Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VETERINÄRBESÖK FÖR NYTT PASS

2024-08-12

Någon hade lyft frågan på FB om ryskfödda hundars ryska pass. När Dima utvandrade från Ryssland fyra månader gammal, i februari 2022, hade han ett pass snarlikt ett EU-pass. Han var chipmärkt, veternärbesiktigad och vaccinerad mot bland annat rabies och allt var godkänt av Jordbruksverket och Länsstyrelsen. I detta pass var nu hans vaccineringar i Sverige införda och hans rabiesvaccinering förnyades när han flyttade ihop med Aili. I FB-inlägget framgick att en hund med ryskt pass, boende i Sverige, stoppades vid inresan efter en semesterresa utomlands. Det ryska passet ansågs nu vara ogiltigt! Dima var på Åland med Matte, Husse och Aili förra sommaren och på hemresan med båt var det ingen som kollade något hundpass. Vilket för övrigt aldrig skett vid alla resor med hund till och från Åland och Finska fastlandet under alla år, märkligt nog. Parningsresor och träningsresor samt rena semesterresor. Med och utan bil.

För att reda ut vad som egentligen gällde satte Matte igång med att söka korrekt information hos Jordbruksverket. Inte helt enkelt. Bara att hitta ett telefonnummer tog sin tid. Matte scrollade upp och ner flera gånger innan hon hittade ett telefonnummer. Sedan gällde det att knappa sig vidare och att knappa rätt. Så småningom hamnade Matte hos någon som blev brydd. Om passet ser ut exakt som ett EU-pass med text på ryska och på engelska rakt igenom, samt godkändes när Dima invandrade i Sverige så borde det gälla även nu. ? Men uppenbarligen inte då en hund med ryskt pass och boende i Sverige stoppats vid gränsen. "Jag måste skriva och fråga en kollega! Jag vet faktiskt inte vad som gäller." Tjänstemannen på Jordbruksverket var brydd. Både över att en hund med ryskt pass likt Dimas stoppats och över att Matte under alla resor under årens lopp, aldrig någonsin behövt visa något hundpass vid inresa i Sverige från Finland.

Kanske kom ett svar från kollegan - eller så resonerade tjänstemannen sig på egen hand fram till ett besked till Matte: "För resa inom EU måste hundpasset vara utfärdat inom EU." Således var Dimas ryska pass ogiltigt för inresa i Sverige. Särskilt från Ryssland var man på senare tid hårdare vid bedömningen av passen, då antalet förfalskade pass just från Ryssland hade ökat markant. Alltså måste Dima få ett nytt pass inför den planerade resan till Åland.

Matte kontaktade sin veterinär, som upplyste om att rabiesvaccinationen måste göras om, för att kunna införas i Dimas nya EU-pass. Därmed tillkommer en karenstid innan den är giltig och resan är planerad att ske rätt snart. En tid fanns om en dryg timme! Man kan inte flytta över en vaccination från ett pass till ett annat, vaccinationen måste göras efter det att ett nytt pass utfärdats och det är bara denna vaccination som är viktig vid inresan. Strax innan resan måste hundarna även avmaskas mot rävens dvärgbandmask för inresa i Finland och detta måste ske hos veterinär och skrivas in i passet.

På angiven tid var Matte och Dima på plats i grannkommunen och Dimas nya pass var redan utskrivet! Han fick en ny rabiesvaccination som infördes i passet och priset för nytt pass och ny rabiesvaccination var mycket hemult. Kraftig rabatt. Den förra vaccinationen var ännu giltig - men noterad i det ryska passet och därmed värdelös nu. Matte anlände före angiven tid och allt skedde oerhört effektivt och var klart på några få minuter. Dima samarbetade fint och var snart tillbaka i bilen hos Aili. Innan den bokade veterinärtiden. En lokal veterinärklinik som är så långt ifrån ett stort och riskkapitaldrivet djursjukhus man kan komma! Här har alla Mattes Lapska tagits väl omhand under alla år. Täby Kyrkby Veterinärklinik dök upp i ett nyhetsinslag för en tid sedan, just angående de skyhöga priserna hos de stora djursjukhusen. Det finns alternativ.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)