Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DAGEN EFTER

2018-02-23

Torsdag.

Rubriken syftar till "dagen efter onsdagens träning". Det där med att ordna områden till träningarna tar sin tid. Det är ett ständigt sökande efter nya träningsplatser, då många har karaktären av områden stadda i förvandling. Sedan förra året har träningsgruppen tappat flera områden och de man har kvar får man nöta lite mer på. Områden som tidigare bestått av inhägnade tomter där diverse byggmaterial i olika skick förvarats försvinner vartefter, när tomtmarken nära samhällen är dyr och måste användas mer effektivt. Där det tidigare fanns mängder med rör av olika slag, betongblock i olika fromer, anläggningsstenar och en himmelens massa annat, är det nu städat och stängda containrar och bodar står på militäriskt raka och ordnade led och erbjuder inga gömställen för sökträning. Nästa steg på området är bostadsbyggande.

De områden som bestått av tömda byggnader i väntan på renovering eller annan användning innebär tillfälliga möjligheter till träning. Ett kommunalhus är nu renoverat och inte tillgängligt för hundträning längre. Ett annat är jämnat med marken och träningsområdet existerar inte mer. Ett sjukhus har blivit boende och vintertid är några områden farliga med armeringsjärn som inte syns där de sticker upp gömda under snön och innebär livsfara för hundarna om de råkar hamna bland dem.

På onsdagen tränade gruppen under en skola några mil från Lapskflockens viste och en nyckel får kvitteras ut vid varje träningstillfälle. Så på tisdagen drog Husse iväg och hämtade nyckeln, för att sedan lämna tillbaka den på torsdagen. Ibland har träningsgruppen fått en kod till ett kodlås eller så har man fått ett personligt passerkort för åtkomst. Men det är inte bara att släppa in sig själv när det passar! Man måste boka området för att få veta att tidpunkten för träning är lämplig och vaktbolag måste underrättas. Så är det där med larm. Larma av och larma på. Det är ett stort ansvar man får när man får tillgång till ett nytt träningsmråde. Missköter man sig så riskerar alla andra som tränar räddningssök att drabbas, med indragna tillstånd som konsekvens. Att träna räddningssök är i viss mån resurskrävande. Man behöver en träningsgrupp för att få ihop ett gäng figgar och man behöver flera olika typer av områden för omväxlande träning och utveckling. Att lägga ett eget spår och sedan gå ut och ta det är mindre resurskrävande som jämförelse.

När nu Husse ändå skulle iväg igen, en tripp som tur och retur tar kring nittio minuter med bil utan omvägar, passade Matte på att lämna skogen och hänga med för att uträtta några ärenden. Arninge ligger längs vägen och där ville Matte fixa några saker. För att göra en rutinresa lite roligare passade Husse och Matte på att unna sig lyxen med en lunch i Viggbyholm gamla stationshus längs Roslagsbanan. Här får man god och nyttig mat i underbart lantlig romantisk miljö. Ännu mer lyx blev det när varsin stor hallonpaj fick följa med hem till eftermiddagsfikat. Hundarnas behållning av detta ätstopp blev väl en omväxlalnde miljö där de låg i bilen, uppvärmd alldeles lagom av solen. Tågen passerade endast ett par meter framför bilen, på andra sidan staketet som avgränsade banvallen. Så många tåg ser de sannerligen inte annars i vare sig sitt privatliv eller arbetsliv.

På onsdag väntar en nytillkommen "arbetsplats" för hundarnas träning! Spännande! Nya intryck! Nya utmaningar! Ingen känner till området och var kompisarna kan ha gömt sig!  Tänk, vissa tröttnar aldrig på att leka kurragömma! De blandar även in sina hundar! Om man slutar leka riskerar man att bli gammal. Typ. Gäller såväl tvåbenta som fyrbenta.

Matte fick läsa detta som kommentar till försäkringsbolagets annons:

 Rasen heter lapsk vallhund och inte lapska vallhund.

 Många var det som kommenterat och inte höll med den som invänt mot annonstexten.

Försäkringsbolaget har skrivit helt rätt. Det är inte lätt det där med grammatik.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)