Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NAMNBYTE / UTEVISTELSE

2013-11-10

Sonen var ju nyss på besök. Han hade vissa synpunkter på det namn som Matte gett Modjis son. Stállu. Vilket enligt de källor där Matte hittat knyttens namn skulle betyda troll. Det gör det förvisso. Men enligt Wikipedia ett elakt troll i den samiska mytologin. Ett troll man skrämde barnen med! Ett barnätande troll!

Med tanke på det namn som knyttens far (döpt till Troy) lystrar till i vardagen, var det ingen bra idé att döpa grabben till något som associerar till ett barnätande troll. Lite olika tolkningar fanns, men sammantaget är Stállu (lite olika stavningar) en elak jävel! Finskspråkiga personer har kommenterat knyttens far så här: "Det var en väldigt fin/trevlig hund, men det var ett förskräckligt namn han har fått!" Det är så lätt att hamna fel när man läser ordlistor. Kirous betyder förbannelse. Hans matte trodde något helt annat. Matte trodde att Stállu var ett gulligt skogstroll....  Sonen hans får ett nytt namn. Han får namnet Manni som lär betyda "vandrare".

Nu hoppas Matte att detta stämmer. Hans blivande matte och husse  är på resa och kommer nog att ge honom ett lämpligt namn att använda till vardags. Ett namn passande en renhund. Men registreringsansökan måste skickas in nu.

Lördagen var gråruggig. Blött på marken, kallfuktigt i luften och typiskt höstväder. Men det regnade inte! På förmiddagen skulle knytten få lite frisk luft och lite nya underlag under fossingarna. Nya lukter i de små nosarna och nya ljud i de små öronen. Som är gulligt halvresta och vippar när de springer.

Nästa klass i livets skola. De har flyttat ur valplådan in i kök och matrum och de har fått springa runt i huset en och en. Noga studerade av Husse och Matte och de har där fått umgås med sin mormor. Nu skall de ut. Med tanke på kylan och fukten blev det inte någon långvarig vistelse på marken. Men en och en fick de komma ut med Matte och sin mamma. Alla gjorde likadant. När de sattes ner på betongplattorna framför huset pilade de genast iväg därifrån och bort från sin mamma och sin matte. Självständiga, orädda och nyfikna knytt alla fyra. Precis som Matte hade beställt. Ingen blev kvar, ingen tvekade och ingen pep och var ängslig.

Modji ansåg att hennes barn klarade sig utan henne och gick ner på gräsmattan och höll koll mer på distans. Hon ville hålla koll ut mot vägen. Matte var ju nära hennes barn. Rätt tänkt ur säkerhetssynpunkt av en vakthund. Samarbete på två  fronter för knyttens säkerhet. Ibland kom Modji förbi och kollade läget och när hon och något barn möttes hälsade de och fortsatte sedan åt varsitt håll! "Kan själv mamma!"

Under de få minuter de fick rassla runt framför huset, hann samtliga utforska olika underlag: betongplattor, vasst grus av bergkross på uteplatsen, trädgårdsmöblernas underreden (gammal trämöbel), den hårda pinnmon under granarna, den räfflade gummimattan framför trappen, nedersta trappsteget i betong och blommorna som ännu blommar längs huset. Raden av Rhododendron fick även besök. Tjejerna passade på att kissa ute och grabben la en hög snyggt vid sidan av rabatten. Matte lät sedan varje knytt värma sig innanför sin tjocka jacka och samtidigt gå på en kort promenad. In i vedboden och cykelskjulet och bort till Husse som bytte däck på båda bilarna, under visst oväsen av bultdragaren. Husse hälsade på knytten och någon bil for förbi.

Alla fyra knytt var uppmärksamma och tog in mängder av intryck under denna utevistelse. Varför de sedan sov djupt på fällen i köket under lång tid. Intrycken måste bearbetas. Även vuxna hundar tröttas mer av mycket mental stimulans än av mycket fysiskt aktivitet. Får individen sedan inte tillfälle till vila för att smälta och  bearbeta intrycken, kan det leda till negativ stress. Valpar behöver väldigt mycket sömn för att orka växa och utveckla sina hjärnor. Något många glömmer, när valpen blir som ett övertrött barn. Man tror att valpen orkar hur mycket som helst när den hysteriskt fnattar runt på övertid. Det gör den inte. Den är bara övertrött. Precis som ett tvåbensknytt.

Ibland måste man bryta även ett knytt och skapa lugn för återhämtning så att hjärnan och kroppen går ner i varv. Skapa ett lugn som leder till middagssömn. Gosa och vara stilla i famnen. Med många knytt får man kanske lägga sig hos dem och visa vad som gäller. Nu tar vi det lugnt. Nu sover vi.

Knytten tog det lugnt större delen av eftermiddagen, efter uppflyttningen i uteklassen. Det gjorde inte Matte. Som tog med deras mormor på en cykeltur. I ganska god fart, men inte så väldigt långt. Matte glömde sina vantar....   Det blev god motion ändå. Matte har inte kunnat cykla sedan hon brakade omkull i betongplattorna. En gigantisk lårkaka på höften och neråt begränsar fortfarande rörelserna. Det gick att cykla, men det gjorde ont. "Det kommer att ta tid. Lång tid." låter sjukgymnasten hälsa via Husse.....

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)