Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GOD JUL!

2021-12-24

En fin Julhelg önskas er alla!

Matte sitter och skriver i stearinljusens sken med hundarna liggande framför braskaminen.

Torsdag.

Dagen före julafton var vigd åt lite mer städning och sedan julpyntande och pyssel.

Modji förstod inte mycket. Här plockades det ner saker från vinden, Matte packade upp och ställde fram saker och ställde undan saker och gick fram och tillbaka som en virrig höna! Det var inte lätt att hålla koll på henne! Ibland tog hon med sig en nyckel och gick ut med saker och ibland tog hon med sig en nyckel och kom in med sådant man kan äta! Annorlunda kakor till exempel. Det luktande som något från förra julen. Vaga doftminnen dök upp. Aili gjorde som hon brukar, gick alltså ut i uterummet och intog sin älskade pilkorg, bäddad med flera fällar och några mjukisdjur som kuddar. Modji ville vara i centrum för att inte missa något. Därför satte hon sig mitt i den mycket smala hallen, direkt innanför ytterdörren, i öppningen till köket och mitt i passagen rakt igenom huset från och till överallt! Här kunde hon samtidigt se rakt in i Husses sovrum, köket med matrum (glasrummet) och vardagsrummet, samt ha full koll på ytterdörren. Det enda rum hon inte kunde se var Mattes sovrum och det gjorde inte så mycket, för där var Matte knappast alls. Modji satt på bästa stället för full koll! Aningen i vägen hela tiden.

Att ha en lillstuga med stödvärme för frostfritt är guld värt, när stugan inte är så stor och mer förvaring behövs. Hit bar Matte ut sådant som inte kommer att behövas under julen och med in följde tyska julkakor, som tillsammans med  lite annat fått vistas i detta kylskåpstempererade utrymme. Ett bra skafferi! Fram och tillbaka gick Matte och kunde konstatera att skönt var det inte utomhus den här dagen. Fyra minusgrader och en isande kall och frisk vind. Hundarna gick ut på tomten några gånger, men var snart inne i stugan igen, där Matte eldade hela dagen. Varje gång Matte kom in måste Modji kolla vad hon bar på! Ätbart eller ej?

Husse tog med hundarna på en skogspromenad, men de var inte alls sugna på att vara ute på tomten vid hemkomsten. De ville in i stugan med en gång!

Den taniga och glesa, tunnbarrade och lite sneda julgrannen kom på plats på bordet i uterummet, där en gran på drygt enochenhalv meter ryms. Gallrad där den växte in i en större och finare  växt gran, rakt under elledningen i ett sankt område bortåt vägen. En gran som ändå skulle ha gallrats bort så småningom. Matte har vissa år haft tur och har ibland hittat en riktigt snygg gran som stått på fel plats och skulle bort, men ofta blir det en gran som är platt på en sida, ihopvuxen med en större gran. Matte gallrar med gott samvete och försöker göra en julgran av det som bjuds. Årets gran är tunn på alla sätt och gles och lite sned och platt åt ett håll. Grenarna bar knappt sin egen tyngd, långa och veka och med så tunna barr att de var som flimmerhår! Till slut var en rätt kort ljusslinga på plats, julgransljus var inte att tala om! Mängder med glitter i form av långa folieremsor fyllde ut där det borde ha varit grenar och barr och några fina julkulor i rött och guld fyllde ut lite mer. Många fick inte plats då antalet grenar som bar tyngden var litet. En gracil och liksom osynlig gran stod där till slut och glittrade glatt med sina julgranskulor! Man måste inte ha en kungsgran och även en rätt omöjlig och tanig liten gallringsgran kan bli en fin julgran. Men det tog tid. Modji höll initialt Matte sällskap för ha koll på vad hon pysslade med, men hängde med Husse in i stugan när hon kände brasvärmen sippra ut när han öppnade dörren för att kolla läget.

Matte jobbade på och svor lätt över allt glitter som bara rann av grenarna. Fingrarna blev allt stelare och det blev svårt att greppa något. Vantar var en omöjlighet och det var tre plusgrader i uterummet. Men till slut kunde även Matte gå in och skära upp lite skinka för en första skinksmörgås på rågtunnbröd den här julen.

Det mesta var klart och Matte kunde knyta sig. Äntligen var Matte stilla på en och samma plats föreföll Modji tycka. Där hon sprang i förväg in i sovrummet och väntade med Aili på godnattkexet.

En annan Julafton. Aili med syskon roade sig i köket! Aili som står längs till höger fick helgsällskap av sina syskon, vars nya familjer var upptagna av annat än att hålla reda på nyinflyttade valpar. Glad var Aili!

Klicka för större bild.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)