Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

24 ELLER 36

2016-12-04

Två tal - fyra siffror som är i hetluften denna helg.

En länk lades ut på FB med ett förslag till ett nytt RAS-dokument för Lapsk Vallhund. En länk till SKK med ett förslag till ett nytt dokument, som avser aveln på Lapsk Vallhund och rasens framtid. Vilket skall finnas för alla raser och det är ett levande dokument som skall revideras med jämna mellanrum. För Lapsk Vallhund har denna revidering dragit ut långt över tiden.

Nu hade man glädjande nog ändrat åldern för avelsdebut hos Lapsk Vallahund - en ras som mognar sent i jämförelse med många andra raser. Från 24 månader då en Lapsk ännu ofta uppför sig som en "flamsig" och omogen  ung individ, till 36 månader då en viss vuxenhet börjar kunna märkas. Enligt de erfarenheter som Husse och Matte gjort när de sedan 1998 utbildat och tränat fyra egna Lapska Vallhundar samt ytterligare flera Lapska Vallhundar. Både nära besläktade och ine alls besläktade! Men helt vuxet har en del Lapska inte börjat uppföra sig förrän vid 4 års ålder. När de är dubbelt så gamla som den angivna lämpliga avelsdebuten vid 2 års ålder. Tänkvärt!

Rasen lever i gengäld ofta friska länge. Så varför ha så bråttom med att låta unga individer bli föräldrar? Varför inte vänta till de uppför sig vuxet och visar om de är värda att gå i avel både vad gäller hälsa, kynne och arbetslust/förmåga.

Nu framgår det tyvärr att detta skall vara en felskrivning i dokumentet som skickats in till SKK i en PDF-fil ? !

Åldern för avelsdebut skall inte alls ändras från den tidigare rekommendationen 24 månader till 36 måndader ! ?

VARFÖR DET?

Matte veterligen har dokumentet inte tidigare gått ut på remiss till berörda parter för tyckande. Så nu kommer tyckandet i efterskott.

Husse och Matte vädjar således!

Snälla!

Låt för allt i världen 36 månader stå kvar i det RAS-dokument som skickats till SKK som en lämplig ålder för avelsdebut hos rasen Lapsk Vallhund!

Ändra inte dessa siffror i morgon! Från något som såg så bra ut, tillbaka till de gamla siffrorna som kändes så fel.

Antal kommentarer: 2

2016-12-04 17:39:26 - Marita

oavsett vad som offentligt gäller så får jag hoppas sunt förnuft får råda, egentligen är väl ingen tik mogen för valpar vid två år....idag lever de flesta hundar ett långt liv så jag önskar de får mogna inan de avlas på.

2016-12-04 19:38:04 - Anneli med LVH

Ja det torde ju vara självklart att man som LVHre INTE väljer att para sin tik eller hane vid 2 års ålder, men icke.
Galet att flertalet uppfödare inom rasen valt att avla på "ungtikar" under årens lopp. Är det för att de måste "hosta fram" 3 kullar innan de blir för gamla eller ? Är det för vår ras skull de gör så? Knappast ...
Bra sagt Marita! Detta med sunt förnuft är verkar onekligen tyvärr sedan länge vara borta i hundvärlden . Så fort pengar o prestige kommer in...:@

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)