Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MATTE OCH DATORER....

2020-10-08

Måndag - onsdag. Dagarna flyter ihop.

I Mattes huvud är det för närvarande fullt med komihåglistor. Utrustning för hundar och utrustning för förare. Förberedelser. Måndagen tillbringades hemma med hundvila och hemmasysslor. Hundskötsel. Klor skall klippas och Modjis mängder med släppande underull kammas ur vartefter. Ull som sätts upp för fåglarnas vinterbon. Trädgården skall vinterförberedas och Matte petade ner 85 blomlökar på raken, nu när lite regn mjukgjort marken. Sekatör och busksax har använts flitigt.

Husse och Matte har dragit iväg tidigt till Arninge för att kunna handla själva i nyöppnad stor och ödslig matbutik. Smittan sprids åter snabbt i trakterna av Stockholm och nu gällde det att ta chansen att få handla som alla ungdomar under sjuttio. Se varor och plocka i kundvagn. Inte på nätet. Vilket åter kommer att få bli lösningen vad det verkar. En skymt av ett normalt liv med butiksbesök IRL hann det i alla fall bli, för det strävsamma gamla paret.

Husse har hundpromenerat dagligen i skogen och Matte har powerprmenerat varannan dag på vägarna i området. Zickzackande ut i icke nerkladdade dikeskanter och bort från nerkladdade dikeskanter och bort från extremt grovgrusade partier. På onsdagen lyckades Matte trots allt pressa idealtiden på sin "Mossvägenrunda" med sju minuter!  Från fyrtiofem i rask takt till trettioåtta med fullt ös. Höftproteserna sköter sig och låter Matte gå som hon önskar och mår bra av. Skänkande en tanke av medlidande till alla dem som nu väntar på sina nya leder i de Coronarelaterade vårdköerna. Vårdskulden.

Matte startade datorn och påbörjade ett inlägg. Annat kom emellan. Dagen gick och Matte skulle radera latintexten (automatiskt inlagd) som väntade på att bli ersatt,  för att skriva själv. Då försvann även det inlägg som skulle vara kvar....  Matte lät datorn få vara ifred därefter. Hemsidesupporten har nu fixat åt Matte så att det som skulle bort förblir borta och det som skulle vara kvar återuppstod. Tack så mycket! Matte har även på annat sätt fastnat i datorns inre utan att hamna rätt vid redigeringen.

Modji och Aili har sedan en tid varit klara med alla sina trick för Champion Trick Dog. Matte har lärt in alla trick med både Aili och Modji under sommaren, samt filmat de flesta själv vid utförandet och hundarna blev på några veckor i somras godkända på de fyra första nivåerna för Do More With Your Dog /Trick Dog i USA. Novice, Intermediate, Advanced och Expert.

Matte försökte sedan suga på karamellen, då detta var så oerhört roligt! Champion Trick Dog återstod!  Att denna trickträning var rolig är en uppfattning som delades av både Modji och Aili! Som såg ut som små barn på julafton, när Matte tog fram klickern och frågade om någon ville vara med och leka! De har på kort tid lärt sig en himmelens massa saker, som nos- och tasstarget, gå på stege, bära ett kilo hundmat, leda varandra i koppel, hitta bilnycklar och runda koner. Samt mängder med andra saker! 

För Champion Trick Dog har både Modji (12 år den 1.12) och hennes dotter Aili (7 i morgon fredag) utfört följande från en lista (finns på nätet).

