Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NÁSTIS HELG!

2015-02-16

Mellansvenska distriktets Vinterdubbel i Rättvik! Helgen 14-15 februari.

I fredags kom Husse hem tidigt från jobbet och bilen packades full med tre hundar, stor bur och lite av varje som kunde behövas under en utställningshelg i Körhallen i Rättvik, med boende i stor och bekväm stuga på Enåbadets Camping. Här skedde Ailis utställningsdebut för ett år sedan och då blev hon bästa Lapskvalp! Även Násti blev då en vinnare, så härifrån fanns många årsgamla och fina minnen!

På fredagkvällen väntade en hemlagad middag i grannstugan,  vilket var mycket välkommet så klart! Husse och Matte lät sig väl smaka och Matte till och med okynnesåt en extra portion...  Valpköpare som lagar god mat är ett klart plus! Tack snälla Saivimatte för maten!

Lördag.

Upp tidigt och iväg till Körhallen. Efter valpklasserna började vuxenbedömningen med de Lapska Vallhundarna. Läger upprättades med bur och stolar och det blev Camp Gátchis, då totalt sex hundar med Gátchis i namnet var anmälda till utställningen. Násti var överlycklig när hon fick krypa in i sin hett efterlängtade lya, delvis täckt av ett tunt tyg. 

Först ut av alla Lapska var debuterande halvårsgamla  Mánnusonen Vaerrie. En mycket stilig grabbhalva som väckte viss uppmärksamhet och även domaren gillade vad han såg! Killen blev BIR-valp och fick en enastående fin kritik! Vilken härlig päls och attityd han hade. En mycket trevlig liten grabb dessutom. Om honom tyckte vi mycket! Han och hans familj fick nu träffa lillkillens pappa! 

Så var det dags för vuxenavdelningen  där Násti med dottern Modji, sönerna Juoksanástie Mánnu, Átjájuoksa Aiko /Lime samt dotterdöttrarna/Modjidöttrarna Aili och Saivi var anmälda. Däremed per automatique en uppfödargrupp (för andra gången någonsin i Mattes liv, varför stor ovana avslöjades). 

Matte får inte springa och hade en helt fantastisk handler! Tack snällla T. för all kunnig hjälp! Först ut var hanarna och Lime gick i Öppen klass och fick ett Very Good. Mánnu ställdes i Championklass, fick Excellent, CK, vann klassen och blev andra bästa hane. Därefter var det tjejernas tur. Systerjuniorerna Aili och Saivi  visades upp i Juniorklass och resultatet blev Excellent, samt ett CK till Aili som kom på fjärde plats. Modjis tur härnäst i Öppen klass och även hon fick Excellent och CK med en andraplacering.

Veteranen Nástis tur var det härnäst och den vackra äldre damen föll domaren i smaken helt klart. Násti tilldelades Excellent, CK och blev BIR-Veteran! Hon placerade sig som tredje bästa tik av fjorton tikar! Násti fyller 12 i april. Kritiken var lysande med betoning på rörelser och temperament. Násti gick alltså till final och vann!  BIS-VETERAN 1 !  Hon vann även den inofficiella prestationsklassen.

Domarens kritik:   "Fint huvud. Korrekt bett. Mycket bra skuldra, rygg och kors. Välutvecklad bröstkorg. Fin benstomme. Bra päls. Mycket goda rörelser. Fint temperament. Bästa veteran!"

Så var det uppfödargruppen där Násti visades med dottern Modji och sönerna Mánnu och Lime. BIR-Uppfödargruppmed HP och BIS -Uppfödargrupp 3. "Goda rörelser, bra temperament, bra pälsar".

Dömde gjorde Jahn Stääv. Som uppenbarligen gillade Gáthihundarna.

Kvällen avslutades med gemensamt ätande för Gátchigänget.

Söndag.

I rättvisans namn gick de Lapska sist på denna utställning, som dömdes av Mari Lackman. En hundutställning är en tillställning där hundar ändrar utseende över natten! Subjektiva bedömningar under ett kort ögonblick. Man ser olika saker och har olika preferenser. Uppfattar olika detaljer som olika avgörande för helhetsbedömningen. Nyligen blev Nástisonen Epic en helt annan hund över en natt i Göteborg! Under sker lite då och då. 

Killarna började som vanligt och Aiko fick även nu bedömningen Very Good. Mánnu ansågs för hög (mättes dock aldrig) och fick Very Good. Fina kritiker. 

