Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RALLYTRÄNING

2013-07-22

söndagen samlades ett gäng på fotbollsplanen i området för att träna rally. Kooikermatte är ambitiös och sparkar igång resten av gänget. Med en instruktör som lägger banor åt övriga, kan det inte bli annat än bra träning! När Lapskfamiljen anlände, var ett flertal banor redan utlagda och då var familjen ute i god tid. Tack så mycket!  Husse och Matte startade med lite uppvärmning. Husse körde traditionell lydnad med Násti och Matte lät Modji springa lös på en promenad runt planen. Med krav på följsamhet! Dock inte något lydnadsmoment. Frihet under ansvar.

Husse överlåter rallyträningen åt Matte, efter att ha testat och konstaterat att det är krångligt att se vad det står på skyltarna. Fel brillor, eller inga brillor. Liggande på gräset är han social och njuter av att se hundarna jobba. Han studerar Násti och Modji på håll.

Modji går lika bra som tidigare och gör vad hon skall när Matte ber henne. Inte många kommandon uttalas. Handtecken fungerar bra. Nu låg en bana i fortsättningsklass och en i avancerad klass utlagd. Modji fixade fortsättningsklassen galant. Därför tyckte Matte att det var lämpligt att köra vidare och börja med nya moment. I den avancerade klassen tillkommer nya moment, men också högerhandling! Allt skall kunna utföras med hunden både på vänster och på höger sida. I olika tempon. Här tillkommer bl.a. backande och sändande till kon. Buskul tyckte Modji och gjorde i stort sett som det var tänkt. Kruxet är som vanligt att som förare på rätt sätt kunna förmedla till hunden hur den skall göra. Att gå i ett acceptabelt fritt följ på höger sida var ju inga problem, med en godisbit i högerhanden. Att backa bredvid Matte var knepigt att få till först. Det blev sittande och hoppande bakåt till en början. Fronta hunden och sedan få den att backa själv var inte lika svårt att få till. Inte heller att snurra inåt i stället för utåt som i fortsättningsklassen.

Så kom konen och framåtsändandet. Det satt som en smäck! Modji for fram och stampade till på bottenplattan, vände sig om och log! "Det här kan jag Matte!" I lydnadsprogrammet inför certprovet i räddning ingår sändande till en kon långt borta och därifrån till olika bord på domarens kommando. Det tränade Matte in utan godis på borden. Bara med klicker och godisbelöning från Matte. Modji gick alltså inte på godislockande utan på klick för önskat beteende och sedan godis. Det har visat sig att Modji förstått väl vad som önskas när hon riktas och skickas mot en kon. Eller något annat någonstans "där framme".

Matte bytte hund och körde Násti på en fortsättningsbana, men kopplad. Eftersom nybörjarklassen utförs med kopplad hund. Násti var oerhört följsam med godis i handen och tyckte att det var kul med träning. Inför hoppet över hinder kopplades hon loss och Matte upptäckte att detta var bra träning för Násti. En smal ribba syns inte så bra på långt håll och Násti missade det första hoppet, med ett för tidigt hopp. Avståndsbedömningen försämras när man förlorar ett öga och måste tränas. Nu fick Násti köra lite extra på hindret. Hon fick både hoppa med kort ansats och lång. Hon skickades mot hindret lite apropå och mer strukturerat. Lite olika situationer för träningens skull. Alla hopp klarade Násti utan problem. Skönt.

Matte lät båda hundarna vara i arbete ett par gånger var och däremellan fick de träna passivitet hos Husse. Att jobba på: backande med Modji och avståndsbedömningar med Násti.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)