Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SVAJIG NÖDLÖSNING

2020-11-10

En mobil router är lånad för internetåtkomst. Då mobiltäckningen i den lilla stugan i skogen är väldigt osäker helt allmänt, där telefonsamtal bryts, är denna mobila lösning en sann nödlösning. Med stor osäkerhetsfaktor. Rätt som det är försvinner uppkopplingen totalt och oförutsägbart.

Matte tar chansen och skriver lite om Lapskflockens liv, sedan en lastbil välte och förorsakade en kapad fiberkabel och internetförlust uppåt vägen i torsdags.

I lördags for flocken västerut och besökte en nära anhörigs byggprojekt. Till den ursprungliga marken var nu mycket ny skogsmark införlivad, till den nyblivna skogsägarens stora glädje! Stora planer fanns för framtiden! Lunch serverades på det blivande gårdtunet, i form av grillspett och de två Lapska höll sig naturligtvis nära hela tiden. De hade visat god uppfostran genom att okopplade på vägen över den nyskördade klövervallen, bara nosa mycket intresserat på alla spår, inte börja spåra någon av besökarna. Älg, rådjur och vildsvin hade trampat runt riktigt ordentligt över hela klövervallen! De fick fortsatt förtroende att vara okopplade, så länge flocken vistades på öppna ytor med god sikt. Vid promenaden upp i den nyförvärvade skogen var det dock koppel som gällde. Fika serverades mitt i skogen och hundarna suktade efter de supergoda vikta pannkakorna med hallonsylt till kaffet! De var nog rätt glada åt sina stora hundkex ändå.

söndagen for flocken åter iväg, nu till en plats där ett BPH med några Lapphundar var målet för dagen. Det övergår Mattes förstånd varför man år efter år, på olika test, envisas med att dunka ett föremål hårt i marken, för att väcka kamplust hos en hund. Det passar INTE alla raser att leka så!!! Det visar inte om hunden vill leka med en främmande människa eller inte. Kasta en boll med ett snöre och hunden svarar med leklust och glädje. Dunka strax efter ett föremål (typ kampstock, styvt och hårt rep eller liknande) i marken som lekinvit och samma hund svarar med ointresse, tveksamhet eller till och med obehag. Ersätt dunkandet i marken med att i stället föra föremålet från höger till vänster NERE PÅ MARKEN. Likt ett litet djur som rör sig på marken. Inga stora och yviga viftanden med upprest kropp och hög armföring! Ett hotfullt kroppsspråk och inte ett inbjudande leklockande kroppsspråk på något vis. Som Matte och Husse ser det. Som Mattes hundar ser det. Ett BPH passar generellt rasen Lapsk Vallhund bättre än ett MH, anser Husse och Matte. Detta dunkande med föremål i marken känns dock främmande på ett BPH. Tycker Husse och Matte. Det känns mer som det "gamla bruksstuket och Schäfernormen" och hör inte hemma på ett BPH för att inbjuda en hund till lek med ett för hunden främmande föremål med en för hunden främmande människa. Ormande rörelser med låg armföring har potential att locka fler raser och individer till lek, än dessa yviga dunkningar av föremål i marken. Om det är det man vill testa. Lapska Vallhundar är generellt signalsäkra och signalkänsliga. De läser sina människor väl. Inte bara andra hundar.

På fredagen låg ett efterlängtat kuvert från USA i brevlådan. Äntligen hade medaljer och rosetter för titeln Trick Dog Champion anlänt. Även diplom i lite annorlunda utförande än gratisvarianterna i PDF-fil, som bifogades titelbekräftelsen tidigare. Foto på hundarna med medaljer och rosetter pryder startsidan!

Avsikten med att berätta om Modjis och Ailis intensiva tricktränande och erhållande av de i USA och Kannada officiella titlarna, har varit att försöka inspirera andra att göra lite nya och för hundarna roliga saker. Även inkluderande seniorhundarna! Som alltför ofta får gå i förtida pension, när ägaren skaffat en yngre hund som skall meriteras.

I övrigt har livet sedan kabelbrottet rullat på med vardagligheter, som flunsavaccination för Husse och Matte och inställning av nya hörapparater för Matte.  Kloklippning och pälsborstning för hundarna. Staketlagning och trädgårdsfixande.

HÅLL AVSTÅND!

VAR RÄDDA OM ER OCH VARANDRA!

DN i dag: Andra vågen är här, var femte testad är Covid-smittad.

Antal kommentarer: 3

2020-11-10 12:23:35 - Eva

Tack för att ni kom i söndags (heart)(heart)(heart)

2020-11-10 21:47:54 - Anneli m LVH

Ja tack för ni kom! Så synd det inte blev något kull BPH för någon av oss. Vi får satsa på kull MH till våren för de som vill.
En mycket trevlig dag i goda vänners lag blev det. Tack för ni kom❤️

2020-11-11 06:51:02 - Marianne och Larry

Tack själva för att ni ville ha oss där! Tack för god lunch och fika och för en härlig eftermiddag tillsammans! (heart)(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)