Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ALTERNATIVA LÖSNINGAR

2019-02-20

Tisdag.

Den mobila rauterns placering förefaller bra nog för att få internetuppkopplingen till datorerna att fungera. När Matte under dagen pratade i mobiltelefonen var det inte lika enkelt. Inne under taket i huset bröts samtalet. Matte fick sitta hos blommorna i glasrummet med tak av kanalplast och det gick ju bra. Men - om Matte så bara reste sig och gick två meter till spisen i köket intill bröts samtalet. Om Matte så bara reste sig och vände mobilörat in mot köket i stället för mot fönstret i sydlig riktning svajade samtalet. Bäst hade varit att gå ut. Men det regnade och var två plusgrader, så det lockade inte.

Att hela trakten upp till Norrtälje har svajig och osäker mobiltäckning erkänner ingen av alla mobiloperatörer! Många har flera abonnemang och chansar på att olika funkar vid olika tillfällen. Att bo mellan två mobilmaster innebär ingalunda att man har en säker mobiluppkoppling! Att mobilmaster fungerar med hjälp av elektricitet förefaller komma som en nyhet för många politiker och andra. Som nu börjar diskutera samhällets sårbarhet. När stormen Alfrida åstadkom att många boende på landsbyggden i Roslagen och skärgården var utan ström, verkade det komma som en överraskning att säkerhetslarm hos äldre och mobil telefoni slogs ut!? Hur kan man med den kunskapen skrota den fasta telefonin på landsbyggden??!!

En stor artikel i DN på måndagen berättar om en ny TV-serie och en nyvaknad medvetenhet om den enskilde individens eget ansvar för att vara förberedd för längre elavbrott och liknande. Man måste inte vara en hängiven "prepper"! Bara normalt förberedd. Men varför är då så många "högre upp" så tagna på sängen när folk ute i skogen inte ens kan nå ut, för att berätta om att mängder med träd fällts över vägar, bilar och hus? Inte kommer fram på vägarna för att nå samhällen för att berätta att de behöver hjälp! Det tog drygt ett dygn innan nyhetsrapporteringen lokalt tog upp stormens omfattning och konsekvenser! Ingen kunde felanmäla och när de väl kunde det blev det en shock för eldistributörerna, som länge förnekade att folk saknade ström. Eller saknade mobiltäckning. Samma sak nu. Telia upplyser om att fibern fungerar fint! Mycket behöver man ta tag i, inte bara här. Slås elen ut slås samhället ut. En dokumentär om Alfridas härjningar har gjorts och visas nu i Norrtälje. Man ber om allmänhetens erfarenheter lite här och var. 

Hundarna fick vara ute och promenera i skogen med Husse och Matte kunde äntligen lägga två händer på att klä av julgranen på Punschverandan och sjunga ut den. Hundarna såg lite förvånade ut när Matte bar ut grannen sjungande: "Nu är glada julen slut, slut, slut! Julegranen kastas ut, ut, ut! Men till nästa år igen, kommer han vår gamle vän! För det har han lovat!" Det har Matte gjort sedan barnen var små och det var julgransplundring. Det gör Matte av gammal vana varje år i hundarnas sällskap. Hundar behöver säkert lite traditioner!

På kvällen lyckades Husse ansluta sin nyköpta "padda" av rätt litet format till TV4 play via den mobila rautern och placerade den på soffbordet. Leif GW på mycket nära håll fick Aili i Mattes knä intresserad. Teven ett stycke bort i större format är ju gammal och van. Men detta med rörliga och pratande människor på soffbordet fick henne påtagligt brydd! Hon tittade med stora ögon! Tittade på Matte och funderade. Vilade lite. Satte sig upp igen och studerade skärmen noga! Glömde att blinka! Stirrade! Blev trött och vilade. Funderade och måste nog titta lite på nyheterna också. Pratande människor på soffbordet! Hur förhåller man sig till det? Soffbordet är mycket litet, gammalt och högre än moderna soffbord i fotpallshöjd. Aili hade skärmen rakt framför sig och mycket nära. Bordet duger fint att äta mat vid för äldre rygg- och höftstela individer, som inte kan sitta med en kaffekopp i fotknölshöjd. Inte förrän skärmen slocknade slutade Aili stirra på den. Läggdags.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)