Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

2013-två första dagarna. 

2013-01-03

Detta är Násti och Modji delaktiga i:

http://mobil.aftonbladet.se/svenskahjaltar/article15995788.ab?partner=wwwredirect

 

Nyårsdagen tillbringades hemma med mycket utevistelse för hundarna. Modji och Kirous fick lära känna varandra ordentligt och vistades tillsammans på tomten ooh på promenader. Kirous har knutit an på ett fantastiskt sätt till katten Mysjkin, som liggande på soffan, nådigt lät sig undersökas och sedan hoppade ner och följde Kirous. Kirous var till en början aningen vilse i situationen, men fann sig snabbt och insåg att han var utvald till att vara den gamle kattfarbrorns vän. Kirous är, som Modji, mycket signalkänslig och signalsäker och läste snabbt av kattens signaler. Han uppträder mycket balanserat tillsammans med Mysjkin och insåg snabbt att vilda lekar inte passade dem emellan. Utan att Mysjkin på något sätt visat honom tillrätta. Kirous läste rätt mycket snabbt. En blick räckte.

Onsdagen inleddes med ett tidigt besök hos veterinären för ett nytt progesteronprov. Inte gratis, men värt pengarna tycker Matte, då Modji börjat bjuda ut sig ordentligt och viker undan svansen, men får inte mycket respons från pojkvännen. Förväntningarna var att hon skulle vara mogen nu.

Efter provtagningen tog Matte en långpromenad med Modji och Kirous runt Ösbysjön i närheten av Djursjukhuset. Násti får vara med Husse på jobbet några dagar. En lös Flattehane, utan styrning och med en egendomlig inställning hos sin ägare, kom farande. Rätt mot Kirous och Modji. Ägaren ropade ett enda "nej" någonstans uppifrån skogen. Vilket hunden så klart valde att inte höra. Ägaren stod kvar och tittade på. Matte ville inte hamna i en situation där Kirous försvarade sin tjej eller Modji blev våldtagen. Flatten avancerade och stannade först ett par meter ifrån, när Matte hotade med en liten kvist och röt hemska saker. Kirous och Modji skällde ut honom och han blev stående kvar. Matte skrek åt ägaren att hämta sin hund. Det gjorde hon inte, men ropade aningen mer angeläget på jycken, när Matte fått henne att förstå att här fanns både löptik och fästman. "Lycka till då", var hennes kommentar......    Tack, tack. I vilket fall fick Kirous en chans att visa sin storhet. Han hade ingen lust att bråka, men en utskällning var inkräktaren värd.

Matte återvände hem med hundarna och tillbringade större delen av dagen ute, med telefonen i fickan. Modji var villig och Kirous mer intresserad av omgivningen, där grannen hade hundbesök som gnällde utanför dörren och ville in.

Till slut hade Matte inte lust att vänta längre. Stängningsdags närmade sig. Ett telefonsamtal senare hade Matte fått besked.

Progesteronvärdet var futtiga 3! Det var knappt 1 i fredags. När Matte åkte med Násti till Harmi i Helsingfors var värdet 18 och då var det lite bråttom. Modji är alltså sent mogen i löpet men villig tidigare. Som mor sin. Lurigt! Att alla tikar är i höglöp dag 10-12 är en felaktig uppfattning hos många. Ägglossning kring dag 20 är fortfarande inom gränsen för det normala och sedan skall äggen hinna mogna också. Är tik och hane villiga tidigare blir det knepigt. Nu förefaller Kirous ha god koll på läget. Men Modji vill passa på när känslorna har börjat svalla och har mindre bra koll.....

Kul att den planerade kullen fått uppmärksamhet. Fler vill ha bra hundar att jobba med och gillar Modji och Kirous. Bra arbetslust, motor och MH säger trots allt en hel del.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)