Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UPP och NER... (hur man gör så blir det fel)

2022-07-13

För tio dagar sedan upplevde Matte ett bakslag vad gällde Modjis hälsa. Varma dagar i kombination med en sista utfasning av kortisonbehandlingen blev inte bra. Modji mådde inte bra. Matte skäms över att hon inte insåg att det var mer än värmen som däckade Modji. Matte kylde ner Modji med kylväst och stående i kallt vatten och tänkte att det skulle vara bra i den tjugoåttagradiga, någon eftermiddag trettiogradiga värmen. Men då började Modji skaka och frös tydligen - tänkte Matte. Men i solen häsjade hon. Matte blev inte klok på hur hon skulle göra för att göra rätt. Vid något tillfälle tänkte Matte att Modji kanske hade feber och frös därför. Men Modji hade bara aningen förhöjd temp och det kanske inte var så konstigt i den hettan. Tänkte Matte.  Hundar häsjar när det är för varmt för att kyla ner sig. Men även av andra skäl. Som av feber och av smärta.

Matte hade kontakt med veterinär som hade skrivit ut antibiotika för en lindrig övre luftvägsinfektion tidigare och som ordinerade höjd kortisondos. Återkoppling skulle göras i slutet av förra veckan, innan mottagningen stängde för en semestermånad. Matte fick inte tag i vetten. Försökte genom ett fysiskt besök få besked om fortsatt medicinering och ny antibiotika. Då infektionen blossat upp igen med igensvullna näsborrar och sekret från nosen. Men veterinären hade insjuknat och skulle få besked om Mattes behov av kontakt gällande Modjis medicinering. 

måndagkvällen föreföll Modji vara trött och lite hängig. Flocken gjorde kväll och natten blev orolig. Modji andades högt, raspigt och ljudligt och det blev inte mycket sömn. På tisdagmorgonen ringde Matte en veterinärmottagning som hade en akuttid en timme senare. Iväg for flocken och Modji togs snabbt omhand. Temperaturen var 40,5 och Modji var i riktigt dåligt skick nu. Benen bar knappt. Hon vätskades upp med dropp, ny antibiotika skrevs ut, då den övre luftvägsinfektionen blossat upp med nästäppa, kortisondosen ökades åter och Matte fick veta att troligtvis hade Modji överansträngt sig på simträningen förra veckan med en pågående infektion i kroppen. Modji hade simmat fint och jobbat bra med alla benen och inget tydde på trötthet över huvud taget. Inte heller på feber. Modji gillar att simma, det var varmt ute och svalt och skönt i vattnet - men hon verkade frysa lite väl mycket efteråt. En hund som gillar att vara aktiv och gillar att simma gjorde det trots trolig feber. Vilket självklart inte var ett dugg bra. Matte borde ha upptäckt Modjis feber. Men det gjorde hon inte. Det känns hemskt.

tisdagkvällen var temperaturen 38,7 och helt normal. Modji var betydligt piggare. Liksom nu på onsdagmorgonen.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)