Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VARMA HUNDAR

2013-07-10

Tisdag.

Familjen for till torpet, då vädret var perfekt för målning. När verandan var klar förra sensommaren var vädret däremot inte perfekt för målning. Det regnade och regnade och färgen ville inte torka. FUKT överallt. Rått inne i huset. Men lite färg, grundfärg, kom ändå på inför vintern. Nu har det tryckta virket dessutom torkat och allt måste målas ordentligt. Snart börjar snickaren lägga plåt på taken och då är det skönt om arbete inte måste ske på två fronter.

Solen sken från en klarblå himmel och valet föll naturligt på att vistas i skuggan. Temometern visade på 27 grader i skuggan. Husses målningsarbete skedde i skuggan. Matte röjde grenar under stora granar. Även det ett arbete i skugga. En sydländskt mild vind var behaglig och rörde om i luften. Hundarna avstod från blåbärs och smultronplockning och bredde ut sig i trädskugga mellan stugorna. Men solen flyttade sig och de fick flytta sig med den för att björkarna skulle skugga. Modji ledsnade och sökte en mer permanent lösning. Hon flyttade in i korsdrag under köksbordet på glasverandan. Ytterdörr, köksdörr och ett par fönster stod öppna. Spetsgardinen fladdrade i vinden.

När Matte var klar med grenkapandet och släpandet tog hon med sig hundarna på en lössläppt promenad bortåt traktorvägen mot skogen. En gammal traktorväg med grässträng i mitten, mellan höga granar och tallar. Skugga. Nástiträning på stenmuren längs vägen. Lite svårt har hon med avståndsbedömningen. Förväntat vid förlust av ett öga. Avståndsbedömningen kommer att fortsätta att vara försämrad så klart, men Násti kan förhoppningsvis tränas i att hantera denna förändring. Hon måste lära sig att ta det lugnare i "miljö" och vara mer uppmärksam på hur hon sätter fötterna. Matte undvek nu de stora solbelysta ytorna på den gamla bandyplanen och gick i stället upp mot den höga masten där traktorvägen får karaktären av en bred skogsstig. Längre än till masten kör inga bilar. Här upptäckte hundarna en plats där vilt matas och intill stod två jakttorn. Mängder med undanstuvade kartonger och tunnor drog till sig hundarnas uppmärksamhet och djurspår fanns det uppenbarligen gott om. Nosandet på den stora och dansbaneliknande hällen var intensivt. En så kallad "länsmansrygg" på vägen.

Tillbaka på tomten fanns lite mer att plocka med och hundarna var mer aktiva nu, när solen kröp neråt bakom tallkronorna i väster. Nu smakade det bra med smultron och blåbär och hundarna gick på födosök när Matte krattade undan alla fallna tallkottar framför grinden.

Ett stopp gjordes vid den lilla ICA-butiken på väg till torpet. Roslagen är populärt i semestertider och stugområdena många. Utanför butiken fanns en bil från Belgien, en från Nederländerna och en från Schweiz. Närheten till skärgården lockar många. Även Lapskfamiljen trivs gott här!

Hemma på tomten väntade en nyfödd snokunge framför huset och Matte såg en liten tråd med stora gula fläckar som upptog en stor del av huvudet. Just som foten skulle sättas ner på den nyfödde. Så hemskt! Ett jättekliv framåt räddade den lilles liv och hen snodde ihop sig i försvar och slingrade snabbt in i grönskan. Hundarna missade detta!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)