Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SNABB OCH SÄKER AILI!

2022-11-24

Onsdag.

Matte hade ett behov av att vila ryggen, vilket blev enklare när det började bli halkigt i snön i det nollgradiga vädret. Ett lätt och blött snöfall svepte fram då och då över Lapskreviret. Matte sysselsatte sig i stugan och gick ut endast för att umgås lite med de nu åter ensamma katterna, samt ge dem mat. I väntan på att deras ägare kommer hem igen endera dagen. Aili gick morgonpromenad med Husse för att hämta tidningen, men därefter valde hon uterummet som vistelseplats under dagen.

Kvällens träning ägde rum i den gamla sjukhuskällaren och där var det torrt och varmt. Hundarna fick som vanligt ligga uppbundna tillsammans, men utom räckhåll för varandra i en korridor i anslutning till träningsområdet. Som består av flera olika rum i olika storlek och med olika funktioner. Fläktrum, förråd och ett skyddsrum. Har man gömt sig i skyddsrummet och väntar på att bli hittad av någon hund ges det utrymme för reflektion. Det osannolika har blivit sannolikt.

Aili fick starta kvällens träning och fick i viss mån en fördel i form av frånvaro av använda legor/gömställen, med kvardröjande gammal vittring. Icke förty gjorde hon ett mycket snabbt och säkert sök! Matte hade fått fyra figuranter utlagda på för Matte okända ställen och en 'Facit' medföljde för att kunna ge viss ledning om föraren så skulle önska. Aili startades vid trappen som leder ner till sökområdet och ilade iväg i full fart bort mot skyddsrummet. Hon hade helt klart en vittring att gå på. Vid ingången till skyddsrummet tvärvände hon i full fart och ändrade riktning. Hon valde ingången till fläktrummet strax bredvid och där stannade hon och kom direkt till markering innanför dörren. Med nosen pekande rakt upp skallmarkerade hon en figurant som klamrade sig fast under taket! Upphäktad på en smal fals i väggen över rören. Han var oändligt tacksam för att bli hittad först! Matte var tacksam för att han ansträngt sig att göra det svårt för Aili och för att han inte hade ramlat ner. Så svårt blev det inte för Aili och det var nog bra.

Aili belönades när figuranten klättrat ner på en ditförd stege och jobbade sedan omedelbart vidare. Hon hittade då Husse i ett rum längst bort i källarutrymmet. Han hade lyckats knöla ihop sig i en stor lockförsedd plåtlåda som stod fritt på golvet.

Klicka för större bilder.

Därifrån sprang Aili iväg tillbaka och hittade nästa figurant i det centrala rummet vid hissarna. Bakom en uppställd dörr som hon i farten hade kutat förbi mellan figge ett och figge två. Nästa figurant hittade Aili sedan direkt längst bort i fläktrummet. Det gick som på räls och så var det söket klart. Aili plockade vittringarna snabbt en efter en och hon lokaliserade vittringskällorna mycket snabbt och kom direkt till skall. Effektivt och rutinerat jobbat och kunde inte ha gjorts bättre. Skryt? Kanske det. Men Aili imponerade verkligen på Matte. Det var väldigt roligt att se henne!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)