Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÖVERGIVNA

2019-08-31

Fredag.

Aili och Modji har inte varit ensamma en enda minut sedan veckan innan Aili födde sina fyra valpar. Övervakning av den blivande mamman avlöstes av övervakning av de fyra valparna. Aili med valpar bodde först i valplådan vid fotänden till Mattes säng i det lilla sovrummet. I halvtid flyttade de ut i köket och matrummet/glasrummet och dagtid var de många timmar i valphagen. Av lite olika skäl valde Matte att inte lämna hundarna ensamma hemma vid något enda tillfälle, under tiden fram till att sisten ut - Ailisonen Sumo, flyttade hemifrån sistlidna söndag. Matte valde att själv finnas hos dem hela tiden.

Varför mycket sparats i form av ärenden att uträtta hemifrån. Inte har det heller blivit några promenader annat än rastningar ett stycke bortåt vägen med de vuxna hundarna för Mattes del. när valparna sovit. Husse har skogspromenerat med främst Modji och Aili skulle vila på veterinärens order. Matte har valt tryggheten i att vara hemma hos valparna och deras mamma. När Aili insjuknade akut knappt tre veckor efter kejsarsnittet och valpfödseln, skedde det blixtsnabbt inom en timme från att hon till synes mått bra och haft aptit. Plötsligt kaskadspydde hon och hade hög feber.

Det kändes ovant, när Matte på fredagsförmiddagen lämnade sina två hundar helt ensamma hemma. Husse hade redan gett sig iväg på ett besök och nu skulle Matte få sina hörapparater att fungera lite bättre. Alla ljud var förstärkta rätt mycket men just tal var svårt att uppfatta! "Goddag Yxskaft" har det blivit en hel del och "en gång till" för att säkerställa att något uppfattats rätt. Vilket det sällan har....  Mattes egen upplevelse. Det är lätt att bli idiotförklarad när man hör dåligt. 

Nu stängde Matte ytterdörren och visste att Modji och Aili mest trampade otåligt för att få sina hundkex så att de kunde slå sig till ro. Modji i korgstolen i glasrummet och Aili i nedersta hyllan i hörnhyllan i köket, under radion. Bredvid Modji på mormor Nástis gamla plats. En radio som alltid lämnas påslagen för att vara sällskap och dämpa/jämna ut ljud utifrån, för minskad stress. Härifrån ser de bara ut mot baksidan och de djur som passerar i skogskanten över tomten. De ser inte förbipasserande på vägen, vilket ofta gör att ensamma hundar får svårare att koppla av. Att de sitter och spanar och går i skall. Ett mindre utrymme är tryggare än hela bostaden. En radio som låter är lugnande. Vanligt i ladugårdar. Blockerad utblick över passerande människor och hundar gör det lättare för hundarna att koppla av. Gå i viloläge. När resten av flocken återvänder hem brukar de sträcka ordentligt på sig, indikerande att de legat stilla och dåsat hela tiden. Ända till dess att de hör nyckeln i låset.

När Matte återvände efter några timmar visade det sig att Husse kommit hem tidigare än väntat och hade tagit en liten promenad med hundarna. Varför deras första tillfälle övergivna hemma denna sommar, kom att bli bara två timmar. När de blivit lite svalare framåt kvällen tog Husse en skogspromenad med blåbärsätande tillsammans med hundarna. Medan Matte ägnade sig åt hus och trädgård. Trädgårdarbete och hushållsarbete ger förhoppningsvis lite kondis även det.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)