Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI RYCKER IN

2012-11-02

Efter en kort morgonpromenad med hundarna på torsdagmorgonen, fick Modji ta hand om höns och ankor snett över vägen. Som vanligt skötte hon den sysslan utmärkt. Medan Matte gick upp till huset och tog hand om katterna, höll Modji reda på sina vingförsedda vänner. Sedan dröjde Matte sig kvar för att ge Modji stimulans för sina vallningsanlag. Under tiden höll sig Násti i värmen bland fällarna, i korgen på glasverandan hemma. Den hårda klumpen i juvret har minskat något.

Vindarna blåste isande kalla, vilket gav en reell temperatur betydligt lägre än de +7 som termometern visade. Matte och hundarna höll sig inne en hel del. Men på tidiga eftermiddagen kändes det ändå viktigt att komma ut och få lite luft. Modji fick lite vallningsstimulans igen. Nu körde Matte lite med Modji och krävde kvarsittanden trots att hönorna flockades kring Modji. Hon måste gå på dirigeringar och hon måste avbryta vallandet och dirigeras om. För att sedan hålla sig sysselsatt gjorde Matte rent inne i hönshuset. Násti gick gärna i ide igen. Hönorna hade belönat Matte rikligt och Matte kunde gå hem med fickorna fulla med nyvärpta ägg, som blev till en härlig bondomelett till middagen!

Násti fick sedan följa med Matte över till ett annat grannhus, för att titta till att huset mådde bra och hade fått vara ifred. Násti fick gå lös och skötte sig jättebra på  den stora, oinhägnade, skogstomten gränsande mot skogen. Det gäller att fördela gracerna. Tillsammans fick hundarna sedan ännu en promenad.

I skymningen trädde Modji åter i tjänst. Fåglarna skulle stängas in i hönsgården. Alla utom ankorna och en höna hade redan gjort kväll. De ville springa ut på gräsmattan i stället. Modji kommenderades iväg för att stoppa dem, vilket hon gjorde utan problem. Sedan föste Modji och Matte från varsitt håll och så kom även dessa fåglar dit de skulle. Så mycket enklare med en fågelvallare! Kombinationen av de egenskaper en renvallare och trädskällare har inbyggda. Vallningsintresset och fågelintresset. Måtte fågelmatten aldrig flytta! Modji väljer nog att följa fåglarna.

Antal kommentarer: 1

2012-11-03 15:19:21 - Anette

Härligt !
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)