Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÄNNU EN DAG MED KYLSKÅPET I FOKUS

2023-09-19

Måndag.

Förmiddagen ägnades åt att plocka undan saker som tenderar att ligga framme och som inte skall ligga framme och i vägen när några kommer för att städa. Dessutom har det varit en tid då dagarna spenderats utomhus och i stugan har saker hamnat lite här och där. Mitt på dagen kunde stugan med gott samvete lämnas över åt dem som kommer och städar en gång varje månad - vilket för övrigt känns som en lyx på äldre dagar! 

Flocken tog säpet och for till Barkarby och hämtade den reserverade kylfrysen. Den stora butiken var helt öde,  så när som på personalen. Kylfrysen fanns inte till beskådan, men på bild på nätet såg den bra ut och priset var inte jättehögt. De viktigaste punkterna på önskelistan uppfylldes. Passande mått, vit, självavfrostande och frysen nederst. Den lastades på släpet och iväg for flocken på en roadtripp med en kylfrys, för att inte komma hem innan städtjejerna messat att de var klara. Tanken var att passa på att äta lunch någonstans; ingenstans fanns dock plats nog att parkera en bil med släp, så att bilen och släpet kunde hålals under uppsikt. Så flocken färdades inte direkt raka vägen hem med sin nyköpta kylfrys. Inte förrän hemma i Brottby gick det att äta lunch med bilen inom synhåll och det fick bli på det anrika stället Brottby Café.

Hem kom flocken till en skinande renstädad stuga! Golven hade inte ens hunnit torka ordentligt, varför hundarna fick stanna utomhus när Matte och Husse gick in för att fixa eftermiddagsfika. Det hade de inget alls emot, efter fyra timmars kringkuskande i bilen. De sträckte ut sig på den nyklippta gräsmattan och såg ut att njuta av det fina vädret, där de låg med varsin tuggpinne. Husse och Matte njöt även de av govädret ute, efter timmarna i bilen. Kylskåpet baxades av släpet så att det kom upp i ståläge genast efter hemkomsten, men det fick bli kvar intill släpet till dess hjälp skulle anlända framåt kvällen.

Matte behövde röra på sig och hundarna behövde röra på sig och en kort promenad blev det men med hög fart, innan flocken drog sig in i stugan och i viloläge inför en lång kväll.

Hjälp anlände och nu blev det rörigt. Kyl och frys tömdes. Innehållet bars ut av Matte, som täckte framför allt frysvarorna med ett par renskinn utomhus. Det gamla skåpet baxades ut och Dima ville vara med överallt! Han gick ut när han skulle vara inne och han ville nosa på allt överallt. Det luktade mat om det mesta. Han måste kontrollera varenda moment. Ytterdörren var öppen och dörren till baksidan där maten förvarades var öppen. Dima var öppen för alla möjligheter att få vara nära och med och i centrum.

Bakom det gamla skåpet såg det som väntat inte jättekul ut. Något hjulfäste hade rostat och det var inte läge för någon omfattande tillsnyggning - bara rengöring. Det nya skåpet kom på plats och kopplades in men startades inte. Nu var det Mattes jobb det som återstod. Att fylla den nya kylen, som invändigt inte var helt lik den gamla och Dima var superintresserad och ville vara med när matvaror lades ut på kösgolvet i barist på utrymme på bänkarna i det lilla köket. Något kastades. Frysen var proppfull med nyköp av mat till budgetpris när den tömdes. Det nya skåpet är aningen smalare och när allt skulle in i sina lådor blev ett påbörjat paket med vaniljglass och ett annat paket med lyxglass över. Varför flocken lite oväntat fick äta glass till ett mycket sent kvällsmål, innan det gick att göra kväll. Vaniljglass var ett sätt att kyla ner hundarna när det var som varmast under sommaren. De såg lite förvånade ut när de fick glass så här strax innan läggdags; det var dock inget de hade något emot!

Ett dygn efter det att den gamla kylfrysen dömts ut och en ny hade hittats och reserverats på nätet, var den nu på plats och fylld med mat!

Kylskåpet startades och flocken gick och knöt sig, efter en lång dags färd mot natt.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)