Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DET BLEV SVÅRT PÅ TRÄNINGEN

2023-03-23

Onsdag.

En rask långpromenad i området blev det även denna dag och sedan fick hundarna vara ute på tomten med Matte. Dima som älskar både vatten och is plaskade runt i gräsmattans vattensamlingar, som delvis var isbelagda. Han hoppar på isen så den går sönder och sedan bär han iväg med isflaken. Ibland tuggar han på dem, ibland inte. Det är själva kraschandet av isen och konsten att greppa även de tunnast flarn av is som fascinerar honom. Likt Ailis mormors mor Gázzi, när hon nio månader gammal anlände till Matte på senhösten.

På kvällens träning ville Matte höja ribban för Dima, för att se vad denne duktige problemlösare kan prestera. En figurant fick gömma sig i ett klädskåp av plåt. Ett bland väldigt många andra som förvaras i den gamla sjukhuskällaren. Dima fick vittringen direkt när han kom in i det stora fläktrummet, med bullrande fläktar som påverkar vittringsvägarna. Helt korrekt stack han till vänster där skåpen stod. Sedan blev det svårt. Skåpet var ventilerat och figurantens vittring steg ut genom ventilationshål upptill. Dima fångade den och visade tydligt hur vittringen drog uppåt längs ett isolerat rör från golv till tak. För att falla ner vid skåpraden mitt emot figurantens gömställe.

Dima jobbade envetet vidare in i och ut ur vittringsfältet. Han gav sig inte trots stor frustration över att inte hitta lösningen på problemet - att hitta den gömda människan. Skåpdörren var inte helt stängd; en liten springa fanns mellan dörr och skåp. Den springan vidgades till en decimeter. Varpå Dima blev kvar närmare skåpet i sökandet efter vittringskällan. Men han fastnade vid skåpraden mitt emot, en meter bort. Till slut öppnades skåpdörren än mer och därefter lyckades Dima lösa uppgiften och han belönades av figuranten.

För att lösa upp en jobbig sökuppgift för Dima gömde sig figuranten på nytt. Dima fick se när hon gick iväg längst bort i lokalen och gömde sig runt ett hörn. Detta för att han skulle få dra iväg och lösa upp eventuella spänningar i både kropp och knopp, efter ett mycket envist och koncentrerat sökarbete. Som en belöning samtidigt. En lätthittad figurant som alltid belönar med köttbullar! Dima var lycklig när han okopplad fick följa med Matte och figuranten tillbaka till resen av träningsgruppen, som nu berömde Dima för väl utfört arbete.

Matte var nyfiken på hur den mer rutinerade Aili skulle lösa samma uppgift. Aili löste uppgiften med att hitta figuranten i skåpet på exakt samma sätt, men aningen snabbare. Bevisligen var detta gömställe för en figurant ovanligt svårt, under de förhållanden som rådde här just denna kväll. Fläktarna påverkar väldigt mycket. Liksom temperaturen i lokalen. Aili fick därefter söka rätt på Husse som gömt sig långt in  bakom en stängs plåtdörr, som ledde till någon form av kulvert som ledde ut ur byggnaden. Här stod Husse och frös och hoppades på att bli hittad snabbt, samtidigt som han ville ge Aili en svår sökuppgift. Aili visade tydligt att hon ville in genom dörren och när Matte väl fått upp den rusade Aili iväg in i ett annat utrymme där Husse gömt sig. Han befann sig alltså väsentligt mycket längre bort från dörren än figuranten i skåpet, men var betydligt lättare att hitta! När det gäller sök är det inte sällan som det man tror skall bli lätt blir svårt och när man  tänkt till för att ge hundar och förare en utmaning, visar det sig bli en väldigt lätt uppgift. Allt hänger på hur vittringsvägarna går!

Avlsutningsvis fick alla hundar åter en extra problemlösningsuppgift. En figurant fanns strax innanför en dörröppning som var blockerad med olika föremål av varierande storlek. Aili jobbade rätt länge på att hitta en ingång och till slut var hon på rätt spår och Matte tipsade med ett "kryp". Varpå Aili hoppade upp på ett föremål, vidare till ett annat där en plastbricka for iväg under fötterna på Aili. Som var snabb med att hoppa undan och ner och så var hon inne hos figuranten. En smidig hund med full kroppskontroll som landade på fötterna som en katt. Dima löste, som sist, uppgiften snabbast av alla genom att åla sig in under den blockerande sopbehållaren. Han kan konsten att krypa! Det har hans förra matte lärt honom och Dima kan även konsten att åla sig under saker liggande på sidan. Vilket innebär att han även kan åla sig under staket....

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)