Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OMVÄXLANDE DAGAR, foton

2023-05-16

Måndag.

Husse hade ett ärende att uträtta i Norrtälje och Matte passade på att hänga med; för att promenera med hundarna i den fina staden vid Norrtäljeviken i Roslagen. En stad med en gammal stadskärna av trähus kring Norrtäljeån, som rinner rakt igenom staden; Som har haft en hamn för sjöfart på Östersjön och båtarna lade till vid de gamla silobyggnaderna. De är nu rivna för några år sedan och ersatta av lägenhetshus. Sjöfarten har flyttat ut till Kapellskär på Rådmansö.

Husse parkerade mitt i stan och traskade iväg till hörcentralen, för att få nya laddningsbara hörapparater. Uppdaterade öron med ny hörselkoll. Matte tog hundarna från skogen på en timslång promenad i fina omgivningar. Längs ån går det promenadvägar med många broar av olika storlek. Många av dem är gamla och smala och bilar rymms inte. På dessa broar kommar man väldigt nära det bitvis kraftigt forsande vattnet. Bra miljöträning för de båda hundarna från skogen alltså! Bakluckeloppis på söndagen och stadsvandring på måndagen. Omväxling för både hundar och människor.

Matte promenerade nerströms mot hamnen på den fina gångvägen tätt intill ån, med gamla timrade bostadshus längs strandkanten. Gamla stugor med möjlighet att sitta på verandan och fiska! Gamla stugor som i ett friluftsmuséeum, men privatägda och bebodda. Här och där är nybyggnation insmugen på ett fint sätt. Rester av en mycket gammal fiskehamn finns och skyltar längs stranden berättar om stadens historia. Intressant för Matte, men hundarna uppskattade mer alla nya dofter längs en sträcka där många hundägare går. Vintertid vistas många sjöfåglar här, men nu var det endast några få hundvana änder som var lite sega med att flytta på sig, när hundarna kom. Ointresset var ömsesidigt och hundarna var mer intresserade av annat runt om än av fåglarna.

Klicka för större bilder.

Nere i hamnen i Norrtäljeviken ligger ångbåten Norrteljle vid sin permanenta kajplats och fungerar som restaurang. Här leds trafiken över en större bro och trafiken var tät men hänsynsfull, då många fotgängare passerar på sin väg till den stora Societetsparken längs vattnet. Här kunde hundarna få gå i full koppellängd och nosa av grönytorna. Några barn tjoade i lekparken och några stora tält höll på att resas inför en Seniordag. Matte och hundarna gick en slinga i parken och återvände sedan in bland de gamla husen och vidare tillbaka mot parkeringen, centralt på en tidigare skolgård.

Efter en timmes traskande fick hundarna nu studera livet på den gamla centrala Hantvekargatan längs ån ner mot hamnen. Gamla och nya hus blandas här, med de gamla timrade husen närmast ån. Matte hittade en bänk och slog sig ner i väntan på att Husse skulle komma. Stillasittande trafikbevakning blev det för hundarna. Framför allt för Dima var detta en väldigt bra träning. Ljud och oljud och olika fordon som passerade på nära håll. Han satt tryggt vid sidan av och studerade nyfiket folklivet i centrala Norrtälje under en kvart.

När Husse kom och låste upp bilen hoppade Dima snabbt in i bilen och pustade ut. Många intryck hade den timslånga promenaden i en främmande miljö bjudit på och en ovan Dima sträckte ut sig och kopplade av.

Norrtälje är en lagom liten stad, med den fina gamla stadskärnan med smala gränder som är lämpliga för miljöträning av hundar. Hit har Aili och hennes anmödrar fått komma redan som valpar, för att vänja sig vid nya miljöer. Dima har fått en annan start i livet och Matte gör nu sitt bästa för att han skall få vidga sina vyer och bli trygg i sig själv var han än befinner sig. 

Två omväxlande dagar i rad blev det för flocken. Här är ett foto från söndagens bakluckeloppis vid Roslagsstoppet. En vilopaus för Husse och hundarna, medan Matte gick en extra runda bland allt man inte behöver - eller allt man inte visste att man behövde....

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)