Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING I SKROTOMRÅDE, foton

2021-03-21

Lördag.

Några i träningsgruppen var träningssugna och träffades klockan tio, för några timmars träning. Ett par plusgrader, kraftig kall vind och solglimtar var det väder som rådde och kraftig vind är inte självklart en fördel när man söktränar. Vittring drar iväg långt och ger hundarna något att fundera över när de söker vittringskällor och är vinden dessutom byig är god problemlösningsförmåga en fördel. Tränade gjorde Modji, Aili, hennes son Sumo och Springertjejen Lo snart ett halvår gammal. Tre generationer Lapsk Vallhund i rakt nedstigande led. Ett bra sätt att kunna utvärdera hur det blev, ges när man har flera generationer i samma träningsgrupp.

Var och en av hundarna fick enskilda sök före lunch. Matte låg figurant när lilltjejen skulle gå vindstig för att fånga vittringen på långt håll. Hon skötte sig mycket fint, med stort driv och fokus på uppgiften att hitta figuranten. Lite skrot i vägen störde henne inte. Som figurant är det viktigt att känna av vinden och hunden. Vinden måste komma exakt rätt - ut från legan mot den tänkta vindstigen och hundens arbetstemperatur måste kontrolleras likaså. En lite försiktig hund, en het hund och en förarbunden hund t.ex. måste alla belönas olika av figuranten, för läggande av en bra grund. Matte blev hittad av en supertaggad och het ung hund och måste få henne att ge sig tid att stanna upp och att hålla sig nere på marken. "Sobril i rösten"! Långsamma rörelser och KONTAKT. En annan hund kan behöva peppas. Det är alltid lättare att träna en ung hund som kan behöva dämpas lite i sin entusiasm! Än att försöka övertyga en lite ängslig, dämpad, osäker och låg hund om det roliga i just den lek man föreslagit. Lättare att sänka än att höja arbetstemperaturen! 

Tyvärr förefaller alltför många se entusiastiska och heta unga Lapska, med mycket energi och motor mer som problem än som lovande arbetshundar! Rasen är ju en arbetande hundras, så varför köper man en sådan hund om man inte vill ha en hund med mycket motor och mycket energi? Kan man undra.

Aili fick ett sök med tre figuranter utlagda och hennes sök gick alldeles för fort för att tillfredsställa hennes behov av att få lösa problem och att jobba en stund. Hon jobbade fint med vinden och lokaliserade sina tre figuranter i rask följd och skallmarkerade fint. Färdigt strax efter det att hon startat. Effektivt jobbat, men ett för kort arbetspass. Aili fick söka vidare i tomt område på vägen tillbaka till bilen och måste sedan matas sista biten genom att Matte kastade godis framför henne på marken. Hon ville inte tillbaka till bilen.  Ailis anmödrar har varit precis likadana. VILL JOBBA MERA! Om de upplevt uppgiften för enkel och snabblöst.

Modji fick en likartad uppgift och tog chansen att hoppa och klättra så mycket som möjligt.

 Klicka för större bilder.

Matte är för tillfället förare till Modji, som när hon startade sin karriär. Att vara figurant och bli hittad av Ailis son Sumo är en mycket positiv upplevelse! Han är mjuk och go och väluppfostrad och trots stor motor och mycket energi är han aldrig burdus och närgången hos funna figuranter. Han har ett mycket behagligt sätt! Han är också mycket duktig på allt han gör. Många strängar har han på sin lyra! Liksom sina tre systrar.

En fikapaus tillsammans i en lähörna med lite sol, gav efterlälngtad social samvaro för förarna!

Hundarna fick nya uppgifter att lösa på eftermiddagen. Sumo skulle få en liten lektion av mormor Modji i lite av varje. De skulle göra ett parallellsök (sök tillsammans) där uppgiften var att hitta två figuranter gömda långt ifrån varandra. Aili höglöper och därmed doftar även Modji höglöpande tik. Att Modji är kastrerad komplicerar tolkningen för en ung och hormonstinn hanhund! En märklig doftbild för den oerfarne. Modji och Sumo sattes i arbete samtidigt och Sumo flippade ur per omgående. Löpdoften tog över. Modji ville jobba men är en mycket vänlig själ och gjorde sitt bästa. Hon sökte vittring med dottersonen efter med nosen i rumpan på henne och fräste inte ifrån. Hon hade ett jobb att sköta - oavsett! Sumomatte ingrep och fick gehör för sina önskningar. Sumo övergick i arbete när Modji fyndat och skallmarkerade. De jobbade sedan vidare tillsammans och nästa figurant blev svår för den oerfarne! Husse hade gömt sig mycket högt uppe och vinden förde vittringen åt många håll och långt bort. Sumo läste sin mormor Modji och lärde sig hur man tacklar en så här svår vittringssituation. Båda lokaliserade vittringskällan till slut och merkeringen kom rakt under Husses gömställe. Do as I do i praktiken. Hundar är flockdjur och de äldre lär de yngre lite av varje om livet. Modji är en god läromästare.

Aili fick avsluta med ett klurigt sök även hon. Husse och Modji gömde sig i en container med stängd dörr och ett vädringshål i dörren samt ett hål i väggen. Ovanpå containern låg ännu en figurant. Stegen upp stod lutad intill hålet i väggen. Där slog de båda vittringarna ihop. Aili löste uppgiften fint. Hon visade att det fanns två olika vittringar vid stegen, valde att markera figuranten på taket först efter att ha pendlat mellan dörren och stegen. Naturligtvis kände hon att Husse inte var ensam inne i containern, men en annorlunda konkurenssituation uppstod när Matte, efter Aili skallmarkering öppnade dörren. Omedelbart innanför möttes Aili av Modji i Husses knä och godis skulle delas ut. Aili fick backa så att Modji kunde komma ut. Sedan delades belöningen ut, när det inte var så trångt längre.

Två filmer från Ailis sök ligger på FB-Lapsk Vallhund.

En bra träningsdag blev det i blåsten och yngligen Sumo, drygt 1½ år fick lära sig både om att jobba tillsammans med en tik som luktar löp och höga figuranter i kraftig vind. Han har fullt upp och har inte tid att vara en slyngel. Till skillnad mot många understimulerade Lapskhalvor som betraktas som "jobbiga" när de är i behov av "jobb" och inga får.

Väl hemma blev det ännu några timmars utevistelse och tills lut drog sig flocken in i brasvärmen efter sex timmar med blåst och mycket frisk luft.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)