Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAPSK RETRIEVER

2022-09-23

Torsdag.

På förmiddagen blev det en utflykt, innan solen stigit och torkat upp trädgården efter den första natten med nattfrost. Strax utanför Rimbo ligger gårdsbutiken Nedergården där Matte hittade ett par julklappar. Det är roligare att handla något passande när det dyker upp, än att köpa för köpandets skull sista veckorna innan jul. Presentkort till sönerna går alltid hem, men paket och sådant man behöver uppskattas även och är roligare att ge bort! Matte gillar att slå in några paket till jul för julstämningens skull och så himla dyrt skall det inte vara. 

På eftermiddagen hade solen nått stugans framsida hemma och gräsmattan hade torkat upp. En väldigt skön förhöstdag med femton grader och bara lite vind. Matte avslutade grenklippandet i toppen av paradisäppelträdet och "råkade" sedan händelsevis slarva bort sin fina busksax bakom en thuja. Där fick den ligga någon timme innan Matte tyckte att Aili kunde hjälpa till med att leta rätt på den. Aili ställde gärna upp och letade noga efter något som Matte kunde ha tappat bort någonstans. Hon hade ju ingen aning om vad Matte saknade! 

När Aili noga jobbat sig igenom ytorna närmast huset utan att hitta något tänkbart borttappat, tog hon sig ner på gräsmattan. Efter en stunds noggrant letande hittade hon den lilla runda sten på en decimeter i diameter som Matte någon timme tidigare stuckit in på en lämplig plats i den lilla nybyggda stenmuren vid lekstugan. Aili insåg genast att den inte var apporteringslämplig och valde att frysmarkera denna enda lilla sten, med nosen tätt intill stenen! En mycket överraskad Matte belönade rikligt verbalt och socialt. Superduktig Aili! Detta ingick inte i planen!

Matte bad Aili fortsätta att leta och i vind fick hon vittring av busksaxen bakom thujan. Aili fick böka lite innan hon fick ett bra grepp om det ena handtaget och kunde bära iväg med saxen. Hon tappade och plockade självmant upp den flera gånger och lyckades till slut överlämna den fint till Matte. Snyggt jobbat! Nu fick Aili träna på att greppa, bära och överlämna fint till Matte som filmade. Omtagning efter omtagning och Aili var lika ambitiös och glad hela tiden! Svansen gick och Aili gav sig inte! Till slut lyckades hon få ett bra grepp och hålla fast hela vägen fram  till Matte. Samt överlämna den fint i Mattes hand! Filmer finns på FB/Lapsk Vallhund och Matte har fixat några klipp från filmerna att visa här:

Klicka för större bilder.

Matte tackade så mycket för hjälpen med att återfå sin busksax. Aili var uppmärksam och såg ut att vänta på fler uppdrag och det fick hon. Inte var hon uttråkad och trött på att leta och hämta saker! Trots många repetitioner för att få till det fint hela vägen. Mattes båda trädgårdshandskar låg och skräpade lite upphöjt vid grinden, ett litet stycke från varandra. Snabbt hittade Aili dem och bar dem, en i taget, utan uppmaning om "apport" till Matte med ett fint överlämnande! Det bor nog en liten Retriever i Aili! Som visat sig tycka att uppletande och inte minst apportering är superkul!

Att ha en hund som letar efter saker och även bär dem med sig är oerhört praktiskt! Mattes Husky/Schäfer Fenja brukade bära allt mellan himmel och jord när Mattes händer inte räckte till. En kvarglömd krycka vid ett träd fick Matte hjälp med att både hitta och hämta och den tomma hinken som skulle med till båten vid stömmingsfiske bar Fenja hela vägen till bryggan. Ailis mormors mor Gázzi hämade fram ett tappat snörnystan bakom tvättmaskinen när Matte själv inte nådde hela vägen. Gázzi tryckte sig in, greppade snörenystandet och backade ut. Modji blev mer intresserad av apportering efter trickträningen och trickdogchampionatet sommaren 2020. Modji trängde sig gärna före Aili när något skulle hämtas och bäras. Nu växer Aili i sin apporteringsroll, när hon är den enda som kan hjälpa Matte.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)