Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BEGRÄNSADE HUNDPROMENADER 

2018-03-14

Den senaste tiden har det åter snöat mycket på kort tid och temperaturen har växlat mellan plus och minus. Väglaget har varit tröttsamt och hundpromenaderna inte så långa. Husse har tagit sig fram i skogen där ett porösare snötäcke legat över ett fruset och kompakt lager av snö. En omöjlig situation för rådjuren! Svårgånget då fötterna slumpartat trampar igenom, med hårda stötar i gåapparaten som följd. Matte har promenerat på vägarna och de senaste dagarna har ett tjockt moddigt lager täckt en tidigare isig och tillkörd vägbana. Icebugs och broddar når inte alltid igenom modden, som lever ett eget liv och halkar runt. Fotfästet är uselt! Mattes kropp tog stryk under en sexveckorsbehandling med många biverkningar som ansågs "vanligen förekommande" och värk i muskler och leder hörde dit. Mycket långsamt går "rävgiftet" nu ur kroppen. Trött är Matte dessutom och orken tryter än mer när det är tungt att gå.

Synd är det om de två Lapska. Eller kanske är det inte så farligt. Allt är ju relativt. De HAR fått flera dagliga promenader, om än korta. De HAR fått stimulans genom lek hemma med sina människor och de HAR fått mat två gånger om dagen och ständig tillgång till vatten och värme framför kaminen och lösspringande på tomten och sällskap. Men inga långpromenader och ingen träning alls sedan förra onsdagen och det är ju dåligt. Inte ens lukktletande. Skäms Matte!

Som ägnat sin utetid åt att laga staketet runt hundarnas revir efter det att rådjuren dråsat ner från berget bakom huset i den myckna snön. Felbedömningar och där de trodde att de hade fast mark under fötterna när de lutade sig ner för att äta av murgrönan på bergväggen, var det hängdrivor. Upp kom de inte och nätet som förhöjer det låga trästaketet såg de inte. Varefter det var fritt fram för även hundarna att medelst ett enkelt skutt ta sig ut från tomten. Stakethöjden är även minimerad genom snötäcket på båda sidor.

Med iskalla fingrar har Matte meter för meter tagit sig runt tomten och lagat efter bästa förmåga, när inga nya stolpar kan drivas ner i den tjälade marken. Ensam ute i snö/regn och blåst när Husse skottat färdigt och hundarna följt med honom in i stugan. Som gammal hästägare är det där med stängsling Mattes ansvarsområde. När hundarna har ett fritt val väljer de faktiskt rätt ofta att gå in i stugan när det är blött och blåsigt ute. Fina vinterdagar med torr snö, vindstilla och värmande sol är något helt annat.

På tisdagen tog sig flocken en minisemester i det bistra vädret i form av hårda vindar och ömsom ösregn på tvärs, ömsom blötsnö på tvärs.

Färden gick till Ulriksdals Slottsträdgård, men själva trädgården var inte så inbjudande denna dag. Däremot Trädgårdscafét där hundar är välkomna i ett särskilt hundrum. Här serveras vegetariska rätter och en buffé dukas upp varje dag. Efter måltiden tog Husse plats på en stol i ett av växthusen, tillsammans med hundarna. De tittade på folk och hundar som passerade i en strid ström. Matte fyllde den lilla korgen med några saker som fick följa med hem. Färgglada blommor i stugan upplevs som en skön kontrast så här års i glasrummet där alla måltider äts. För hundarna blev det även en kortare promenad trots vädret, som  hönsen och tuppen intill entrén trotsade. De kom ut och hälsade på de två förvånade Lapska!

De sista  kilometerna hem genom skogen var minst sagt sliriga på den oplogade vägen, men hem kom flocken som tur var medan vinden tilltog än mer. Matte tömde upp färskt vatten i tiolitersdunken som säkerhetsåtgärd, om något fallande träd skulle orsaka strömavbrott.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)