Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDVÄNLIGARE VÄDER

2020-08-24

Söndag.

Modji har äntligen börjat fälla och det förefaller som om hon inte lidit av att ha en mycket tjock päls när det varit heta dagar. Hon har till och med legat i solen ibland! Aili som ser ut som en tunnhårig Kelpie, totalurfälld, har däremot i mycket högre grad undvikit solen. När temperaturen legat kring 30 grader har de båda haft sina kyltäcken på sig, men inte när temperaturen legat kring 25.  Med en helt urfälld hund och en hund med mycket kraftig underull och helt allmänt tjock päls har jämförande studier kunnat göras denna sommar. När Modji lagt sig i fullt solsken har Aili många gånger till en början gjort henne sällskap. För att ganska snart uppsöka skuggan. Modji har legat kvar i solen betydligt längre än Aili. Den gamla tesen att en tjock päls de facto i viss mån skyddar mot värmen har förefallit stämma på Modji.

I Mattes barndom bar de gamla tanterna (60+ !) inte sällan en tjock kappa även sommartid och påstod att detta skyddade mot värmen. Då var alla kappor av ren ull! Inte något syntetmaterial och naturmaterial andas även när de är tjocka. Ull värmer även när det är vått. Ett bra material!  Modji är en gammal tant som behållit ullkappan på som skydd mot solen. Nu när det blir svalare kan hon kosta på sig att byta ut den mot färskare ull inför vintern. Ny kappa till vintern låter klokt. Matte kammar ur mängder med dubbelkammen och sätter upp till fåglarna som bomaterial inför vintern. Minnandes det nerblåsta fågelbo hon fann nära huset för många år sedan. Ett annat hus, där Mattes häst betat inpå knuten och fällt kraftig vinterpäls och där Fjordhästens speciella vit-svarta man och svans lämnat strån ifrån sig. Där hundarnas päls satts upp åt fåglarna. Ett fågelbo tillverkat helt av ihopflätade svarta och vita tagel och invändigt klätt med den nyligen insomnade Huskyns päls.

Söndagen bjöd på sommarvärme, men inte varmare än 22 grader. Vinden tog i och påminde om höst med sin nya kyla. Matte tog på en väst mot kylan i ryggen när hon rensade bort vissnade växter ur rabatten. Under dagen var många ute och promenerade förbi Lapskflockens revir, men ingen föreföll ha saknat de utspridda kläder som låg längs en längre sträcka utanför Lapskreviret. Matte samlade ihop några av dem och hängde upp dem, när hon på morgonen tog med Modji för att lämna den lästa morgontidningen till grannen. Modji skötte sig superfint och apporteringsträningen har gjort nytta! Modji observerade själv de tappade barnkalsingarna och strumporna nere i diket och apporterade dem till Matte på begäran. Husse apporterade också och hade hittat en bh i infarten till en annan granne! Längs en påtagligt lång sträcka låg rätt mycket kläder och ett par skor utspridda och ingen var intresserad av dem under hela dagen.

I kvällningen låg de kvar när Matte tog med hundarna på en powerwalk. Att gå så fort benen förmår är det bästa Matte kan åstadkomma. Höftproteser får man inte springa med. Raska promenader med flås är bättre än ingenting som konditionsträning för sig själv och hundarna. Tänker Matte. Enligt: "Den bästa träningen/motionen är den som blir av".

Skulle Lag Gátchis ha tur vid lottningen om en vecka och komma med på årets lagtävling för sök- och räddningshundar i oktober, kommer det att krävas viss uthållighet. Tävlingen börjar en fredagkväll och efter lite sova fortsätter tävlingen tidigt på lördagmorgonen. För att sedan pågå med väldigt många sökuppgifter och även andra uppgifter till inpå lördagkvällen. Mycket gående blir det för såväl fyr- som tvåbenta! Träningsgruppen har som vanligt anmält två lag till tävlingen. Varje lag får bestå av fyra hundekipage. Antalet lag som får tävla är begränsat, därför blir det lottning. Lagen skall avverka ett antal olika stationer där både hundarnas och förarnas insatser poängbedöms. Tävlingen går på olika platser varje år, då det vinnande laget alltid får arrangera nästa års tävling och deltagarna kommer från hela landet. Husse och Matte har tävlat med sina Lapska Vallhundar i många år i rad med Lag Gátchis. Majoriteten av lagen består av betydligt yngre förare, så det gäller att hålla igång för att kunna konkurera! I laget ingår även Modjis halvbror, träningskompisen Lime.

Bilden är från i fjol och lagsammansättningen är densamma i år. Med tillägget Rocky - Jack Russel, som är en nybörjare/praktikant och debutant i sammanhanget. Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)