Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NÁSTI ok / RALLYTRÄNING

2013-08-27

Måndagen blev en dag på språng. Násti hade tid på Albano på morgonen, för efterkontroll av ögat. Samma ögonveterinär som opererade bort Nástis vänsteröga kollade nu noga att det återstående ögat mådde bra. En sårskorpa på ögonlocket och en "knuta" på överläppen skvallrade om  troliga insektsstick. Ögat genomslystes och allt såg bara bra ut. Fortsatt behandling med ögondroppar i tio dagar, avtrappande. Násti var lika social och nyfiken som vanligt och har inte på något sätt "lagt på sig" av två ögonoperationer och en uppskuren överläpp under våren. Inte heller visade hon minsta påverkan av dessa insektsstick, annat än vid direkt beröring. En mycket tålmodig hund, som litar på sin omgivning. Skönt. Matte hade med sig båda hundarna och for till Husses jobb för lite mat och för att avlämna hundarna. Matte skulle vidare till Täby Sjkh. för höftledsröntgen. C eller D på en gammal kärring?

Men si det var lättare sagt än gjort. Täby C. byggs om om inget är sig likt. P-platser har försvunnit och ersatts med bostadshus. Sjukhusparkeringen var totalt väck! Matte körde långt bort på andra sidan centrum och lämnade bilen i ett helt omgjort P-hus. Fick därefter vandra förbi hela detta stora innecentrum för att försöka hitta en entré till sjukhuset. Huvudentrén existerar inte längre. Matte gick och gick och letade. Det gjorde nog fler. Många tittade längs fasaderna efter vägledande skyltar. Matte hittade en skylt som det stod Apotek på och gick in för att fråga. Varpå det uppdagades att Matte stod inne på sjukhuset, men en trappa upp. Framme! Varför ingen skyltning till en så viktig plats som ett sjukhus?!

Besöket var i princip klart innan det börjat! Geschwindt som sjutton! Matte behövde inte "pleggas". Men så gällde det att hitta bilen. Matte letade på fel plan i den allmäna vilsenheten.....  Tanken att lämna hundarna på Husses jobb var klok. Tänk om inte Matte hittat bilen! Då hade hundarna försmäktat i P-huset och suttit där ensamma när centrumgaraget stängde. Hemska tanke. Men så gällde det att hitta ut och tillbaka till Husses jobb. Matte körde söderut vid vägvalet och hamnade omedelbart i underjorden intill Roslagsbanan. Helt nytt! En underjordisk rondell och stor skylt "Täby C. Södra". Där skulle ju Matte passera och svängde höger. Fel, fel, FEL! Matte hamnade i ett nybyggt garage under de nya bostadshusen på den gamla parkeringen. Där var det kö till platserna och Matte fastnade. Kom till slut ut igen. Valde skylten som visade vägen till Tibble Gymnasium. En ynka liten skylt i rondellen under jord. Kom upp i solen och hamnade på en arbetsplats. Som även var en förbifart och vägen till skolan. RÄTT! Men när Matte vek undan för en stor sandhög blev hon omkörd på högersidan av en superstressad taxichaffis. Som inte såg sandhögen.....   Tur skall man ha ibland och inget närgånget möte skedde.

Matte och bilen anlände oskadda till Husses jobb och hämtade hundarna. Långt borta hade inte Matte varit, men det tog mycket längre tid än planerat. Men hundarna led ingen nöd i pappersförrådet på tryckeriet. Att det skall vara så svårt att skylta ordentligt vid ombyggnationer.

På kvällen tränade Matte med båda hundarna på fotbollsplanen. Husse lade ett spår i skogen och kapade en stor björk på granntomten. Ved för framtiden.

Rallybanan var kanonbra! Tack Cockermatte! Med många frontningar! Även ett hopp. Modji fick börja, för att inte ligga i bilen och ladda. Arbetstemperaturen var icke desto mindre på tok för hög! Vilket gafflande! Men hon gick bra! Hoppade runt i frontningarna. Fria följet snyggt och vändningarna exakta. När Matte gått banan tre gånger i följd med Modji var temperaturen sänkt och så även entusiasmen.........   Inget skällande, sneda och slarviga frontningar. Mitt emellan vill Matte ha det! Tyst men med fart. Träna, träna!

Násti älskar detta och gick så himla bra nu! Frontningarna har hon kommit underfund med och fria följet/linförigheten var snygga. Ingång höger har hon tvekat inför, när godiset funnits i vänsterhanden, men även det har hon förstått och utförde det utan problem. Matte tränar med fingertarget. Násti hoppade fint nu och kunde beräkna avståndet bra, trots avsaknaden av ett öga. Övning ger färdighet och det bådar gott inför KM:et snart. Nástis tävlingsdebut. Om än på en inofficiell tävling.  Härligt att se en så glad och ambitiös tioåring lära sig nya saker! Det är kul att träna hund! För ett år sedan gick en lycklig Gázzi en rallybana. Nästan femton år gammal. Det är aldrig för sent att börja med något nytt.

Två akutlarm har kommit på kort tid, men familjens hundar har inte fått anstränga sig med långvariga skogssök. Andra hundekipage finns tillgängliga.

Matte häpnade när hon öppnade posten. Från SBK. Inbetallningskort för medlemsavgiften. Bifogat i kuvertet fanns reklam från Agria. Inte så konstigt. Reklam för kvinnotidningen tara! Väldigt konstigt! Tycker Matte. Kommer Husse åxå att få denna reklam bifogad inbetalningskortet för medlemsavgiften i Brukshundklubben?

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)