Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BODYWRAPPING, foto

2018-12-11

Måndag.

En del pyssel hemma väntade efter helgen som ägnats åt annat än hemmet. Hundarna dominerade och nu fick de en vilodag. Matte låg efter med att städa undan frusna plantor i krukor som ställts undan, för ersättande av lite julpynt i form av granris. Några kvistar av silvergran fick bli grunden till en dörrdekoration till punschverandan och en gravkrans på rea blev med lite fina nypon en billig julprydnad till grinden. Efter Nobelfesten blev det än mer uppenbart att det ligger i tiden att återanvända, när man betraktade klänningsvalet hos några. Matte har i ryggmärgen att återanvända och rullar än i dag ihop fina presentpapper och snören och sparar för återbruk. Loppisar besöks gärna och favoritkläder läggs på vänt, då trender kommer tillbaka.

Hundarna höll koll på rådjuren runt om och även på de tre närmast boende katterna. De få bilar som passerade gjorde det i häppnadsväckande farter och Matte fasade för en olycka med något av granndjuren inblandat. Rådjuren går tillsammans och passerar en individ vägen kommer det oftast fler. Efter flera timmar ute på tomten kunde Matte sedan njuta av en uppstädad och julpyntad entré, där några nyuppsatta mindre ljusslingor visade vägen från grinden till ytterdörren. Ordinarie lyktor var släkta. Lapskflocken förenades framför brasan när Husse återvände från ett besök inne i stan. Medförande dagens skörd av reklam. 

I en liten tidning från Zoo Kompaniet, "Zoo Metro" läste Matte om vikten av aktivering. "Syftet med aktivering är att bygga självförtroende hos hunden". Rubriken säger mycket: "Träning inne ger ro i sinne". Författaren Klara Stefansson ger flera bra exempel på hur man kan aktivera sin hund inomhus på vintern och förklarar även vikten med detta. Hon poängterar samarbetet mellan hund och förare och pläderar INTE för att man skall köpa olika aktiveringsleksaker att låta hunden hålla på med ensam! Så himla bra! För att genomföra de övningar hon tipsar om behöver man INTE ila till den butik som ger ut tidningen, för att handla grejer till hunden! Aningen ovanligt. En artikel Matte hoppas att många som är intresserade av Lapsk som sällskap på långa löprundor - och inget annat -  läser och tar intryck av. Det gäller för övrigt för de flesta hundar! Att de behöver mental stimulans. Men vissa raser är kreativare än andra och fixar egna sysslesättningar/jobb om de inga får. Många Lapska Vallhundar har på nära håll studerat innehållet i soffkuddarna och dynorna! Eller tagit reda på hur många lager tapeter som finns bakom den de ser. Eller grävt upp trädgården i brist på annan stimulans. Eller jagat vilt. En del har kommit tillbaka efter jakten de initierat helt själva. Andra har slutat sina liv under en bil eller under ett tåg under jakten.

En annan artikel som fångade Mattes intresse var den om "bodywrappping". Under en artikel om "Smällarupproret" kan man läsa: "Bodywrapping kan lindra din rädda hund!"

Här följer fem tecknade bilder på hur man medelst en lång "bodywrap" liknande en lång halsduk kan få hunden att känna trygghet och förmedla en känsla av att vara omsluten. Man påverkar hundens sinnen och även känseln och får hundens hjärna att fokusera på vad den har på sig. Man skall linda så att hunden upplever kontakt, ett lätt tryck av tyget, men det får inte strama och hunden blir medveten om sina gränser. Man vänjer hunden vid detta när den är lugn och använder detta i situationer när den kan känna oro. Som vid fyrverkerier. En del hundar beöver använda bodywrappen flera gånger innan den gör skillnad. Allt enligt författarna J.Svenberg och K. Stefansson. Texten under bilderna: "Lägg mot bröstet. Korsa bakom nacke. Korsa under magen. Vik upp den igen. Knyt på ryggen.

Inte vet Matte men det lär ju i varje fall inte skada hunden på något vis. Alla sätt är bra utom de dåliga. 

Om det var "bodywrapping" de testade, när träningskompisarna överraskade Husse och Modji med en aktivitetshelg när han fyllde 70 i somras, vet inte Matte. Men en hanteringsövning var det ju på något sätt! Husse och Modji vann denna gren stort och hemma visste inte Matte vad hon skulle tro när hon på kvällen fick nedanstående bild. Matte var hemma med Aili som hade herrbesök vid tillfället. Matte fick bara kort veta att Modji var superduktig och vann! Veterinären ansåg Modji vara den idelaliska patienten vid seniorkollen i förra veckan. Det är lätt att förstå varför!

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)