Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ARBETSDAG

2018-04-22

Lördag.

Innehavet av två Lapskrevir, två normalstora tomter på 2.500 och 2.000 kvm kräver en del arbete så här års. Framför allt så här års. Även om ytorna till större delen består av skogsmark. För att hundarna i familjen skall ha det bra har familjen valt att bo så här. Inhägnade ytor där hundarna kan få vara hundar. Men en del av det större och permanenta reviret består av trädgård, om än designad för att fungera med hundarna. Här står en stor ek mellan gäststugan och bäcken och dess löv sprider sig vida omkring och blåser samman i drivor på utvalda ställen.

Matte gillar att odla och att ha blommor omkring sig samt att ha hundar. Det ena utesluter inte det andra och rabatterna finns längs kanterna samt som en rundel mitt på gräsmattan för hundarna att springa runt. Här jagar de flesta hundar varandra gärna runt, runt i många varv! Nu dyker vårlökarna upp och de är placerade där hundarnas springsträckor missar dem till stor del, men de är skyddade med höga blompinnar som "staket". I övrigt växer här prydnadsbuskar av många sorter och många gamla buskrosor. Syréner och björkar passar in i miljön kring bäcken som flyter några meter framför huset och längs gräsmattan. Med skogen på andra sidan vägen.

Under lördagen rensade Matte och gjorde fint i rabatterna. Krattade eklöv i mängd! Vilade ryggen lite, krattade mera. Tog bort vissnade perenner och krattade lite till. Konstaterade att trots den tjugotvågradiga värmen under fredagen var marken ännu frusen under löven på sina ställen! Söndagen bjöd på mer arbetsvänlig temperatur i form av arton grader och nu var vinden kylande. Modji och Aili valde olika utkikspunkter under dagen och ytterdörren var ständigt uppställd. I ett grannhus neråt vägen vårstädades det efter vintervilan och här har ingen vistats sedan i höstas, varför de båda Lapska var mycket nyfikna på allt som skedde där borta längs raksträckan! Snett över vägen förekom också viss aktivitet med en segdragen renovering inför försäljning. Det var även mer trafik på vägen än på länge. Hundarna satt som på första parkett och studerade folklivet större delen av dagen.

Husse hade en mängd skänkt ved att ta hand om och kapade stockarna i bitar. Vad Husse inte visste och förmodligen inte heller fastighetsägaren som vill bli av med avverkade stammar var att de innehöll spik och även invuxna beslag! Två kedjor gick åt skogen och ett svärd! Vojne, vojne! 

I kvällningen drog Husse ner på byn och hämtade hem mat från det asiatiska matstället. Han såg Matte envetet kratta och tänkte väl att här blev det ingen middag om man inte fixade den själv! Mätta och belåtna tog han och hundarna sedan en skogspromenad, medan Matte fixade färdigt för dagen och hängde undan redskapen. Samt fyllde på solrosfrön till de hungriga fåglarna, som tackade för maten genom härlig sång i kvällningen! 

Trädgården 14.6.2017, sedd från ytterdörren mot snickarboden, vedboden och grinden samt infarten. Carporten under uppförande och skogen bakom. Bäcken med bryggan strax framför ytterdörren och altanen.

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)