Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SNIGELINVASION

2020-07-22

Tisdag.

Sniglar, sniglar och ännu mer sniglar.....  Varenda dag inleds och avslutas med att Matte och Husse går runt och dödar sniglar. Ljusbruna sniglar, mörkbruna sniglar, svartbruna sniglar, jättestora sniglar, stora sniglar, små sniglar och snigelknytt. ÖVERALLT är det sniglar. Den milda vintern lät kopiösa mängder sniglar av rasen Spansk skogssnigel överleva och de har den vidriga förmågan att de inte ens behöver en partner för att föröka sig! Nu finns de i mängd efter regnandet och nu är deras stora äggläggningsperiod. Bäcken som rinner över tomten är jättefin - men ett populärt tillhåll för sniglar. Liksom diket som löper längs vägen. Däremellan ligger Lapskreviret. Husse hackar sönder dem och Matte klipper huvudet av dem. Att plocka och låta dem gå i dvala övergående i död i flockens lilla frys är inte längre en möjlighet, då mängden fyllda hundskitpåsar började ta allt mer plats. På bekostnad av läckrare innehåll i frysen. Vissa plantor är oerhört mycket mer attraktiva än andra, som rosenflockelplantan och plantorna med riddarsporrar. En stackars ros har även råkat extremt illa ut och varenda blad som vecklar ut sig äts snabbt upp av någon snigel. Även de randiga trädgårdssnäckor som påstås vara "helt ofarliga" för trädgårdens växter har visat sina rätt jag! Där de sitter högt upp i riddarsporrarna och suger näringen ur saftiga stjälkar eller äter rosens späda blad!

Nu är Matte förbannat trött på att lägga så himla mycket tid på att försvara sitt revir. Här är hundarna inte till minsta hjälp. Nástisonen Mánnu visade i sin ungdom ett stort intresse för att äta dessa "mördarsniglar", vilket fick honom att gasa vidrigt efter intagandet...  Denna egenskap hos Mánnu verkade växa bort. Matte har hört om andra hundar som äter sniglar och frågan är om det är så lämpligt egentligen.

Utöver att plocka sniglar ägnade Matte dagen åt att då och då köra ett litet pass med Modji och Aili för att träna in det sista momentet på nivån Expert Trick Dog. Besked kom att deras bilnyckelletande hade godkänts. Ett av momenten som Matte nu tränar in med avståndskommando är "gå och lägg dig". Den ambitiösa Aili vill inte släppa ögonkontakten har därför fått för sig att hon skall backa bort till fällen! Initialt gick hon baklänges lite avvaktande. För att sedan öka hastigheten och springande baklänges slängde hon sig ner på fällen. Nu lägger hon sig innan hon rör sig mot fällen, varför  hon började krypa baklänges till fällen! Allt fortare! Hon var liksom steget före och låg innan hon började röra sig mot fällen - baklänges. Är man ambitiös så är man! Momenten sitter för båda, det är bara att hålla avståndet konstant som Matte jobbar på nu. Mellan varje moment vill de båda ännu gärna ta kontakt - belöning, men det blir bättre och bättre tack vare klickern och viktigast av allt är att de står i kö för att få "vara med och leka"! En tränar och en sitter bakom glasdörren och tittar på och sluta träna vill de inte. Korta pass med en i taget håller intresset och suget vid liv. De väntar ivrigt på sin tur under tystnad. Detta är så jätteroligt! Tycker både Matte och de båda Lapska!

Innan Matte inledde kvällens snigeljakt tog hon en uppfriskande och intensiv powerwalk med hundarna, uppför berget runt kvarteret. En kort men mycket intensiv motionsrunda. Att gå fort ger snudd på samma effekt som att jogga, vad gäller motion och kondition. Två höftproteser mår bra av att gå fort, dock inte av att springa. Bättre än ingenting oavsett. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)