Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ONSDAGTRÄNING m.m.

2013-02-15

onsdagen for Matte till Arninge en sväng och mötte upp vid bilen från Mälarö Färskfoder. En ny burk hallonbladtabletter levererades till Modji. Samtidigt fick Matte med sig en valpspekulant hem, för ett besök i Modjis och Nástis hemmiljö. Hon har tidigare sett hundarna på träning och var nyfiken på hur de är "privat". Alltså fick hon med sig hundarna på en promenad, medan Matte tog hand om fåglar och katter snett över vägen.

På kvällen var det träning i Vargmötet och valpköparen M. var intresserad deltagare. Kvällens träning var en ren familjeangelägenhet. Med Násti, Modji och Lime. Násti och hennes avkommor.

Matte placerade ut M. i sökområdet och ett stycke därifrån ställdes hennes ryggsäck på flaket till ett släp. Ytterligare två figuranter placerades ut i området. Ingen av dem högt uppe! Modji måste hållas nere på golvet. Men familjens hundar är miljöskadade. Varför gå på plant underlag, när det finns saker att klättra/hoppa upp på? Modji satte iväg och hittade snabbt sin första figurant, inkrupen under en lastmaskin och skallmarkerade bra. Modji jobbade vidare och fyndade hennes ryggsäck, som hon också skallmarkerade, efter att ha läst av Mattes kroppsspråk. Mängder med beröm östes över Modji!

Ganska snart fyndade Modji även övriga två figuranter med mycket bra markeringar. Hon fick söka tomt tillbaka mot utgången och tyckte uppenbarligen att det varit för lite utmaningar och hoppade upp på bandet till en grävare.....  Modji tänkte ta sig ända upp till hytten, men Matte hann avstyra det hela. Linsök framöver för den lilla klätterapan!

Násti lånades ut till M. och med stöd av Matte gjorde ekipaget ett bra sök och Násti fyndade två gubbar bland maskinerna. Klurigt gömda! Uppgiften var räddningstjänst och att plocka fram figuranterna. Med Nástis tydliga markeringar var detta inget problem!

Lime fick först göra ett koppelsök med sin husse och sedan ett frisök med M. Killen skötte sig mycket bra! En lovande ungkille! Bra sök och bra och säkra markeringar.  Hans brorsa Epic kunde inte närvara då familjens bil havererat. Men en matte med mycket stor motor och arbetskapacitet, tänkte resa i två timmar kollektivt för att kunna vara med! Dessvärre sprack det, då den avlidna bilen måste bort från den starkt trafikerade vägen, trots allt. Viljan var det inget fel på! Härligt med arbetssugna valpköpare till arbetssugna knytt!

Torsdag.

Åter en resa måste göras till Danderyds Sjukhus, för en snabb åtgärd. Denna gång lämnades hundarna hemma och grannen fick följa med. Han behövde storhandla. Som tack för skjuts många gånger, fyllde han tanken på Mattes bil! Tackar!

Matte hann sedan bara gå en kort vända och sedan släppa ut hundarna en stund på tomten och få bort lite snö. Det faller visst lite vareviga dag! Så var det dags för nästa valpköparbesök. Tre personer rasade ihop på vardagsrumsgolvet, framför brasan. Där blev de kvar! Násti och Modji visade mycket gärna vilka öppna och sociala hundar de är. Veritabla knähundar hos vem som helst, som vill klappa och kela. Det måste påpekas att så här är inte alla Lapska. Att vara social med främlingar är inget beteende som är väsentligt för en renvallare. Inget man avlat på. Men i dagens samhälle och om man vill träna bland andra människor, är det en mycket bra/bekväm egenskap hos hunden. Gázzi var en hund med mycket stor integritet. Som inte ville ha främmande hundar inpå sig. Men gärna var knähund hos figuranter och besökare! Den sociala kompetensen tycks ha nedärvts till hennes barn och barnbarn.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)