Juniortjejerna började tjejgrupperna och Aili såg ut som om hon trampade på en geting när hon skulle in i ringen. Helt oförklarligt kastade hon sig åt sidan när hon passerade gränslinjen och bet sig mot bakben /rumpa. Hon blev låg och var inte att känna igen. Domaren sade sig gilla hunden och beklagade det inträffade, som hon såg inträffa. Vad som hände lär ingen någonsin få veta. Aili fick en i stort sett mycket bra bedömning, men fick Good för att hon för dagen inte visade sig från sin bästa sida. Syrran hennes fick Very Good.

Modjis tur var det sedan och om henne tyckte domaren att hon i stort sett var väldigt bra, med bra temperament och att hon visade sig bra. Men med för hög svans och Modji fick Very Good.

Så var det då Násti igen! Den fina gamla damen, som tydligen charmade alla denna helg! Visad av Husse och Násti visar tydligt att hon gillar att visa upp sig tillsammans med sin Husse! Domaren kommenterade att hon upptäckt Násti redan under lördagens utställning. Excellent och CK även denna dag. BIR-Veteran igen. BIS-Veteran 2.

Så här skrev domaren om Násti på söndagen:   "12 years old. Excellent type. Wonderful moving old lady! Excellent working condition today! Excellent proportions. Ordinary angulated. Excellent coatquality. Quite good tail. We hope she will be happy and healthy for many years from now! BIR-veteran."

Uppfödargrupp även denna dag, men med lite annan sammansättning. Nu fick det bli en helt brun grupp med Násti, Modji, Aili och Lime (Aiko). Med anledning av Ailis fullständigt oväntade uppträdande i ringen kort innan, valde Matte att själv visa henne för maximal trygghet. Chansade på att springandet skulle fungera för egen del. Aili fick gå mellan sin mormor och mor och hon uppförde sig nu precis som vanligt och som om ingenting konstigt nyss hänt, vid inträdandet i ringen. Skönt. Vad som hände kommer aldrig att bli känt, då Aili inte kan berätta. Historia nu.

Även på denna utställning blev uppfödargruppen belönad med HP och blev bästa grupp! Aili fick alltså träna i ringen ännu en gång innan dagen var slut och gruppen blev BIS-3. Aili var sitt gamla vanliga jag även nu. Helt obekymrad och bekväm i situationen. Ramlar man av hästen skall man upp så snart som möjligt igen. Aili "föll" men satt upp och red vidare. Om gruppen tyckte domaren att den var "beautiful" och att varje hund var "excellent in shapes and types, bodies and bones. Samt att tänka på för framtiden var att bevara "the nice working temperament!"  Tack, tack! 

Men dagen var inte slut för Nástis del! Husses ben hade fått vila, när Násti hade inlånad handler i uppfödargruppen. Nu skulle Husse och Násti tävla i GUBBE MED HUND! Enligt samma koncept som barn med hund. Ett mycket bra initiativ, som fler borde ha fått se! Tidigareläggning av denna den näst sista punkten av programmet, kanske kan vara något att tänka på?

Husse och Násti tävlade i sina arbetskläder. Röd brandmannaliknande dräkt med hjälm för Husse! Tjänstedräkt för räddningshundförare. Násti hade sitt tjänstetecken/"sele" i rött med röd lampa och texten "NÁSTI" på ena sidan och "RESCUEDOG" på den andra. Vilket gjorde succé och gav dem en seger! Motivering: "En gubbe med sin hund som jobbar ihop." Tvåa kom en modig "gubbe" i en varierad "squaredanceutstyrsel" med cowboyhatt, kort-kort kjol och röda strumbyxor!

Násti betyder "stjärna" på samiska och hon visade denna helg att det är just det hon är!

Ett stort tack från djupet av våra hjärtan till er valpköpare/träningskamrater/vänner, som delade denna helg med oss!

Antal kommentarer: 4

2015-02-16 17:13:34 - Barbro

Grattis, grattis till framgångarna i Rättvik. (flower)(flower)

2015-02-16 18:53:06 - Christina Mikkelsen, christina.mikkelsencm@gmail.com

Jättegrattis! Vilken fantastisk helg med fantastiska hundar!
Christina

2015-02-16 19:03:34 - Marianne

Tack så väldigt mycket! :D

2015-02-16 21:34:04 - Saivis matte

Tänk om man kunde klona dig så vi fick ha kvar bra "arbetande" uppfödare inom LVH!!!
Jätte grattis till mycket fina prestationer i vänstervarvets tecken i helgen! Men främst TACK för en så GENOMTÄNKT avel, som det går, av er uppfödning! En kennel som faktiskt SKYNDAT långsamt finns det inte så många av inom LVH! En eloge till er BARGI uppfödare! (heart)(flower)(heart)(star)(star)(star)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)