Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GRATTIS MODJI! - foto

2021-12-01

Ett stort GRATTIS till värdens finaste Modji! Som i dag, onsdagen den 1 december, fyller 13 år! 

Klicka för större bild. 

 

Modji, 8 veckor, på promenad med mamma Násti och mormor Gázzi, samt på träning en kväll nyligen.

För Modji är åldern bara en siffra och hon är lika taggad när det är någon form av träning på gång, som i sin barndom. Modji är först och främst en mycket vänlig hund! Hon har aldrig varit i konflikt med någon. Tjafsande hundar ignorerar hon. Hon är certifierad räddningshund. Räddningssök minst en gång i veckan, lite uppletande, lite apportering, lite rally, lite nosework och för ett år sedan blev hon, tolv år gammal, med sin dotter Aili utnämnd till "Trick Dog Champion". En titel godkänd av kennelklubbarna i USA och Kanada. De första Lapska Vallhundarna med titeln.

Modji är vid god hälsa enligt veterinären vid seniorkollen nyligen. Hon ser bra och hon hör bra, alla tänder finns kvar och är i gott skick och hon är en värdig mamma, mormor och mormors mor till ett gäng ättlingar. Flera med jobb i renskötseln eller aktiva med någon form av hundträning i någon hundsport. Arbetslusten, energin och motorn finns där. Hennes dotter Aili delar hennes vardag här hemma och är hennes träningskompis i allt hon gör. Två fina Lapska Vallhundar med stor arbetslust och mycket motor, samt utmärkta knähundar framför brasan här hemma. De ställer med glädje upp på allt man ber dem om och Modjis födelsedag firas med träning i kväll. Lyxträning inomus i en uppvärmd gammal sjukhuskällare, när det är bistert kallt utomhus.

Tisdag.

Matte hade ett par ärenden att uträtta och tog med hundarna på en biltur, i väntan på att temperaturen skulle stiga lite efter natttens tio minusgrader. Husse var på gym och Matte skämde bort sig själv med en gofika vid Ullna Golfklubbs inomhushall i Täby. Nyligen gjordes ett besök i Rinkeby, en halvtimme bort, för den tredje covidsprutan. Nu befann sig Matte åter en halvtimme hemifrån, men aningen mer österut. Två diametralt skilda miljöer - så nära varandra. Ändå så oändligt långt ifrån varandra. Tragiskt. Båda så nära Lapskflockens liv i den lilla stugan i skogen, utan kommunalt vatten och avlopp och även det en helt annan värld. En jordenrunttur kan göras på en timme. Människor från hela världen, olika kulturer, olika liv och fullständigt olika förutsättningar. Tragiskt. Så nära och så oändligt långt ifrån varandra. Tänkte Matte där hon satt med sin kaffemugg och mådde gott. Rea i golfshoppen med 70% och det omöjliga blev möjligt. En väst fick följa med hem. Utan dåligt samvete. 

På hemvägen lämnade Matte in ännu ett föremål till loppisen där pengarna som kommer in går till Världens Barn.

Livet är orättvist. Så är det. Det blir omänskligt tungt om man skall bära alla världens sorger på sina axlar.

Vid hemkomsten var det bara fyra minusgrader och Modji och Aili blev förtjusta, när de fick gå okopplade med Matte på skogsstigen längs sjöstranden vid skogssjön. Där de sista strålarna träffade den norra stranden vid tvåtiden redan.  I en timme var Matte ute och hundpromenerade, delvis powerwalk och drygt halva tiden kunde Modji och Aili få vara lösa. Okopplade under ansvar! Inom synhåll! De skötte sig båda med den äran.

Klicka för större bild.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)