Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÄRLIGT ÖDE

2016-06-14

Måndag.

Vädret inbjöd till lite långtraskande med hundarna, med arton grader och växlande molnighet på tidiga eftermiddagen. Den isande kalla nordanvinden hade för tillfället dämpats. 

Matte och hundarna vandrade iväg uppåt vägen och hamnade mycket snart vid den närmaste av de tre skogssjöar/badsjöar som omger området. Härliga klippor skapar en skärgårdskänsla och här var det helt tomt och de små roddbåtar som ligger här var ännu inte pytsade i vattnet. Promenaden gick vidare österut över klipporna i strandkanten. Måsar häckar på de små "kobbar" som finns när vatttenståndet är lågt och det börjar märkas att det varit väldigt lite nederbörd under lång tid. Bäcken är en geggig fåra med endast enstaka vattenhål och grundvattennivån är låg. Gräver man en planteringsgrop i gräsmattn så är det snustorrt!

Vid den lilla sandstranden var det helt öde även dennna dag utan iskall pålandsvind, såsom varit det rådande väderläget den senaste tiden. Nu var det betydligt behagligare! Men Matte var på gåhumör och inte badhumör denna dag. Det behövdes motion för både henne och hundarna och något strosande var det inte frågan om. Långa benet före! Så småningom kom flocken fram till badplatsen i Älgeby och även har var det folktomt på strand och brygga. På vändplanen/parkeringen intill badet står sedan en tid en bil dumpad. En märklig historia där ett par öppet genom tätskrivna A4-ark berättat sin historia för alla och envar. Anslag som suttit uppsatta på många håll i området och därför knappast är någon hemlighet. Man hänvisar till en psyksjuk anhörig som lämnat bilar på deras tomt. Bilar som stått där och har setts av många och som sedan flyttats och dumpats i trakten på olika håll uppenbarligen. Bilar som paret hålls ansvariga för att flytta undan. Bilar som är stadda i allt större förfall så som sker när bilar dumpas. Någon har slagit sönder rutor, någon har fyllt bilen med sopor. Dessa öppna brev till omgivningen nämner förföljelser, trakasserier, hotelser och även våld från nära boende! ?  Bråk om lösspringande hund. Det visar sig vara den av Matte benämnda "cykelmatten" med partner som skrivit. Det hela förefaller mer än märkligt och omgivningen undrar en hel del över sanningshalter och mycket annat kring denna fastighet som kommit att sticka ut allt mer, sedan den bytte ägare för drygt ett år sedan. Obehagligt minst sagt.

Matte skakade av sig obehaget i farten uppför backen mot huset med skylten "Crime Village", som en sorts travestering på ortens namn Brottby! En skylt som blivit kvar genom flera ägarbyten. Vidare gick sedan promenaden med raska steg genom grannområdet med fritidshus och tillbaka mot lite skog. Mellan de båda områdena finns ett kuperat skogsområde och därigenom valde Matte att ta uppförsbacken på en skogsstig, hellre än på vägen ett stycke bort. Många rider här och vid blötväder krävs numera stövlar för att torrskodd ta sig fram här. Nu är det inga som helst problem att gå med torra fossingar på stigen med vanliga gåskor.

Tillbaka på hemmavägarna snabbgick Matte och hundarna på den obekväma hårdbelagda vägen. Tillkörd innan den stelnat och kupad med mängder av lösgrus längs kanterna. Två tillkörda hjulspår och en ås i mitten. Inte bra! Synnerligen obekvämt att gå på och går man på vägkanten så snedbelastar man ständigt både rygg och höfter, då vägen lutar kraftigt ut mot de branta dikena. Varför alla går i mitten av vägen. Så och Matte och hundarna när den sneda vägen börjar sätta sina spår i kroppen. Gjord för bilar och frmkallande höga farter. Men denna dag öde!  Ack så skönt! En nåd att stilla bedja om, de dagar då lastbilarna går i skytteltrafik till något byggprojekt. Matte lyckades promenera länge med hundarna i ett till synes helt öde område. Inte en människa syntes, inte en bil, inte ett djur, förutom några häckande måsar. Tyst och lugnt! Lyx! Då man på radio påpekade att tystnad numera anser vara utrotningshotad.

Matte och hundarna anlände hem lagom till eftermiddagsfika! Stora svarta moln tornade upp sig runt om! Matte anade åskväder. Men de mörka molnen drog ut över kusten och himlen blev åter blå. Oskyldigt blå och sommarhärlig. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)