Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN DEL AV LIVET

2018-12-20

Onsdag.

En del av livet är döden. Det enda vi vet om framtiden. Ännu en julhelg färgas av en anhörigs bortgång och begravning kring julhelgen. "Vi är i den åldern nu" som någon helt korrekt påpekade. 

Efter att hundarna fått en skogspromenad med Husse lämnades de ensamma i stugan i skogen. Så vackert inbäddad i snö, som på ett julkort!

Husse och Matte deltog sedan på en minnesstund, enligt den avlidnes egen önskan om att slippa en begravning. Det var som en familjeträff i samlingssalen i en liten kyrka. Ingen musik, mycket umgänge och många foton att titta på. Några möten "från förr" och några personliga tal. "Det är rätt bra att dö - för då får man höra så mycket positivt om sig själv".

En klarsynt reflektion från anhörig.

Det finns många sätt att ta farväl på och det här var ett. Lämnande religion och kyrkorutiner åt sidan och görande minnesstunden till ett familijärt möte, för stöd åt anhöriga. Man är inte längre så bunden till traditioner och man kan göra lite som man vill och kommer överens om. Så skönt det är för anhöriga att veta vad huvudpersonen själv vill! Något att tänka på för alla. När många vill olika kan man hänvisa till huvudpersonens egen önskan. Så skedde och det blev fint.

Hem kom Husse och Matte till hungriga hundar som fick en sen middag. Men de fick middag! Det uppskattade de mycket och pigga och glada rusade de sedan ut och skällde bort eventuella inkräktare runt reviret. Räven är fienden nummer ett! En konkurent! Att Lapsk Vallhund är en hundras med vaktinstinkt torde vara känt för många Lapskägare. Som även vet att rasen vaktar genom att larma, varna, skrämmas med skall!

Det känns långsökt att tänka att man skulle tro att rasen är en typ av herdehund som Kuvasz, Maremma eller i Sverige "nyare" raser. Alla storvuxna! Hundar som avlas för att lämnas ensammma ute dygnet runt med får eller boskap. Som är stora för att ensamma, fysiskt, kunna avvärja angrepp från björn och varg!

En Lapsk Vallhund larmar och överlämnar åt sin ägare att åtgärda problemet i slutändan. Den Lapska kommunicerar medelst sitt skall! "Husse/matte! Hjälp! Inkräktare på ingående!"

En Lapsk Vallhund får ine vara och är inte en aggressiv hund som anfaller den som kommer in på tomten, eller försöker döda en björn eller varg inpå knuten, hotande flocken.

Men en Lapsk Vallhund skall larma/varna när rovdjur hotar renarna eller tjuvar försöker bryta sig in.

Lapsk Vallhund = larm/ringklocka. Deras skall är fantastiskt som varningssignal. 

Något man skall veta när man skaffar en Lapsk Vallhund. Hur man än bor ligger det i en Lapsk Vallhunds natur att larma, att vara ringklocka. Att vakta genom att slå larm. Inte genom att vara aggressiv.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)