Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

"IDENTITETSKRIS"

2020-05-19

I två månader har Matte nu fått höra väldigt ofta att hon är en gammal tant som är skör och måste skyddas. Husse en gammal farbror som också måste skyddas inom hemmets väggar. Tillhörande riskgruppen 70+ som man måste värna om och som måste distansera sig socialt. Som inte får synas ute i närheten av andra människor och ABSOLUT INTE FÅR BESÖKA BUTIKER. Något många tar ad notam med råge utan nyanser, andra inte alls. Yngre och inte "gamla och sköra" tenderar att ha åsikter när de ser en "äldre person" i en butik. Till och med när äldre är ute och promenerar.  Man drar sig inte heller för att yttra dessa åsikter högt och inte heller för att be den gamla och sköra hålla sig hemma. "Här uppoffrar vi oss för er och då skall ni inte gå ut och bli smittade/sprida smitta". Typ. Mycket får man höra från omgivningen.  I Stockholmsregionen avled dubbelt så många under april 2020 som under april 2019. En fördubbling av dödsfall som kan relateras till Covid-19. 

Får man höra något tillräckligt ofta, som flera gånger om dagen i redovisningar av Folkhälsomyndighetens råd och anvisningar på dagliga presskonferenser, gäller det att tankemässigt gå sin egen väg. Vilket kräver mer kraft ju längre "gammal och skör  70+" upprepas. Till slut nöts en ny identitet in i medvetandet. Från pigg pensionär till uträknad och halvdöd.

"Ålder är bara en siffra!"  ICKE!  Inte nu och inte när man fyllt sjuttio. Åldersnoja? Absolut! Svårt att värja sig tycker Matte i nuläget.

Som för att bevisa för sig själv att hon ännu är någon att räkna med, att benen bär och kondisen räcker, håller Matte igång! Men egentligen är det bara så att Matte känner sig som 50 och det går inte ihop med verkligheten nu. Matte fick nya höftleder, blev väl inte som ung på nytt men fick tillbaka livet och vill ta det tillvara. Inte vara 70+ och tillhörande en grupp hon inte har vett att känna sig hemma i.....

Så därför tog Matte med sig sina två Lapskdamer på en långpromenad i området i god fart. Uppför backar och nerför backar och ömsom i promenadtempo, ömsom i powerwalktempo. Bara för att det är så gudoomligt skönt att åter kunna!!!! Har man inte kunnat under ett flertal år med slitna och väldigt onda höftleder vore man korkad om man inte uppskattade de väl fungerande proteserna och tränade upp kroppen på nytt! Matte passerade fotbollsplanen med lekplatsen och den där ställningen där man som barn kunde hänga och snurra runt och ner i som en volt, om någon förstår vad Matte menar. Tre höjder kan man välja på för gymnastiska övningar. Tanken flög förbi att det vore kul att testa om förmågan fanns kvar på den lägsta höjden.....  Men av omtanke om hundarna avstod Matte från att testa. Om det nu inte fungerade skulle de bli kvar där på lekplatsen med en havererad Matte, vilket vore tråkigt för dem. Viss självinsikt finns kvar - ännu.

De fick sig i alla fall en omväxlande promenad med många hundmöten och en hel del att nosa på i en och en halv timme. Matte gick sig svettig och höll mycket god fart sista biten in i mål! Grinden till Lapskreviret. 

Efter en paus för vätska och lite näring blev det små insatser här och där i trädgården mellan häftiga regnskurar. Hundarna fick roa sig med frysta märgben och föreföll nöjda när kvällen kom. Modji ville absolut inte gå in från uterummet! Hon hade något hon såg och ville hålla koll på i skogskanten på andra sidan vägen. Hon satt och somnade till gång efter gång.

I kvällningen tittade grannen in med nyrökt kött och två hembryggda öl! Husse och Matte är testpanel. Att en järv dyker upp från skogen då och då, tvärs över vägen, hade Matte och Husse inte en aning om! Allt som hundarna berättar om i skogen är alltså inte rådjur och vildsvin. De reagerar lite märkligt ibland numera och varg är det inte.

Innan Matte somnade gick tankarna till dem som intervjuades på Rapport. Många har olidliga smärtor och när alla planerade operationer ställts in blir kön "efter Corona" mycket lång, varför de tingas till till ett omänskligt lidande under lång tid framöver. Inga värktabletter fungerar. En utbytt led kan betyda skillnad mellan ingen livskvalitet alls, ingen sömn och livet tillbaka.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)