Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SISTA CHANSEN PÅ GOLFBANAN? foton

2020-03-20

Torsdag.

Samhällssituationen hanteras naturligtvis så gott det går av alla. Vissa ekvationer är dock svåra att få ihop.

Den som är yrkesverksam och mitt i livet har hamnat i lägen där barnen inte har barnomsorg, föräldrarna kan inte klara sig själva när de inte får vistas bland andra människor och behöver hjälp med att handla hem mat och medicin. Det egna jobbet kanske hänger på en skör tråd! Olika brancher drabbas oerhört olika! Alla kan inte jobba hemma och en del arbeten pausar. Många är varslade och ekonomin kraschar helt. Egenföretagare har det svårt med nattsömnen i dagsläget.

Matte har nu förstått att i all information som ges, som man hör och läser, fokuserar man på vad som gäller JUST MIG. Att äldre och andra riskgrupper inte får besöka butiker och platser där många människor samlas, har uppenbarligen gått många förbi "då det försvinner i bruset". Man kan ta in en viss del negativ och jobbig information som man måste hantera akut när det gäller det egna jobbet. Oron för ekonomin är stor. Att det finns äldre och andra riskgrupper som isoleras och behöver hjälp är en sak för mycket. Tydligen. Förståeligt. Även när det gäller egna anhöriga. Det tar stopp när det blir för mycket.

Modji och Aili äter torrfoder och av en sort som inte finns i närbutiken. Där hundmat kanske inte får tar upp så mycket plats, finns Frolic att välja på. Matte har uppfödarrabatt och förstod inte hur hon skulle lösa detta handlande på nätet. Slog en signal till butiken där maten brukar inhandlas i Arninge och frågade. Där hade man just börjat diskutera detta med äldre djurägare och "butiksförbud". Husse och Matte hade också spånat och man hade kommit på en likadan lösning visade det sig. Lapskflocken for till Arninge och parkerade utanför Zoo Kompaniet. Ringde in till butiken och gjorde beställningen, swishade pengarna till en anställd som slog in summan i kassan och bar ut maten till bilen och placerade den i baksätet. Til hundarnas oförställda glädje! En säck Acana Light and Fit till Modji, en säck Adult till Aili, en liter laxolja från Island och en hink små hundkex placerades framför deras nosar!

Ett första test från butikens sida och alla konstaterade att detta var modellen framöver! Man kunde berätta att i dagsläget hade de sett hur en del löste problemet med stängda skolor. Mor- och farföräldrar tar hand om barnbarnen och åker sedan och handlar åt vuxna arbetande barn och sig själva i butiken. Barnbarnen får roa sig med att titta på något annat i en stor djurbutik. Inte så smart. Att handla så som Matte och Husse gjorde var något de gillade och erbjöd framöver. En smart lösning för alla! De mister inte kunder och de i riskgrupper kan handla allt vad de och deras djur behöver för att må bra. Det basala. Fler butiker kan förhoppningsvis göra likadant - om man bara ställer frågan! Matte tipsade en kompis ur en riskgrupp och det visade sig att en färgbutik gjort likadant! Renoveringen kunde fortsätta tack vare detta!

Efter detta lyckade inköp utan närkontakt med någon människa inhandlades en lunch på MAX drive in och åts sedan i bilen i solen, ett stycke bort i skogskanten. Även det löste sig utan närkontakt. Kunden före hanterade betalterminalen iklädd hanskar och Husse hade blipp. Kassörskan hade engångshandskar. Lunchen smakade bra!

Matte är lite bakvänd och började i fel ände. Backar och börjar från början.

Innan färden gick till Arninge hade Lapskflocken gjort ett stopp vid golfbanan längs vägen. Solen flödade från en klarblå himmel! Lilla banan var öppen och många var det som sökt sig ut i govädret! Stora banan var ännu stängd och Matte och Husse greppade sina stavar och gav sig ut med sina lössläppta Lapska över de grönmjuka och ljuvliga ytorna! Underbart att gå på! Vilket även hundarna tycker! Som vanligt satte de iväg som vid ett kosläpp på våren! Fullt styrbara och hörsamma och det är en lycka att kunna gå så här med dem! Extra värdefullt nu som en boost med bramående i en tid då mycket kan kännas tufft. Det gnager i Matte att troligtvis inte få närvara vid sonens bröllop på Skansen i maj. Förberett i mer än ett års tid. Klänningen är inköpt. Talet skrivet. Matte är för gammal. En stor sorg.

Nu gick Matte fort och njöt i fulla drag. Laddade batterierna och försökte glömma allt annat än nuet. Matte gick fort, stavarna sköt på och det gick allt fortare varefter. Halvvägs stannade Matte och bara njöt av att befinna sig längst bort på golfbanan i solen. Ensam med hundarna. Husse hade genat och tagit en kortare väg och kunde ses mycket långt borta i sydsluttningen där han vilade rygg och ben. En liten gul prick i den väldränerade slänten. I övrigt var det bara intensivt grönt och intensivt blått! En ormvråk cirklade ovanför, ropande sitt "piäh - piäh - piäh!" Powerwalk med intervallträning. Modji och Aili stannade upp och verkade njuta av att bara se sig omkring. Fånga vittringar i vinden. Nosarna lyftes från marken. Klicka för större bilder.

Så fick de den signal de väntat på! "Var är Husse?" De satte iväg i full fart bort mot åsen med lövträd där de visste att han väntade! Budföring! Flera hundra meter bort. Matte stavade efter och möttes av hundarna som var på väg tillbaka. Promenaden fortsatte tillbaka mot Hundsjön och klubbhuset och Matte fick åter fart under fötterna. Sedan Aili nyligen fångade och råkade döda en liten sork, är hon inte lika "på" längre. Att stå där med en död sork hängande i munen ingick tydligen inte i planen och hon verkade närmast tacksam när Matte befriade henne från resultatet av sorkhoppet. Instinkten säger att hon skall jaga dem, men hon är numera mer medvetandegjord om resultatet och verkar ha tagit viss lärdom. En död sork var inte lika kul som en levande sork.

Efter en dryg timme var Lapskflocken tillbaka vid bilen och Matte mådde gott i både kropp och knopp. På hemvägen från Arninge sågs banpersonal förbereda stora banans öppnade för andra gången i år och kanske var denna underbara hundpromenad med lösa hundar den definitivt sista för säsongen. Väntat men ledsamt, rent egoistiskt. I fjlo promenerades det för sista gången först i maj!!!

Resten av dagen tillbringades i solen på tomten, där fika på altanen för de tvåbenta satt fint och hundarna fick sparade tuggringar som Matte hittat i skåpet. 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)