Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NYA TIDER!

2017-02-10

Livet blir aldrig mera som förut! Nu har Husse varit pensionär i lite drygt en vecka. Hundarna får en morgonpromenad med honom för att hämta morgontidningen varje dag! Inte bara i helgerna. Övriga dagar har han gjort en sväng tillbaka med bilen för att lämna tidningen som service åt Matte, som kunnat fika och läsa samtidigt som hon fått igång elden i kaminen för värme i stugan. Inga element nyttjas annat vid extrem kyla. Vedeldning räcker långt.

Inte heller får Husse något nybakat bröd längre till morgonfikat, vilket kocken försåg honom med på jobbet. Kocken fixade även utmärkt husmanskost till luncherna. Det gör inte Matte. Som koncentrerar sig på någorlunda god och nyttig mat till middagarna. Å andra sidan förbrukar man inte lika många kalorier när man inte står upp hela dagarna längre. Pensionärslivet blir liksom lätt ett evigt fredagsmys med semestervanor varenda dag. Gofika för jämnan. Ett kilo extra då och då blir många ganska snart. Vilket inte gynnar hälsan när åldern tar ut sin rätt. Det räcker med ett naturligt åldrande utan extra belastning. Det är liksom illa nog ändå, med kroppar som slitits av aktiva liv och sedan dessutom blir gamla.

Så vad göra? Husse och Matte valde på torsdagen att åka iväg till Biltema, som annonserat en motionscykel till bra pris! Bara så där en torsdag. Måste inte vänta till helgen. Inte så tokigt. Husse har fått allt större gåproblem och en ryggoperation snart skall förhoppningsvis fixa gåendet. Att ha en motionscykel bredvid sängen kommer nog att få Husses kondition och ben att vara väl förberedda inför operation och efterföljande rehabilitering. Även Matte har stor nytta av denna apparat. Vägarna är denna årstid inte lämpliga att cykla på för vare sig Husse eller Matte.

Den första utmaningen blev för Husse att montera ihop cykeln och den uppgiften tog lite tid men cykeln fungerade när Husse var klar och antalet muttrar var faktiskt korrekt! Ingen fattades och ingen blev över!

Innan Husse tog tag i denna montering hade han gått "Mopperundan" i skogen med hundarna. Snöigt var det, men ingen djup och tung snö. Under tiden ägnade sig Matte åt att hacka hål på isen i bäcken, så att fåglarna kan dricka när de ätit sig mätta på alla godsaker som serveras bakom huset, utom räckhåll för hundarna. Tidigare har de kommit åt nerfallna talgbollar vilket satt lite väl mycket fart på magarna. Inte heller nerfallna frön och fågelskit är lämpligt för hundmagarna. Nu flockas Koltrastarna runt stugan och det står inte på förrän deras härliga vårsånger sprids från grantopparna! När Matte hackade is passade hon på att hacka hål på isen på vattentunnan och tömma den. Isen var tjock och Matte fick jobba sig svettig.

När Husse och hundarna kom tillbaka från skogen ersattes eftermiddagfsfikat med den sista slatten varm glögg. Inte helt fel en snöig och solig februaridag.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)