Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HEMSIDAN UPPMÄRKSAMMAD

2018-11-10

Hur Husse och Matte utbildat och tränat och ännu tränar sina hundar, kan man se och läsa om på denna hemsida. Inte minst kan man titta på många bilder. Sidan där det med ord och bild går att lära sig hur man lägger upp och tränar "vindstigar" som inkörsport till söket för den unga hunden, har fått uppmärksamhet i en FB-grupp för räddningshundar nyligen. Vilket naturligtvis glädjer Husse och Matte, som gärna hjälper andra med tips och råd från sin egen erfarenhet, under många år med räddningssök som huvudsyssla för sina hundar. Att det är Lapska Vallhundar på alla bilder och att fem Lapska Vallhundar i två lag nyligen placerade sig på plats fyra och fem av totalt åtta lag gör ju inte det hela sämre, när det gäller att entusiasmera flera att jobba med sina Lapska Vallhundar. Gärna med sök /räddningssök. Lapska Vallhundar duger till  så mycket mer än att vara robusta sällskapshundar på promenad i skog och mark. Avlade för ett tufft jobb i ett tufft klimat som de är.

Livet består trots allt av annat än att träna hundar och hundarnas revir kräver viss omvårdnad. Matte fortsatte under torsdagen med rensning kring staketet för kompletterande stängsling inför vintern. Husse klöv ved så att flockens gemensamma bostad hålls varm när temperaturen sjunker. Alltunder det att hundarna lekte lite med varandra och i övrigt höll koll på revirets gränser. Inget som rörde sig i det grå dimdiset längs vägen undgick dem! Något enstaka hundekipage skvallrade de om och belönades för skvaller och efterföljande tystnad. Två rådjur stannade upp och tittade på hundarna och Aili skällde INTE! Hon bara lät lite buktalaraktigt och det kan man väl få. Grannkatterna var på jakt och inte heller det missade de två Lapska. I den lokala FB -gruppen varnas det för en inbrottsvåg och Husse och Matte uppskattar att de två Lapska har vaktinstinkt och larmar när de vill påkalla uppmärksamhet från resten av flocken. Ordet "vakthund" kan betyda så mycket. Beroende på vilken ras man talar om och vad den använts till och vem som talar. När det gäller de Lapska så larmar de och fungerar som "ringklocka" när någon kommer. De larmar när något oväntat inträffar.

Fredagen ägnades åt en utflykt till Thuns i Faringe. Ett "Miniullared" vad Husse och Matte förstår, som inte varit i Ullared eller liknande jättebutiker. Mycket populärt vida omkring och här köper man märkeskläder och märkesskor till mycket humana priser samt en hel del annat. Med hem följde lite av varje, men framför allt ett par nya högskaftade Icebugs. Både Husse och Matte har använt Icebugs som en relativt billig livförsäkring under många år och Mattes låga kängor börjar bli slitna. Att hundpromenera på isiga ytor kan vara direkt livsfarligt om det vill sig illa och olyckan är framme. Icebugs på fötterna rekommenderas för alla som inga har ännu!

Antal kommentarer: 4

2018-11-11 21:52:50 - Lena

Aha, det finns icebugs på Thuns? Då måste jag ta mig dit och kolla om de har vettiga priser där, ngt antihalk måste jag ha på fötterna nu till vintern, pälsen går för det mesta prydligt, men något måste jag ha att sätta emot med om han får valpfnatt i halkan,

2018-11-12 09:28:04 - Marianne

Icebugs är ett måste för oss. Mina höga kängor med blixtlås fram och gummi upp på kanterna runt sulan gav jag 1.495 för. Jag har inte jämfört med andra butiker. Gillade modellen. XXL har nog också bra priser. Valpfnatt får även Modji som fyller tio den 1 december! :D

2018-11-12 15:19:35 - Lena

Kommer nog bli ett måste här också!

2018-11-14 14:12:09 - Christina Mikkelsen, christina.mikkelsencm@gmail.com

Ja Icebugs är toppen! Här nere i södern blir det oftast inte så mycket snö men det blir däremot väldigt isigt och man vill helst inte stå på näsan.
Christina
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)