Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN DAG VID TORPET

2023-10-17

Den kraftiga och envisa vinden med stormbyar har varit tröttsam. Vinden har trängt in i huset och Matte har för ovanlighetens skull känt sig frusen. Att vara utomhus många timmar varje dag med fysisk aktivitet har varit skönt medan det pågick, men i viloläge i stugan kom sedan en känsla av att vara totalt genomblåst. Varför mysbrasor i kaminen har varit uppskattade! Hundarna har dock valt att ligga i uterummet med en temperatur kring tio grader kvällstid, när utomhustemperaturen har sjunkit till någon enstaka plusgrad och sedan minusgrader under natten. De uppskattar att det inte är tjugofem plus och det gör även Matte. Det är bra att de väljer att ligga i uterummet för att sätta vinterpäls!

Det var hög tid att stänga av vattnet vid Torpet och på måndagen, när det var städdag hemma och flocken skulle hålla sig undan, gick färden till den stora skogstomten ett stycke österut vid kusten.

Klicka för större bilder.

En video med en liten rundtur i reviret ligger på Instagram och FB.

Solen sken och här var det betydligt mer skyddat mot de ännu friska vindarna. Berget i norr och de stora granarna mot öster och söder samt skogen väst gav till och med lä på några ställen. Solen sken från en klarblå himmel och det var sju grader och väldigt skönt! Hundarna stack iväg uppåt slänten, där det ännu fanns blåbär att mumsa i sig. Dima tog en runda utmed staketet och kollade läget i reviret. Aili alternerade mellan blåbärsriset och den lilla altanen vid lillstugan. Husse satte igång med att stänga av vattnet och Matte plockade nerblåsta grenar och kvistar. Dima var överallt. Konstant på väg till eller från något.

Grannen ropade en hälsning över staketet och båda hundarna gick igång och skällde! De tystnade dock rätt snart och återgick till vad de höll på med. Dima har en bjällra runt halsen så att han hörs, så att Matte slipper fundera över var han är hela tiden. Det är ju onödigt att störa honom och ropa på honom, så snart man inte ser honom bland alla ormbunkar och i det höga blåbärsriset. 

Dima kom och kollade vad Matte gjorde lite då och då och höll reda på när hon försvann bakom huset med en stor spade. Han har en bra känsla för att hålla koll på sin flock. Matte tog äntligen tag i att skrapa bort mossbeläggningen som gradvis brett ut sig över den lilla uteplatsen vi köksdörren. Betongplattorna syntes knappast längre. Husse hämtade en kratta och skottkärran och körde undan mossan som Matte skrapat bort. Dima var med och kollade! Detta blev ett bra fyllningsmaterial i gropar längs med fårnätet runt tomten. Dima är mer av en grävare än hoppare och skulle något få honom intresserad av att ta sig utanför staketet så är några gropar bra grävplatser. Det visade han när han var nyinflyttad och grannen hade lockande hundbesök! Dima är en hund som kan göra sig otroligt smal/platt och hur han tog sig under nätet då var en gåta. Men han lyckades. Även på träningar har Dima visat att han kan tränga sig igenom mycket trånga passager för att nå fram till de figuranter han söker.

Dima hjälpte Matte med att plocka pinnar och högen på gårdstunet växer! Han testade olika platser för att starta grävprojekt och överallt mellan stugorna stötte han på patrull i form av en ogillande Matte. Inga hål på gårdstunet! Dima drog sig allt mer åt sidan och mot staketet och hittade en tillåten plats att gräva på. Hans energi räckte även till att lyfta av en hel ring av torkad bark från en torr stubbe och när han släppte ner den på marken föll den i bitar. Vilket gjorde Dima besviken och sedan var barken helt ointressant. Till slut hittade Dima den ultimata platsen för att starta ett grävprojekt! Mellan två av de tre jätteblocken som ligger tätt ihop i revirets utkant i norr, började Dima gräva bort jorden som bildats under väldigt många år. Han grävde sig djupare och djupare och bakom honom växte högen med jord och stenskravel och så småningom lite märkliga föremål. Matte såg en vikingaskatt framför sig! Det visade sig snarare vara gammalt skräp som fått utgöra fyllningsmassa lite varstans mellan de stora och ojämna stenarna. För att förhindra att små barn? små djur? skulle krypa in och fastna under och mellan jätteblocken förmodligen. Matte får framledes hålla koll på Dimas utgrävning så att han inte försvinner ner i underjorden under en jättesten....  

Två av jättestenarna syns i höger överkant på bilden nedan.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)