Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OVÄNTAD EXTRATRÄNING,foton

2021-09-13

Lördag.

En kompis behövde lite rådgivning kring sin träning och tränar man sök behöver man även figuranter. Varför Lapskflocken for iväg när tillfälle även gavs för egen träning på ett nytt område.

Inledningsvis lades energi och tid på att få en energifylld och lättuppdragen hund att landa i sig själv och på marken, när det är utbildning/träning på gång. Ibland blir saker så roliga att en arbetsglad och motiverad hund går upp i varv så mycket, att den får alldeles för hög arbetstemperatur och knappt är kontktbar. Det är ingen bra start på ett arbetspass. Rätt arbetstemperatur och kontakt med föraren är ett måste, hur glad och arbetssugen hunden ärn är. Annars är träningen rätt meningslös på sikt, när en uppvarvad hund varvar upp sin förare som sedan smittar av sig på hunden i en uppåtgående spiral vad gäller stress, men som slutar i en nedåtgående spiral på sikt. Förväntningarna på roligt sök å ena sidan och uppvarvad hund å andra sidan blir lite för mycket av allt och nu skulle en lösning förhoppningsvis hittas, där förare och hund hade samma starttemperatur när hunden sattes i arbete.

Matte fick som vanligt vara figuranten som skulle hitta rätt knappar att trycka på med just denna hund, för att belöningen hos den funna figuranten skulle bli optimal för fortsatt sökarbete efter fler figuranter. När man som figurant blir hittad kan man inte ha ett standardbelöningssätt! "Så här går figurantarbete till" rakt upp och ner. Hundindividen är viktig och likaså dagsformen och omständigheterna. Precis som i så mycket annat är det viktigt att kunna läsa hunden! Inte bara för föraren, utan även för figuranten.

När Matte satt nere på marken som hittad figurant ville sökhunden gärna klättra över hela Matte, i sin stora glädje och sin sugenhet på godisbelöningen. Så får hunden inte göra, då det kan orsaka skador och en funnen person kan vara skadad. Matte berömde först med rösten medan hon reste sig och gick fram från gömstället. Det fick hunden att spontant backa. Samt spontant sätta sig framför och vänta på belöningen. Som sedan serverades ur tub, där det blev ett kontinuerligt flöde och Matte matade så in hunden tillbaka till föraren, som under tystnad kom till mötes. Flocken var förenad. Hund, förare och figurant. 

Ovanpå detta skulle rulltagning som  markering fungera. När hunden hittade Matte skulle den greppa den "rulle" som hängde i halsbandet och springa tillbaka till föraren, som sedan skickade tillbaka hunden, samt följde med själv, på ett påvis till den funna figuranten. Många moment måste fungera och här kan figuranten också behöva styra och i viss mån hjälpa hunden under utbildningen. En kedja av olika moment måste fungera i sin helhet. En hund som ligger för högt i arbetstemperatur och stressar sin förare borgar inte för ett gott samarbete och ett bra resultat. Figuranten måste kunna läsa hunden och agera efter vad som kan krävas för stunden. Nu blev det vid ett tillfälle för trångt för hunden som hittat Matte och samtidigt skulle ta rullen och vända runt och tillbaka till föraren. Matte fick lite försiktigt styra upp situationen för ett bra slutresultat.

Efter flera olika varianter på lätta gömställen och små korta markeringsövningar kändes det som att samarbetet hund - förare fungerade fint med en utmärkt arbetstemperatur och det såg lugnt och harmoniskt ut. Då gjordes en sista filmad övning för att dokumentera målbilden. Bra att ha när det kör ihop sig någon gång. Hund och förare såg mer än nöjda ut efter övningarna.

Sedan var det dags för Modji och Aili att få jobba lite. Aili fick två figuranter på för Matte kända platser. En var gömd högt uppe på en stålkonstruktion och en annan var gömd strax nedanför i en stapel med stora traktordäck. Vittringarna slog i varandra, vilket var avsikten när Matte planerade söket. Aili skötte sig utmärkt och efter ett snabbt och effektivt sök med bra markeringar var båda figuranterna funna. Det tog inte många minuter totalt!

Modji fick söka rätt på Matte som klättrat upp på en grävmaskin, en figurant var gömd i en stängd container och en figurant var gömd strax intill. Tre figuranter på rad, där även deras vittringar slog i varandra. Modji tog sig an uppgiften i god fart och med stor glädje och snart var även hennes figuranter funna och Modji belönades för väl utfört arbete.

Söndag.

Efter ett besök på en närbelägen bakluckeloppis vid Roslagsstoppet med några kompismöten, samt lunch på golfklubben, höll sig flocken hemma resten av dagen. Regnskurarna avlöste varandra hela dagen, men Matte hann iväg på en powerwalk mellan två häftiga skurar. Kort men intensivt gick Matte och hundarna. Stegräknaren i fickan måste matas med steg dagligen! Man får göra vad man kan för att hålla ångan uppe och kroppen igång. Vilket gäller för alla flockens två- såväl som fyrbenta medlemmar. Utöver att göra sitt bästa för att inte lägga på sig överflödiga kilon. Modji är en äldre kastrerad tik - vilket INTE får vara en ursäkt för övervikt!!! Man skall även på henne, trots kraftig päls, kunna känna revbenen med lätthet. Det kan man. Övervikt förkortar livet och är något man kan styra som hundägare. 

Avlsutningsvis i skymningen när regnet hörde uppe en stund, tränade Matte apportering och avlämnande med båda hundarna.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)