Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FYRVERKERITRÄNING

2023-12-31

Lördag.

Från att temperaturen var en halv plusgrad på fredagen, när Matte och hundarna promenerade på vägar som vore de täckta av smältande sorbet, var det på lördagen en halv minusgrad och underlaget krasade som frusen sorbet. Man fick hålla sig i mittremsan där underlaget inte var isigt tillkört.

Matte gick sin vanliga runda och passerade de två bullhundarna med den rädda ägaren. Som anser sig behöva hundarna som försvar mot illasinnade och därmed uppmuntrar till skällande längs staketet och inte minst vid grinden. Varför några känner sig tvingade att gå eller springa på andra vägar än just förbi detta revir. Dima hörde att de skällde inne i stugan. Bilen var där. Ägaren hemma. Så kom hundarna rusande vilt skällande fram till staketet. Dima gick i stå. Matte har blivit tillsagd av ägaren att Dima tycker om hennes hundar som bara pratar med Dima. Matte får inte säga till dem att vara tysta. Matte måste däremot vara tyst när hon passerar. Matte spände ögonen i hanhunden som är ettrigast och morrade djupt från magen och hunden höll käften. Dima såg nöjd ut och traskade vidare. Aili  bryr sig inte.

En powerwalk i en timme på ojämnt och poröst och delvis halt underlag kändes i kroppen. Kändes gott i både kropp och knopp. Hundarna fick pinna på! Inget lunkande. Lugnt och tomt på vägarna var det. Matte har sett notiser om smällande sedan en vecka och många hundägare lämnar även den plats som tidigare var dit man åkte över Nyår som hundägare. Till landet. Till sitt fritidshus. I ett område där halva befolkningen nu bor permanent och i och med det smäller det ibland rätt mycket kring Nyår. Inte varje år.

Nytt för i år är att flera stora flygplatser upplåter sina parkeringar gratis, från söndagkvällen till klockan två på måndagmorgonen för hundägare. Vatten och bajspåsar tillhandahålles. En lugn plats utan raketer och smällare. Sedan många år har många tagit in på hotell vid Arlanda över Nyårshelgen, för att komma undan med sina hundar. Rum måste bokas minst ett år i förväg. Att stå på en parkering under de värsta timmarna är gratis. Bra initiativ av Svedavia!

För ett år sedan var Dima en helt ny bekantskap och ingen kunskap fanns kring hur han skulle reagera kring Nyårsafton, om någon började skjuta raketer och smällare. Han reagerade inte negativt på enstaka smällar på håll vid tolvslaget. Båda hundarna låg och tuggade på hårda tuggrullar och på TV smällde det och visslade över Stockholm vid tolvslaget.

Nu har Matte hittat träningsfilmer för hundar och katter på nätet. Inspelade fyverkerier från olika platser, men även inspelade olika ljud med långa tysta pauser emellan. Så som en hund i sitt hem kan uppleva sin omgivning, när andra skjuter upp fyrverkerier och smäller på olika sätt. Matte har spelat upp på datorn och har börjat med mycket låg ljudnivå för att öka varefter till maxnivå i datorn. Matte har spelat upp dessa ljud när hundarna väntat på mat och medan de har ätit. Tanken är att man jobbar på en gradvis tillvänjning och gör fyrverkeriljud och smällar till en del av vardagen. I stället för något som inträffar för hunden oberäkneligt några gånger per år. Vilket man inte kan vänja sig vid.

Nu hoppas Matte på en tyst och lugn Nyårsafton kring den lilla stugan i skogen!

Samtidigt som ni alla önskas den Nyårsafton ni vill ha för egen del! Öppnandet av en flaska mousserande måste inte smälla högt; vilket kan vara lättare sagt än gjort....

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)