Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STARTSTRÄCKA

2021-06-05

Torsdag - fredag.

Första veckan i juni är alltid lite körig och än körigare blev det i år när gräsmatta och  rabatter med igångkomna perenner hamnade under strömmande vatten. Förodlade växter kunde omöjligt planteras ut och även inköpta småplantor måste vänta på att vattnet sjunker undan rejält. Gräset har vuxit fort, men någon gräsklippare har inte kunnat köras på den svampaktiga marken. Rabatter med stor mängd lerjord blev komprimerade och ytan hård och jorden långt ifrån växtvänlig när vattnet sjönk. Ja, översvämningen för en vecka sedan har gett väldigt mycket merarbete i en även annars hektisk trädgårdstid. Mycket händer på kort tid och skall göras för att det skall bli bra fortsatt under sommaren. Sniglarna trivs dessutom mycket bra i vätan och många plockas morgon och kväll. Över en natt blev det sommar förra fredagen och kvar framme hänger kläder för betydligt kyligare dagar! Hundarna har inte vant sig än och Modji blir liggande kvar mitt i solen, djupt försjunken i den äldre hundens tunga sömn.  Flera gånger har hon måst väckas för att flytta sig till skuggan. Hon vet mycket väl vad det betyder när Matte ber henne:"Gå och lägg dig i skuggan". 

Naturligtvis borde Matte gå powerwalks med hundarna tidiga morgnar eller sena kvällar. Så har det inte blivit, när knoppen inte begriper att kroppen inte längre orkar lika mycket, vad gäller fysisk aktivitet när det är varmt. Typ över tjugo grader. Ännu är tiderna sådana att inköp som skall göras görs tidigt, när butikerna är relativt folktomma. Dagen rinner iväg och när sena kvällen kommer är orken ofta tvärslut. Som alla sagt före Matte, så känner man sig precis som den man alltid har varit, men blir grymt upplyst om att så inte är fallet när man passerar en spegel, får se ett foto på sig själv, eller försöker göra allt man gjort utan att tänka på det tidigare i livet. Som förra fredagen när Matte skulle på och av hästen. Som inte var ett stort exemplar, utan en Islandshäst. Det var inte som förr....

Låter det som om Matte har grymt dåligt samvete för att inte vara lika aktiv med hundarna som under vintern så är det helt korrekt. Den hastigt påkomna sommaren med temperaturer över tjugo grader och mycket jobb i trädgården har fått Matte att prioritera om en del. Vilket i och för sig nog inte stör de två Lapskdamerna allt för mycket. De verkar nöjda med en kort skogsrunda med Husse medan Matte kör trimmer. Även de är ovana vid sommaren och hela flocken befinner sig liksom på en startsträcka medan juni kör igång.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)