Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BORTKOMMEN MATTE

2017-11-02

Onsdag.

Ännu lite mer trädgårdspyssel blev det till och från under onsdagen. Men mest fokuserade Matte och Husse på att förbereda för kvällens övning. Hundarna var ute en hel del tillsammans med Husse och Matte under dagen. En skogspromenad blev det även för hela familjen när en övning för träningskopisarna förbereddes, genom letande efter ett lämpligt gömställe för Matte. 

Mörkret föll och Matte klädde sig extra varmt. Mer kläder än någonsin förmodligen. Underställ i fleece, långbyxor, tunn ylletröja, islandströja som går ner över rumpan, halsduk, mössa och vantar och ovanpå alltihop en skoteroverall. Tjocka yllestrumpor, ullsockor och gummistövlar. Medtagande regnkappa, liggunderlag, pannlampa, komradio, mobiltelefon och hundgodis, traskade Matte sedan i sakta mak in i skogen och uppför berget. Det hade just börjat regna. Det var inte helt enkelt att få böj på benen i motlutet, iklädd alla dessa kläder. Klockan var sex och Husse tände i eldkorgen framör carporten. Marschaller och ljuslyktor lyste upp trädgården. Familjens bilar var undanflyttade.

Matte uppsökte sedan det gömställe som tidigare utsetts, bakom en liten upphöjning uppe på bergsplatån, ca femton meter in från stigen. Två djurögon glimmade till och vände bort igen. Här går många olika djur i skogen, utöver varg. Rådjur finns det mycket gott om, vildsvin, älg och lo har setts just här eller spåren av dem. En björn har i sommar lämnat spår någon mil norrut. Vinden var oförändrad och låg mot stigen, även om den slog lite närmast marken. För säkerhets skull var stigen markerad med glest sittande reflexer längs högerkanten. Stigen är bitvis otydlig och delar sig och att få ett skarpt läge där någon kompis måste letas upp kändes inte optimalt.

Matte fixade till som en vilstol med liggunderlaget mot den lilla upphöjningen. Marken bestod av mjuk härlig mossa och bärris. Ovanför gav två höga tallars glesa kronor ett visst skydd mot regnet. Efter en halvtimme ringde det tre gånger i komradion, den överenskomna signalen för att första ekipaget var på väg ut på sök, längs den markerade patrullstigen. Rätt snart syntes en pannlampas sken spela över trädtopparna, för att sänka sig vartefter dess bärare kom ända upp på berget. Rätt snart var Matte hittad och hunden belönades med godis. Vittringen fångades fint på stigen och hunden visade riktningen. Men ju närmare legan /gömstället som hunden kom, desto mer slog vinden och det bar lite hit och dit innan hunden fyndade bakom den lilla kullen. Helt enkelt var det inte för den som hängde efter i kopplet att hinna med och att placera fötterna rätt bland alla mossövervuxna stenar och i allt högt bärris i form av blåbär och odon. Skvattramen snodde in sig runt fötterna, men doftade härligt skogigt i regnet!

När första ekipaget återkom till elden vid carporten stod nästa ekipage berett att hitta Matte igen. Så rullade det på och när Modji som sista hund med en lånehusse fyndade Matte för sista gången, hade Matte viss möda med att resa sig från sin sköna halvliggande position efter en och en halv timme i samma ställning. Trots bara fem grader och regn, var Matte väldigt varm och torr när hon återvände hem.

En korvgryta var tillagad tidigare och stod utomhus i kylan och väntade. Nu var det bara att sätta den på spisen och tända i braskaminen medan träningskompisarna ägnade sig åt en sittande tipspromenad i brasvärmen. Vinterfrågor från Hasselfors, enkelt hämtade på nätet. Maten var uppvärmd och svaren var rättade utan att ett enda fel kunde hittas, äntligen var det middagsdags! Alla hundar hade dessförinnan fått varsitt hundtugg att roa sig med. 

Modji fick en lånehusse och fick vara med och leka  skogen, men Aili fick hålla sig inomhus i brist på förare, när både Husse och Matte var upptagna med annat. Hon lär få stå i centrum en hel del framöver och det kan inte alltid vara rättvist. Modji kan behöva lite extra uppmärksamhet när hon förhoppningsvis skall bli mormor. Tid för ultraljud är bokad nästa fredag.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)