Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTRODUKTION AV KLICKER

2019-08-13

VALPARNA FYLLDE SJU VECKOR PÅ MÅNDAGEN.

Klicka för större bild.

Måndagen blev vädermässigt en dag som andra den senaste tiden. Uppehållsväder på förmiddagen och korta skurar med plötsliga skyfall under eftermiddagen. Från blå himmel över hela husets framsida vräkte regnet helt överraskande ner och ett knappt synligt litet grått moln på husets baksida visade sig rymma en insjö!

Valparna fick som vanligt sova inomhus efter frukosten och morgonracet. De vuxna hundarna gör gärna så och det känns som en god vana. En annan god vana är att valparna i stugan utbildas till knähundar från mycket tidig ålder. De får då även sina små kroppar genomgångna med öronkoll, tandkoll och klokoll/klippning. Tillsammans med många pussar och myspys och gosande. När de nu är väsentligt mycket tyngre och starkare till både kropp och knopp är det en god vana. Inte något nytt som introduceras inför valpbesiktningen eller värre, något de aldrig upplevt när de kommer till veterinären första gången. Hanteringsövningar.

Sena eftermiddagen och tidiga kvällen tillbringade valparna tillsammans med sin nyfunna belgiska kompis. För en snart färdigstuderad veterinärstudent har det varit intressant att umgås så nära och intensivt med ett gäng av en så ovanlig ras som Lapsk Vallhund. För valparna har det varit ett ypperligt tillfälle att lära känna en ny människa, utöver Husse och Matte, inför den stundande flytten. De bör vara väl förberedda på att knyta an till nya familjer. De  får naturligtvis även med sig varsin fjärdedel av den fäll de legat på de sista dagarna i barndomshemmet.

Under dagen introducerade Matte klicker kollektivt för de fyra valparna. Huruvida detta är "by the book" eller inte vet inte Matte och bryr sig inte heller så mycket. Matte tänker "prägling" och klickar medan valparna äter. De serveras en och en, men övriga finns närvarande. Matte tar upp en valp i taget på bordet/köksbänken och där får de äta utan direkt konkurens. Ett stadigt grepp med ett krokfinger i halsbandet säkrar positionen. Tanken är att ljudet från klickern förknippas med ätande. Första steget. Nu kommer varje valp att få enskilda små klickerintroduktioner.

Matte valde att träna in skallmarkeringar med klicker på både Modji och Aili och det visade sig vara väldigt effektivt och bra! Snabbt gick det och bra blev det. Skallmarkeringarna tränas in separat när hunden lärt sig söka och söket är ordentligt befäst. Man kör separata markeringsövningar även för rullmarkörer.

Antal kommentarer: 2

2019-08-13 17:13:06 - Ylva

Så fint med hanteringsövningar i trygg miljö(heart) och härligt att klicker introduceras redan nu :). Bästa tänkbara start för Åtså-kullen (inlove).

2019-08-13 19:52:55 - Eva

Jag håller med Ylva. De får så mycket med sig redan från början (star)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)