Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BÅDA LAGEN KOM MED!

2015-06-18

Onsdag.

Redan innan dagen var slut, var de sex lag som får vara med på SRhF:s lagtävling för räddningshundar från hela landet anmälda! Detta är något mycket populärt att få vara med på. Det krävs inte att hunden är certad räddningshund. Kravet är medlemsskap i Svenska Räddningshundförarföreningen. Men den måste naturligtvis vara så vältränad i räddningssök att den platsar i ett lag, då merparten av ekipagen består av certade hundar med mycket rutinerade förare! Förra året kom Lag Gátchis på fjärde plats av de för året åtta deltagande lagen. Antal lag är avhängigt av de olika områden som ingår på tävlingen. Vinnande lag arrangerar nästa års tävling och olika förutsättningar erbjuds. Fjolårets tävling gick på Skara Sommarland och det innebar koncentration av de olika stationerna med minimala transporttider. Alltså kunde två extra lag få deltaga.

På årets Lagtävling för räddningshundar kommer alltså två av de sex lagen att bestå av totalt sju Lapska Vallhundar. Unikt oavsett ras! Lapska Vallhundar kommer att sticka ut! Av 24 hundar kommer 7 att vara Lapska Vallhundar. Fem bruna och två svarta. Fem närbesläktade (Násti med fyra barn) och en besläktad. Varje lag består av fyra ekipage. Lag Gátchis med Násti och hennes tre avkommor, samt lag Larrys Lärjungar med Nástisonen Mánnu, en Lapsk träningskompis, en certad Lapskkille, samt Springern  Loppan som är utbildad patrullhund och mycket bra på räddningssök.

Det känns helt fantastiskt att kunna få ihop två lag med så många Lapska Vallhundar bra nog på räddningssök för att anmäla till lagtävlingen, med förare bra nog för att vara med! Nu finns en målbild för träningen fram till tävlingen i oktober!

På kvällen tränade sex Lapska, där alla utom Aili skall vara med på lagtävlingen. Platsen för träningen var SKANSKA och eftersom det numera helt saknas staket mot den flerspåriga järnvägen och kvällen var regning, förlades träningen till områden med tak. 

Förarna bytte i flera fall hundar med varandra av olika orsaker. Det är oerhört lärorikt att gå bakom när någon annan kör den egna hunden! Man ser så mycket mer och hunden visar andra sidor med en annan förare. Sidor man själv kanske inte kan plocka fram alla gånger. Man petar inte så mycket när man kör någon annans hund. Vet ju inte exakt vad man lägger sig i som hunden fixar bättre själv. Lapska är ju dessutom självständiga och måste få utrymme att utnyttja denna i sammanhanget fantastiska egenskap. Ett annat skäl att byta hund kan vara att man själv är nyfiken på hur det är att gå med en annan hund än den egna. För hunden är det viktigt att den kan jobba med annan förare om den egna skulle bli skadad och jobbet måste slutföras. Detta måste tränas.

Alla hundar utom Aili fick fem figgar och förarna visste inte var figgarna var gömda och inte heller fick de någon facit med sig! För den som gick först blev det klart knepigast! Några av de mycket bra gömställena återanvändes och underlättade till viss del för efterkommande. Modji hittade en person gömd i en stor trälåda bland ett flertal trälådor, öppna upptill. Hon hoppade upp i en mindre närstående låda fullproppad med skarvringar i metall till ventilationsrör. Stora decimeterlånga bitar av rör som konstant rörde sig och rasslade runt fötterna, när Modji stående på bakbenen och lutande sig ut mot lådan med figgen skallmarkerade ihållande! Mycket snyggt jobbat av en hund totalt opåverkad av miljön. Hon hade en figge till precis i närheten och den missade hon inte heller. Násti fick ny förare och sökte rutinerat och med stor glöd utan att påverkas av enögdheten, trots många föremål att kryssa mellan och ta sig fram bakom.

Aili fick som vanligt söka efter mössägaren och skulle ignorera andra. Vilket hon gjorde utan problem trots en vecka in i löpet. Senast hon löpte, då för första gången, flippade hon ur totalt! Jobbade inte alls och fick time out i bilen. Så icke nu! Duktig Aili! De tre Lapska killarna skötte sig alldeles utmärkt med egna eller lånade förare och det bådar mycket gott inför höstens tävling!

Tack alla för en härlig kväll! Med mycket bra träning och snack inför tävlingen. Där träningskompisarna kommer att tävla mot varandra! En för alla, alla för en! Lapska kan! 

 

Antal kommentarer: 1

2015-06-18 11:10:20 - Saivi m flock

Men JÄTTEGRATTIS ! JÄTTEKUL!
Så himla kul alltså att båda lagen kom med! Blir de några "sommarträningar " ;) så henkar vi gärna på (inlove)(inlove)(flower)(flower)(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)