Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING RAMIRENT

2013-04-11

Onsdag.

En kortpromenad i solskenet blev det på dagen och en hel del utevistelse på tomten.

På kvällen begav sig familjen till Veddesta för träning på Ramirent. Samma ställe som för en vecka sedan, men en annan del. Stora träningsområden är mycket värdefulla, så tillvida att de i praktiken fungerar som två olika områden. Man kan även ge hundarna en riktig genomkörare och söka igenom hela det inhägnade området. Tack P.! Kvällens träningsgrupp var liten och bestod av Násti och hennes dotter Modji och sonen Lime.

Matte började med att lägga ut en liten hårtuss i området. I början av kvällens sökområde och nerstoppad så att vittringen kunde fångas från alla håll. Modji fördes i koppel och fick söka av längs en samling olika föremål av olika storlekar. Hon hade hårtussen rätt i vind och tog den på mycket bra avstånd och jobbade sig allt närmare. Lugnt och systematiskt sökte hon sig fram till vittringskällan och pekade ner med nosen mot håret och skallmarkerade direkt. Snyggt jobbat Modji! Hon hade därefter sina två figgar längst bort inne i ett stort tennishallsliknande förrådstält, innehållande möbler. Modji fick söka fritt efter hårfyndet och jobbade vidare med ett bra sökmönster och kollade själv inne i de bodar och containrar som var öppna. När Modji kom bort till det stora och tillstängda tältet, tog hon de båda vittringarna utifrån! Hon hittade små ventilationshål i en dörr på långsidan och en på gaveln. Figgarna var gömda ganska nära gaveldörren och helt nära dörren på långsidan. Figgen på långsidan skallmarkerades rätt in genom dörren och när Modji släpptes in markerade hon direkt framme hos figuranten. Hon visste redan att det fanns en människa i den andra delen av tältet och stack direkt dit och markerade. Båda figuranterna var dolda. Mycket bra jobbat av Modji!

Figuranterna gick nu i förväg och gömde sig helt nära varandra, nära bilarna. Alla skulle ju ändå den vägen vandra! Modji fick söka en annan väg till en början för att inte gå raka vägen i flyktspåret. Hon jobbade bra och var fullt styrbar. Fyndade de båda gömda männen och skallmarkerade mycket bra. En låg gömd under en manskapsvagn och en var gömd rakt ovanför honom, men inne i vagnen.

Násti fick inte springa fort denna träning. För att försöka utröna när och varför det kryper ut vätska ur ögonöppningen. Husse körde Násti kopplad i ett stort sök i samma område. Även Násti fyndade och skallmarkerade håret utan problem. Sina två figuranter hittade hon i det stora möbeltältet och hon fick fundera lite för att hitta fram till dem i koppel. Det gick inte att hoppa och tränga sig fram med ett drivankare! Bra skallmarkeringar.

Lime fick sina två figuranter lite knepigt gömda. Husse låg högt uppe på en stapel av en massa skivor i mitten av ett mindre tält och Matte gömde sig i en container med igendragen dörr i den andra änden av sökområdet. Vittringen från Husse steg rakt upp i taket och föllner lite här och där, men det var inget problem för Lime! Vittringen från Matte pressades in i containern genom en glipa i dörren och steg sedan upp längs dörren, för att falla ner ett gott stycke framför containern. Vittring kom också ut från två ventiler vid taket och föll sedan ner bakom containern. Lime tog först vittringen ett stycke framför, för att sedan jobba sig närmare och få fatt i vittringen bakom containern. Där fäste han och skallmarkerade mycket bra. Lime har börjat få mycket bra sökmönster, så ung han är. Duktig kille som fyller två år i juni.

Det är INTE så att Husse och Matte kräver av sina valpköpare att de alla skall träna räddning för att duga! Varken gör eller har gjort! Men det är inte ovanligt att träningsformen tilltalar många, även om man inte planerar att utbilda hunden till räddningshund!

Däremot säljs valpar endast till dem som planerar att låta sina hundar få jobba på något sätt. Inte nödvändigtvis räddningssök! Men inte BARA traditionell lydnad där hundens självständighet och problemlösningsförmåga inte kommer till sin rätt. Där hundens prestation består i att vara lydig och inget annat. Rasen har kapacitet för så mycket mer än att lyda. De blir ofta mycket bra spår och sökhundar och agility passar dem utmärkt. Rallylydnad är mer omväxlande än traditionell lydnad och förefaller tilltala dem mer. Husses och Mattes erfarenheter efter 14 ½ år med Lapsk Vallhund.

De valpkullar som fötts upp i familjen har fått föräldrar som visat att de gillar och är bra på att jobba. De är avlade för detta. Då bör de få göra det. Men absolut inte nödvändigtvis med räddningssök. Även om det som träningsform är väldigt stimulerande. Ofta uppskattad omväxling för den som kör skogssök.

Matte läser en bok av Per Jensen, som varmt rekommenderas: "Hundens språk och tankar". Sidan 147-149 är mycket intressanta. Kapitel: Personlighetstyper, Medfött eller inlärt och Kan man avla på personlighet.

Arvbarheten för olika personligheter är olika hög beroende på karaktärsdrag. "Forskarna beräknade arvbarheten i personlighetsfaktorn "mod" till 25%, vilket är en relativt hög siffra i sådana här sammanhang".

I "mod" innefattas oräddsla, leklust, jaktlust, socialitet.

"Kan man avla på personlighet? - En väsentlig andel av variationen i personlighet är alltså medfödd och låter sig inte påverkas av uppfostran eller erfarenheter".    Sidan 149. 

Antal kommentarer: 3

2013-04-11 08:53:45 - Anneli

Intressant!
Ja TÄNK OM fler "uppfödare" resonerade mer som er! Då kanske vi inte skulle ha lika många LVH i Sverige idag men åtminstone att de avlas på mer "arbete" och inte "soffpotatisar".
Att uppfödarna väljer ut tilltänkta valpköpare noggrannt. Det är ju tyvärr många LVH som aldrig fått/får visa sin kapacitet... Då heter de att de är "jobbiga" eller så blir de omplacerade...Tänk så många "diamanter" vi redan förlorat (eller kastrerat..).. De flesta uppfödare "jobbar" ju inte med sina avelshundar och då kan de ju såklart inte begära att valpköparna ska göra det. Men varför avlar man på LVH då undrar jag när det finns så många andra raser? Varför säljs LVH
inte till flockar som förhoppningsvis vill lite mer än bara gå runt kvarteret ...;) Sorgligt....
Varför ha så "bråttom med aveln"?
Somliga uppfödare avlar ju på innan kullen innan ens är utvärderad...Varför ? Kommer aldrig förstå mig på sånt, men så kommer jag ju aldrig bli uppdretter hellre.. :)
Kramen och tack för att ni föder upp LVH

2013-04-11 10:11:02 - Marianne

Tackar ödmjukast. Vi vill ju bara ha bra hundar att jobba med själva och Lapsk är en arbetande ras med stor kapacitet. Hos många i rasen. Dem skall man glädjas åt och låta jobba! Härliga arbetskompisar! Synd att slösa bort så rara pärlor som arbetslösa kompisar. Rasen är mycket heterogen och alla är dessvärre inte lämpliga för jobb.

2013-04-11 11:28:45 - Anneli igen

Visst! Självklart är det en heterogen ras och en hel del LVH har man sett under årens lopp som kanske hellre "vill" vara arbetslösa ;). Det kanske till viss del beror på vilka hundar våra uppfödare väljer till att bli avelshundar men jag tror en hel del ligger i vilken flock man hamnar hos till sist och syvens :)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)