Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

A-KULLEN 4 år

2015-06-03

Tisdag.

Nástis tredje och sista kull fyllde 4 år! Grattis till Bröderna Brun / Bröderna Bus som knytt. Násti hade fått två kullar med 4 + 1 valpar när hon födde de fyra bruna killarna. Pappa är Harmi / Jahkkas Fabel i Helsingfors. Förlossningen gick lätt och bra och Matte var glad över att även denna kull hade för Matte idialstorlek! Fyra valpar hinner man studera i detalj och lära känna personligheterna hos från första dagen. Fyra små knytt hinner man social och miljöträna utan problem! Koppelträna och bilträna innan de skall lämna föräldrahemmet. Killarna är nu spridda i olika länder. Pirak bor i Norge och han har redan fått tre valpkullar - två i Finland och en i Norge, Ante bor i Nederländerna och tränar räddningssök och agility, Epic (reg. Adja) och Lime (reg. Aiko) bor i Stockholmstrakten och tränar räddningssök tillsammans med Husse och Matte. Epic är en fena på rally och olika spår dessutom. Han har nyligen tagit sitt första förstapris i viltspår och har alla rallytitlar man kan få. 

För den som inbillar sig att hunduppfödning är en lukrativ syssla, i normal skala med enstaka kullar spridda över åren, inomhus i ett hem, torde denna valpkull kunna fungera som ett avskräckande exempel. När valparna var tio dagar gamla fick Násti juverinflammation med farligt hög feber och när hon var inlagd sprack juvret. Ett stort hål rakt in! Rådet var att sina henne och flaskuppföda knytten, men si det ville inte Matte! Som ansåg Násti fylla fler viktiga funktioner för sina barn vid digivningen än endast som mjölkbar. Specialbandagering och omsorgsfull sårvård hemma möjliggjorde detta. Hennes barn var inte heller speciellt intresserade av att dia en nappflaska och matstrejkade ibland. Under en vecka pågick Nástis akuta sjukdom och hon åkte ut och in på sjukhuset. Knytten ökade inte i vikt. Men minskade inte heller!

Om all den tid Matte lade ner på att få detta att funka i några veckor orsakade att Epic 5½ vecka gammal fick i sig en del av en leksak, är skrivet i stjärnorna. Stopp i tarmen blev det och som tur var lydde Matte inte heller nu rådet från djursjukhuset om att avvakta. Krävde en ultraljudundersökning som genast visade att tarmen måste öppnas snarast. Epic miljötränades tidigt genom att vara inlagd på sjukhus. Även här fixade Matte en specialdesignad liten dress av tubgas för att skydda magen som var uppskuren från snoppen till naveln. Liknande tuber för bukopererade hundar finns nu att köpa i blått och rosa!

En svindyr kull blev detta, då Epic var några dagar för ung för att försäkringen skulle täcka en enda krona av vad operationen kostade. Som därför måste betalas till stor del i förväg dessutom. Många tusenlappar blev det och det var uppenbarligen inte självklart att en uppfödare skulle kosta på en så ung valp en så dyr operation med oviss utgång. Nástis veternärkostnader med flera övernattningar kostade multum även den. Trots försäkring. 

Men det finns ju uppenbarligen uppfödare som föder upp hundar på ett sådant sätt att de kan leva på detta och även försörja en hel familj. Enligt egen hemsida. Men då får alla hundar bo ute och mååååånga är hundarna! Lite magstarkt är det att på sin hemsida påstå att de uppfödare som påstår sig ha endast ett fåtal hundar och dessutom har dem inomhus ljuger. Klart uttryckt. Funkar det inte i ett land så flyttar man till ett annat. En aningen speciel och avslöjande läsning av en egenförfattad kennelbeskrivning. Storskaleuppfödning.

Bröderna Brun och deras mamma mår väldigt bra allihop nu fyra år senare och vad är pengar i det sammanhanget?

Násti, Modji och Aili roade sig lössläppta vid sjön under eftermiddagen. Modji klev ut på de klippor och stenar som ligger rakt ut i sjön från en kippa. Nu låg de alla dolda strax under vattenytan och det såg ut som om Modji gick omkring där ute på vattnet. Hon lekte med en pinne och gjorde inte alls som hon brukar. Bar pinnen till Matte för att Matte skulle kasta ut den så att hon fick simma. Gång efter gång. Nu gick Modji i stället där ute och försökte locka sin dotter Aili att göra detsamma! I en halvtimme gick Modji omkring i vattnet och småretades med pinnen! Aili blev allt mer frustrerad då hon saknade erfarenheten av att det fanns "fast mark" under vattenytan. Hon såg ju bara Modji gå på vattnet långt ute från stranden och fattade väl inte hur hon skulle göra. Hon gick ner med framfötterna från klippan i vattnet och där var det ju lite djupt direkt. Hon förstod inte att hon först måste hoppa ut en bit! Till slut var Aili så frustrerad att hon kved likt måsarna i luften! Modji var oerhört uthålig i sitt uppfostrande arbete och Matte blev djupt rörd över hela situationen. Modji VILLE få ut Aili! Aili VILLE komma ut - men vågade inte riktigt.

Underbara hundar! Vad vore livet utan er. En mycket retorisk fråga!

 

Antal kommentarer: 2

2015-06-03 10:40:46 - Elina och Epic

Epic grattar mamma Nasti på mors dag i efterskott. Och vi båda tackar gammel-matte för att hon såg till att lille Epic fick den vård han behövde. fick växa upp och bli den underbara hund han är idag. Han är värt varenda krona som lagts på honom! (heart)

2015-06-03 12:12:45 - Saivi m flock

Jätte grattis till hela kullen!(flower)(flower)(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)