Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BRA VECKOTRÄNING

2024-02-23

Onsdag.

Träningsgruppen tränade åter i den stora maskinhallen, där det då och då sker förändringar och fordon och annat flyttas runt och byts ut. Detta ger olika vittringsförhållanden frång gång till gång, även beroende på utomhustemperaturen. Tränade denna kväll gjorde Aili och Dima med Ailis son Sumo och morbror Lime, samt Springertjejen Lo och Aussiekillen Pax. 

Aili var först ut och med regn och en isig tomt, utan att vare sig ha långpromenerat eller lekt vilda lekar under dagen, kunde hon behöva få springa ordentligt. Matte valde att placera ut fyra figuranter med en figurant i varje hörn i lokalen. Aili jobbade systematiskt i sökområdet och hittade sina fyra figgar fint vartefter. De skallmarkerades och en lycklig Aili belönades med godis för att ha skällt högt och ihållande! 

När det var Dimas tur satsade han för fullt! Nosen var inkopplad från start! Grabben var sprängfylld av energi när även han skulle söka rätt på de fyra figuranterna gömda i lokalens fyra hörn. Matte var benägen att tro att Dima planerade sitt sök med en taktik som skulle låta honom springa maximalt, för att fynda dem alla! Dima vittrade i luften direkt när han kom in. Han föreföll klar över att det fanns en figge i hörnet till vänster och en i hörnet till höger om honom. Dem struntade han i drog längst ner till höger och hittade figuranten som satt bakom en maskin. Dima belönades och drog iväg tillbaka mot ingången diagonalt i lokalen, där han snabbt lokaliserade figuranten i den stora ventilationstrumman till höger om dörren. Därefter satte han fart ner till det bortre vänstra hörnet där han fick jobba lite på vittringen, men hittade figuranten som klättrat högt upp i ställaget. Sedan var det bara figuranten till vänster om dörren som var kvar. Det visste Dima mycket väl och kutade dit i full fart diagonalt och hittade Husse intill väggen, bakom en massa säckar. Fram och tillbaka i rummet på diagonalen gav Dima väldigt mycket yta att springa på under sitt sök! En hund som ofta visar att han tänker väldigt mycket. Han är en god problemlösare på många sätt, nyfiken och smart. En speciell hund med överlevargener. En rolig hund att jobba med. Aili älskar honom!

Filmer från Ailis och Dimas sök ligger på Instagram.

Torsdag.

Isen på vägen såg hemsk ut, men var porös och snökedjornas hakar greppade fint! Matte var gåsugen och även hundarna verkade nöjda med väglaget. Det gick att hålla god fart efter nödvändiga toalettbesök och täta markeringar på en uppvärmningssträcka. 

Matte valde den förlängda rundan, vilket innebar två sugande backar och passager förbi flera fastigheter med hundar vars ägare man inte kan lita på. Där hundarna burit sig illa åt mot andra hundar. De två bullhundarna med hundlucka var ensamma hemma och det blev ett jäkla skällande inne i stugan när Matte dök upp på vägen utanför med sina hundar. Det lät som två jättehundar! Dima gick i stå. Ut rusade hundarna på väg mot staketet - men stannade halvvägs. Den ettriga hanhunden gjorde nu något högst oväntat! Han stannade och sträckte på sig långsamt och lojt, som efter en god natts sömn! Sedan kom han på att han skulle ju vakta tomten! Ett tamt voff slapp ur honom och tiken hade blivit brydd och var tyst. Matte frågade grabben var han fick luft ifrån och det undrade han också. Så han sa inte mer än så. Men när Matte precis passerat grinden gick han fram dit och skällde lite halvhjärtat, varför Matte vänligt bad honom sluta. Så då gjorde han det. Dima sträckte på sig och gick oberörd vidare. Han mådde gott av att se att Matte lyckades dämpa den skrämmande bullhunden. Som enligt sin ägare på egen tass dödat ett vildsvin. Att den här bullkillen, av rasen American Bully enligt ägaren, dämpar sig när Matte passerar numera är en bra kunskap att ha vid möten utomhus. Han har vairit inblandad i ett våldsamt slagsmål som nyinflyttad och okopplad.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)