COORDINATION:  Double beam. MOUTH TARGET: Retrieve object to hand, samt Pull a rope. PAW TARGET: Ground target. NOSE TARGET: Target stick. SCENT: Nose-work, box search. DISTANCE: Go to a mark/pedestal, samt Cued behaviors at a distance, 12 feet away-6 behaviors. (De två Lapska utförde: Jump up, sit, lie down, jump down, go to bed, come back). SIGNALS: Perform any 6 behaviors with only silent cues. List tricks. (De två Lapska utförde: Up, wave, lie down, jump down, go to bed, come back). CHAIN: One cue and two or more behaviors. Modji och Aili fick ett enda kommando "sök". De sökte rätt på Husse i lekstugan, öppnade dörren och skallmarkerade! EXPERT TRICKS: Demonstrate 5 of Your best tricks. Entertaining tricks. Modji och Aili har underhållit med att: 1. leta efter gömda bilnycklar, 2. ta en trasa ur Mattes bakficka, 3. hämta en ett kilo tung foderpåse, 4. hämta varandra med koppel genom att först hoppa över den liggande och kopplade hunden,  5. balansera en mugg full med hundgodis på nosen i drygt 15 sekunder.

Matte har ingen aning om hur man sätter ihop alla dessa små filmsnuttar på varje utfört moment, till en film för var och en av de två mulitkonstnärerna! En CHAMPIONFILM! En för Modj och en för Aili, att bedömas i USA! Med text inlagd om vem som är vem och som gör vad när, dessutom. Filmerna var skickade vartefter till den som kan massor om just detta, som Matte inte kan ett vitten om. Att lära hundarna mängder med trick och att filma dessa trick känns som en barnlek! I jämförelse med att sedan presentera allt vad hundarna har lärt sig och presenterat i totalt 15 små filmer var - bara för Champion Trick Dog!

Flera av dessa små filmsnuttar ligger på Youtube under: Lapsk Vallhund, Gátchis Kennel. Många är länkade från startsidan.

Matte fick under dagen ihopsatta filmer för godkännande och upptäckte då att bådas filmade avståndskommandon inte höll måttet! Första eller sista kommandot hade inte kommit med tydligt nog på Mattes båda filmer och det såg bara ut som fem kommandon för dem båda. Det var således bara att be hundarna göra om just denna film. Tre månader sedan det första utförandet. Modji och Aili är inte nödbedda! Skymningen föll snabbt och regnet hängde i luften. Matte chansade och filmade första försöket. Det fick bli en generalrepetition så där på direkten! Lite fördröjning kunde märkas i kedjan av sex på varandra utförda moment. Men vid andra försöket fick Matte till en helt godkänd filmsnutt för var och en av dem, på sex moment utförda i följd på samma film för var och en.

Sedan strulade det. Dessa två nytagna och ack så viktiga filmer ville inte låta sig vidarebefordras. Matte lade ut dem på Youtube och tänkte att det var smart. Jo då, det fungerade fint och filmerna är värda att visas. Men de gick inte att spara ner.... Problemlösning är kul men tröttsamt ibland. Till slut fick Matte ett glädjande besked och de två nytagna filmerna hade till slut nått mottagaren. I många exemplar längs olika vägar och fråga inte Matte hur detta gick till..... Matte klickade till höger och vänster och i olika fönster och resultatet blev det önskade. Gott så. På "två röda" hade mottagaren så infogat de nya och mycket bättre filmerna och även färdigställt både Ailis och Modjis film med all text!

Matte var djupt imponerad och fruktansvärt tacksam över att det finns så duktiga datormänniskor! Nu tror ni så klart att någon ung kille kom till den nödställda Lapsktantens hjälp med tekniken. Så var det inte alls. Det var en annan mogen hundtant som fixade detta! Sådana finns! Som är bra på både hundträning och datorer och teknik i största allmänhet. Dit hör inte Matte.

Som under kvällen fick det glädjande beskedet att båda filmerna och formuläret nu skickats till USA för godkännande av Modji och Aili som CHAMPION TRICK DOG! 

Nu håller Matte och säkerligen även redigeraren, tummarna för att slippa försöka förmedla nya trickfilmer i presenterbart skick som komplettering. Att få hundarna att göra snudd på vad som helst är i jämförelse "piece of cake!"

Ett stort och varmt tack till redigeraren/klipparen för all nödvändig hjälp, för att kunna presentera Modjis och Ailis alla utförda moment och cirkuskonster!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)