Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SLITIG SÖNDAG

2015-12-21

Söndag.

Husse och Matte var igång i ottan. Hundarna skakade lätt förvånade på sina huvuden och försökte somna om, men till det gavs varken lugn eller ro.

Husse drog iväg med släpet fullt av byggavfall till tippen, där han fick stå i låååång kö! Då många andra gjort exakt detsamma. Matte rev ur sängen och laddade tvättmaskinen. Flyttade sedan själv hela sängen in i sitt egenhändigt ritade och planerade sovrum! Invigningssova skulle det bli till natten! Matte röjde vidare i det belamrade sovrum hon just lämnat och som även fungerat som förråd under byggtiden i höst. Lyckades få ut Husses säng från sin inkilade plats bakom fåtöljerna i vardagsrummet, efter att ha rivit ur även den och påbörjade  flytten till det större sovrummet. Men kilade fast sig och sängen i den mycket trånga hallen....   Som tur var hade Husse precis återkommit hem och med gemensamma krafter kom även Husses säng på plats. Nu har den snarkande Husse äntligen fått ett eget stort sovrum och Matte och hundarna har fått ett eget litet sovrum.

Husse jobbade vidare med att få upp en rullgardin i Mattes sovrumsfönster och Matte satte upp sänglampa och hängde tvätt utomhus för tork i den fina vårvinden och tolvgradiga värmen! Fåglarna sjöng sin lov när Matte fyllde matstationen med solrosfrö och talgbollar. Fågelsång i julveckan hör ju inte till vanligheterna, men när varma vindar från Afrika blåser ända upp i norr blir det som det blir! Söndagen blev den varmaste decemberdagen i landet på 250 år!

Ut på tomten flyttade sig hela familjen och tillbringade resten av dagen i friska luften. Hundarna gillade läget med goväder och Husse och Matte fortsatte sitt julstädande. Två byggbockar som var överlastade med överblivna brädor måste friläggas för att återgå hem till snickaren och under denna mängd brädor låg en jättehög med brädspill som slulle sorteras! Ett slitgöra av Guds nåde, visade det sig. Vissa brädor skulle sparas för färdigställande av vindskivor och foder, andra skulle sågas till uppvärmning av huset och väldigt mycket annat skulle till tippen. Husse hade redan lastat släpet med allt överblivet plåtspill och där var fullt. Nya förvaringsplatser måste hittas för enkel bortforsling.

Husse och Matte både åt en macka och fikade utomhus, mer eller mindre på språng. Hundarna hade sin fulla frihet att roa sig själva hela dagen. En morgonpromenad till brevlådan för att hämta morgontidningen var all uppmärksamhet de fick denna dag, den fjärde advent.

När det skymde på fortsatte stökandet inomhus och tiden rasade iväg. Plötsligt var det hög tid att bege sig iväg till Ekolsunds Wärdshus för familjesamling och gemensamt julbord! 

En fantastisk byggnad från 1750 uppförd som värdshus intill den av Gustav den tredje uppförda slottsbyggnaden. Här serverades de traditionella rätterna i god samklang med fantastiska nyskapade rätter och vegetariska alternativ fanns det gott om! Matte smakade på kokta rödbetor och chèvre med röksmaksatt honung, västerbotten-pannakotta med nötter och gravad renfilé med wasabicrème. Ljuvliga smaker! Whiskygravad lax var inte heller så tokigt.

Lagom till läggdax återvände Husse och Matte till sina övergivna hundar, som fick en rejäl kvällspromenad med Husse, som behövde skaka ner alla godsakerna för att sova gott. Hans favorit var de specialglacade revbensspjällen!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)