Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NÁSTI VETERANVINNARE 2016 I SLK

2017-02-24

För tredje året i rad har Násti skrapat ihop utställningspoäng tillräckligt, för att bli utnämnd till 2016 års veteranvinnare-Lapsk Vallhund i Svenska Lapphpundklubben - SLK!

GRATTIS NÁSTI!

Så underbart att hon är i god form när hon får denna utmärkelse. Att hon ännu är med oss! 

Dock känns det lite märkligt att några utställningsdomare valt att ge henne ett Very Good som omdöme, i stället för Excellent som de trots allt ansett henne värd, "Jag kan inte ge högre betyg, då hennes ålder numera syns". I veteranklass....  Lika tokigt som när en junior inte kan få högsta betyg "för att den saknar massa, men har tiden framför sig". Är det då någon mening att ställa ut hundar som är unga/gamla över huvud taget, om de i klasser för unga hundar måste se vuxna ut och i en klass för äldre hundar inte får se gamla ut. För högsta betyg. Kan man ju undra.

Det där med utställningar är en business för sig, med högst subjektiva bedömningar under några sekunder och där det spelar roll många gånger om en större uppfödare är känd hos domaren. Där det även förekommer att domare och utställare fraterniserar över en bit mat kvällen innan utställningen. Arrangören som håller i utställningen ordnar med inkvartering åt domaren och kompisar skrubbar varandras ryggar. En business där folk blir osams i konkurensens hetta och där man varken gratulerar eller hälsar på varandra. Där även uppfödare ser utställande valpköpare som konkurenter och avslutar kontakten.  Matte pekar inte ut någon speciellt, delar bara med sig av ett långt liv med utställande för egen del av fler raser än en och av utställande vänners erfarenheter.

Naturligtvis finns den motsatta upplevelsen som alltid! Mycket trevliga utställningar med mycket trevliga "konkurenter" och mycket trevliga och neutrala domare! Násti har både fått mycket negativa kommentarer och sämre betyg för sitt bortopererade öga "som stör helhetsbedömningen" och en kommentar som "ett vackert öga"! Eller oftast ingen kommentar alls. Mattes utställda hundar har både hanterats märkligt bryskt, med koll av halsmandlarna och hårda händer som klämt och tryckt och dragit och "utställningstränats" av avstressade, mjuka och goa, inkännande domare som läst hund helt suveränt och gjort allt för att minska den ovana hundens obehagskänsla. Ett lotteri.

En exteriörbedömning, utan konkurens och tävlingsmoment kanske skulle vara att föredra. Som redskap för uppfödare när en hunds kvaliteter skall bedömas i avelssyfte.

Torsdagen bjöd på en mycket kraftig och svinkall vind som gjorde att hundarna, när de fick välja, valde att gå in! Solen sken så härligt och det såg så skönt ut! När man tittade ut genom fönstret. Det var det inte. Det blev trots allt en tur i skogen med Husse, medan matte trampade träningscykel. Med trevligt hundsnack under tiden fick Matte till en mil, under den tid Husse och hundarna traskade i skogen.

De två pensionärerna roade sig med att åka till Åkersberga Växtförsäljning för att äta Tarte Flambé till lunch och hundarna hade det gott i den varma bilen, med mycket att titta på under tiden. En iögonenfallande grön växt, nyinkommen, köptes med som inflyttningsgåva vid besök i helgen. Fatsia - "Spiderweb". Även personen i kassan blev nyfiken och hade aldrig sett den tidigare. Om nu någon av er är intresserad av växter.

 

Antal kommentarer: 2

2017-02-25 14:28:58 - Christina, christina.mikkelsencm@gmail.com

Grattis Násti! Härligt!
Här nere känns våren lite på gång trots lite snö häromkvällen. Vintergäck och snödroppar i stora sjok. Många fåglar i farten. Sånglärkan drillar! Gravänder och enstaka tofsvipor.
Christina

2017-02-25 23:31:34 - Marianne

Hej och tack!
Det låter ljuvligt! Inga isiga vägar! Ingen halkrisk! Det är ett långt land vi lever i!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)