Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RULLSTOLSMATTE

2014-09-14

På grund av sina escalerande gåproblem har Matte varit tvungen att begränsa gåendet till det allra nödvändigaste de senaste två åren. Där har hundarnas behov legat näst högst. Träning varje vecka. Efter Mattes rent personliga behov i form av förflyttning. Övrigt förflyttande som kan betraktas som ren lyx, har fått ligga på is. Stegen har liksom inte räckt till detta. Matte har handlat på ställen där man kunnat parkera i närheten och antalet steg kunnat begränsas.

Täby Centrum har under tiden byggts ut igen och blivit ännu mer gigantiskt än det redan var. Under byggnadstiden försvann parkeringen till Täby Närsjukhus och andra patienter med Matte måste gå en mycket lång sträcka genom och förbi byggarbetsplatsen, för att nå sjukhuset. Matte gick vilse och måste därmed gå mer än hon egentligen klarade av. Hittade en elektronisk orienteringstavla och den pratade bara franska! Det gick väl det med och Matte hittade tillbaka till bilen. Men lovade sig själv att inte återvända till Täby Centrum förrän hon hade ben som kunde bära henne smärtfritt hur långt som helst!

Nu fanns ett behov av att komma till två av de butiker som finns här. Ett systerbarnbarn är fött och måste få något fint att dra på sig. Polarn och Pyret var målet. Husse hade kommit på den brilljanta idén att leta rätt på en rullstol att låna. Matte ringde till TC och det var bara att säga till i informationen, så skulle de plocka fram en åt Matte. Som förvisso både kan och skall gå på sin nyopererade höft. Men inte hur länge som helst på hårda golv. Centrumet är byggt i form av långa gallerior åt olika håll mellan de två första delarna som byggdes. Här går man lätt lite vill innan man lärt sig hitta! Alla gamla hållpunkter i form av Åhléns och Metro har flyttat till andra platser. HM är väl det enda som finns kvar på samma plats sedan 1970-talet.

Tanken var att Matte skulle skjutsas runt av Husse i TC denna dag, med  trevliga besök i butiker och med lite mat däremellan. Det blev inte så. Matte gillar utmaningar och att lära sig nya saker och såg här snabbt en möjlighet att få röra på sig! Bränna lite kallorier och träna armmuskler. Efter att ha blivit placerad i ett hörn på Kjell & Company ville Matte byta utsikt. Provade att rulla iväg på egen hand och det gick alldeles utmärkt!

Med kryckorna korsade framför sig rullade Matte sedan runt i TC i några timmar. Följd av Husse som då och då avvek och tittade i andra butiker eller vilade på någon bänk och studerade folklivet. En gemensam fiskmåltid intogs på Melanders, där nästan alla bord och stolar var av bartyp. Men åt gamlingar och småfolk fanns några enstaka normala bord och stolar som tur var.

Matte greps av hybris och kände sig riktigt haj på att rulla sig fram och finmanövrera i butikerna, varför hon kvistade in på Cervera när Husse befanns sig i en annan butik. Uppkörning liksom. Längst in i butiken hittade Husse sedan Matte och det var inte utan att han blev lite impad. Inget krossat glas någonstans! Matte tog sig även ut ur butiken med snits och nu var det dags att byta tillbaka rullstolen mot det pantade körkortet.

Matte hade kunnat köra i god fart på vissa sträckor och då hann inte Husse med. Matte såg det som rena motionen och träning av armmusklerna att rulla runt både utomhus och inomhus. En härlig känsla att äntligen få trötta ut sig fysiskt igen! Nej, Matte körde inte på någon eller någonting en enda gång. En rullstol hemma som träningsredskap några veckor framöver kanske vore något?

Matte fick även använda benen och gåträna, då det var rätt långt från bilen i parkeringshuset till informationsdisken där rullstolen hämtades.

Fick de där stackars hundarna gå något denna dag? Jodå. Husse tog en skogspromenad både innan han och Matte for iväg och efter. I övrigt lekte de med varandra på gräsmattan och Matte dristade sig till  att leka lite tillsammans med dem. Med fötterna stadigt föränkrade i gräset och full koll runt om för att inte bli omkullsprungen. Med kryckorna som stöd och avbärare.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)