Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PRIVAT PROVAPÅ

2013-07-29

söndagen arrangerade Husse och Matte en liten provapådag, för de hundägare som brukar ses på fotbollsplanen och träna rallylydnad bland annat. Ett gäng Cockrar med knytt som ännu inte flyttat, några Kooikrar, en Border Collie och en Rottis var lockade att komma denna dag. Som var lika varm som tidigare dagar. Skugga söktes, vilket inte alltid gick att åstadkomma på en stor och mycket öppen bergkross, när solen står högt på himlen. Men totalöppen bil med folietäckning över utsatta fönster fixade situationen för familjens hundar. Knytten fick vara i burar i bilskuggan och hundar bands upp i skugga av bilar och stora stenar. Man får tänka till lite ibland.

Hundarna fick inleda dagen med att lyftas ett par meter från marken i en lyftsele. Det var något som inte bekom någon av hundarna nämvärt. Därefter fick deras ägare lära sig hur man går ner säkert i branta trappor med hund. Baklänges med hunden ovanför sig, med en hand på räcket och en hand innanför hundens halsband. Man får inte riskera att hunden, i sträckt koppel framför föraren, hoppar ner de sista trappstegen och rycker föraren med sig. När de informerats om detta fick alla gå med sina hundar bland och på de maskiner som krossar sten. Hundarna fick också gå in i de två mörka tunnlar som leder in i en gigantisk grushög.

När alla kände sig nöjda på denna plats, flyttades bilarna längre in i bergtäkten. Till ett område med diverse byggelement och använt byggmateriel. Här finns mycket att klättra på för nyfikna hundar och förare! Husse tog med sig gänget på "Följa John" över diverse bråte. En miljöbana. Mycket uppskattat och alla hundar verkade också uppskatta en äventyrslekplats!

Sista anhalten denna dag var "parkettgolvet". Ett område med stora sprängstenblock som hundar och förare fick gå över. Inga problem. När Husse sysselsatte träningsgänget med detta, tog Matte ut de egna hundarna för att få nosa av överallt där de sett andra hundar röra sig, samt för lite allmän rastning. Men nog ville de helst av allt dra iväg bort till Husse längst uppe på den stora stenhögen! Det fick de inte.

Avslutningsvis fick alla lära sig vad en vindstig är och även prova på det. Lite om vindar och vittring får man lära sig på köpet. Där gruppen stod var det klockrent varifrån vinden kom. När man närmade sig den stora högen med gamla stubbar och rötter blev det allt mer oklart och väl framme slog vinden emot bergväggen och kom från alla väderstreck lite hur som helst. Vinden slog hej vilt och försvann helt då och då. Men nog upptäckte de figgen som låg vid den ena sidan av högen. Intressant att notera var att ingen av hundarna brydde sig om att det fanns en människa gömd här. De hittade honom och struntade i honom. För ingen av hundarna är det aktuellt med någon räddningshundutbildning hur som helst. Det var inte tanken med denna dag.  Några tränar spår. Där behövs inte något figurantintresse så som vid sök. Förarna fick lite mer kunskap om sina hundar.

Att hitta en människa och sedan tycka att man har hittat något som  det är värt att jobba hårt för, är sannerligen inte något som alla hundar upplever. Skall man träna sök med hunden är det en förutsättning att hunden vill hitta alla människor, kända som okända, trots diverse hinder på vägen.

Sammantaget så ger en sådan här dag en hundägare en hel del kunskap om vad de har i snöret. Mycket ofta vågar hundar göra mycket mer än vad deras ägare tror. De är nyfiknare och uppskattar utmaningar på ett sätt som inte märks, när de inte utsätts för nya och lite krävande miljöer. Hundarna växer och ägarna med dem. Låt hundarna ha kul! Låt dem få utmaningar och  väx tillsammans. Varför bara ha hunden som promenadsällskap, när det finns så oändligt mycket roligare saker man kan göra tillsammans? Våga testa! Många har fantastiska träningsmiljöer helt inpå sig, utan att ha sett dem. Stenbrott, industritomter, sandtag, bergkrossar m.m. Träna balans och koordination. Det stärker självförtroendet hos hundar. Våga uppmuntra nyfikenhet och självständighet. Låt hundarna ta för sig. Våga testa nya saker tillsammans. Variera vardagsträningen genom att träna i olika typer av miljöer. Omväxling behövs för både hundar och förare.

Antal kommentarer: 3

2013-07-29 22:00:01 - Anna, www.raika.se

:D så roligt att ni engagerar er så mycket o fixar o donar med prova på dagar o så :)
Tänk om man bott lite närmre så hade man kunnat träna ihop någon gång (star)

2013-07-30 07:43:57 - Marianne

Det hade ju varit jätteroligt! :D
Vi vill ju så gärna att fler hundar skall få ha kul med sina tvåbeningar! Att fler hundar skall få visa att de är duktiga på mer än att gå.

2013-07-31 17:44:32 - Anette o två lapska

Anna vi får bjuda in oss på träningsläger :)Eller bjuda hit Marianne och Larry :)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)