Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LYX!

2023-02-07

Sistlidna julhelg var den första någonsin som Matte inte julstädade. Vilken befrielse! Varenda jul skulle det storstädas. Sedan den första julhelgen som gift i egen bostad 1970. Varenda jul har Matte känt pressen att det skulle vara fint när familjen samlades och firade jul tillsammans och under sönernas uppväxt var bostaden stor och lantlig och djur har det alltid funnits. Inomhus låg hundhår, katthår och hästhår överallt och sand och jord under tassarna samlades i drivor. Ensam morsa med egna barn och andras barn och långa arbetsdagar lämnade lite tid till en daglig runda med golvsopande och TILL JUL SKULLE DET STORSTÄDAS! Så icke mer. 

På måndagen lämnade flocken reviret och for till Norrtälje. En del inköp skulle göras och lunch skulle ätas. Huset måste vara tomt. Städhjälpen skulle få jobba i lugn och ro. Matte, Husse och hundarna får inte vara hemma när huset skall städas. Ordentligt. Av proffs en gång varje månad.

Flocken lyckades hålla sig hemifrån i flera timmar och anlände hem lite för tidigt visade det sig. Carporten var upptagen. Städningen var inte avslutad. Diskret for flocken vidare för att inte störa. Den nyinflyttade kompisen visade sig vara hemma och Matte och Husse bjöds på fika i väntan på ett sms om att stugan var färdigstädad.

Känslan av lyx slog emot Matte när hon kom in i stugan. Nystädat medan Matte handlade hundmat och åt lunch lagad av någon annan. Golvet behövde inte sopas och mat måste inte lagas. Detta är lyx för Matte! Något hon bara kunde drömma om som ensam morsa på en gård på landet.

I bakhuvet surrade en intervju med en betydligt yngre kvinna som nyligen beklagade sig över höga matpriser  och elpriser och svårigheterna med att få ekonomin att gå ihop. När kylskåpet var tomt och bostaden kall ville hon ändå inte ge upp städhjälpen, som ansågs vara nödvändigare än både mat och värme.

För Matte är det en ren lyx. Något Matte nästan skäms för. Att hon inte själv städar mer än lite lätt vartefter. Sopar lite och torkar av lite och överlåter resten åt någon annan....  I stället ägnar sig Matte åt sina hundar och sin trädgård. När orken har blivit något man börjat tänka på. Hundarna går före allt annat.

Matte vänjer sig nog vid lyxen med att ha städhjälp så småningom. Det är roligare att städa och fixa i trädgården och att gå långpromenader med hundarna, än att städa inomhus. Tycker Matte. Som sagt, lite skamligt käns det att ha städhjälp så här i början.

 

Ett minne blott.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)